Salonica Transports : Το στιβαρό δίκτυο μεταφορών στη Βόρεια Ελλάδα

Όταν η εμπειρία και η συνέπεια «παντρεύονται» αρμονικά με τη σκληρή δουλειά και τα απαραίτητα επιχειρηματικά ρίσκα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνο ένα: επιτυχία.

Συνέντευξη: Γιάννης Παλιούρης Φωτογραφίες: Αρχείο YouTruck

Η συζήτηση με τον Απόστολο Χαρουπάκη, ιδρυτή της μεταφορικής εταιρείας Salonica Transports, είχε απ’ όλα: αναδρομή στο δύσκολο ξεκίνημα της εταιρείας, αναφορά στα σημερινά προβλήματα του κλάδου αλλά και στις ενέργειες που πρέπει να κάνει ένας επιχειρηματίας προκειμένου να εδραιώσει και να επεκτείνει το business του κάτω υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Αυτό που έγινε σαφές από την πρώτη στιγμή είναι ότι κάθε… success story κρύβει πίσω του αφοσιωμένους ανθρώπους με γνώση του αντικειμένου, όρεξη για δουλειά και σωστό σχεδιασμό. Αυτή, λοιπόν, είναι η ιστορία της Salonica Transports. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα.

YouTruck: Κύριε Χαρουπάκη πείτε με λίγα λόγια την πορεία της Salonica Transports από τη στιγμή της ίδρυσής της, μέχρι την σημερινή θέση της στην αγορά των μεταφορών.

Απόστολος Χαρουπάκης: Η εταιρεία μας ιδρύθηκε στις 1/11/ 1990 και στη σημερινή μορφή έφτασε μετά από μεγάλες προσπάθειες, ρίσκα και κόπο. Αρχικά δεν διαθέταμε δικά μας φορτηγά αλλά πολλά συνεργαζόμενα. Να φανταστείτε ότι τα πρώτα μας γραφεία ήταν στο σπίτι. Ξεκινήσαμε ωστόσο πολύ δυναμικά, αφού διέθετα ήδη πιστούς πελάτες λόγω της προϋπηρεσίας μου ως οδηγός.

Μετά από 9 χρόνια σκληρής δουλειάς κατόρθωσα το 1999 να αποκτήσω το πρώτο ιδιόκτητο φορτηγό ενώ το 2000 αγοράσαμε και το πρώτο ανυψωτικό για Containers. Από εκεί και πέρα η ανάπτυξη της Salonica Transpots ακολούθησε εκθετική πορεία. Σε δύο χρόνια τα φορτηγά έγιναν 3, τα ανυψωτικά 4 και το 2009 αγοράσαμε το τελευταίο μας φορτηγό, το 16ο κατά σειρά.

YouTruck: Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει η Salonica Transports στους πελάτες της;

Α.Χ: Εδώ και 25 χρόνια δραστηριοποιούμαστε στον χώρο των μεταφορών διαθέτοντας, όπως σας προανέφερα, ιδιόκτητο στόλο φορτηγών Δ.Χ και ρυμουλκούμενων, ιδιόκτητα ανυψωτικά μηχανήματα για φορτοεκφόρτωση κενών και έμφορτων Containers, ανυψωτικό μηχάνημα με δυνατότητα να εισόδου στα Containers για πλήρωση και αποσυσκευασία καθώς και μηχάνημα Bobcat για φόρτωση χύμα φορτίων σε Containers.

Διαθέτουμε, επίσης, εξοπλισμό για εξειδικευμένες αποσυσκευασίες – πληρώσεις και φυσικά ιδιόκτητες αποθήκες 5.000 τετραγωνικών μέτρων στην Ιωνία και την ΒΙ.ΠΕ Σίνδου στην Θεσσαλονίκη.

Σημαντικό asset της εταιρείας μας είναι και οι εγκαταστάσεις μας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως δυνατότητα ηλεκτροδότησης ψυγείων Containers, προθέρμανση Tank Containers (Δεξαμενών), δυνατότητα παροχής ADR για την μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων καθώς και δυνατότητα – μέσω αντίστοιχης άδειας – για μεταφορά και διαχείριση ανακυκλώσιμων απόβλητων.

YouTruck: Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό το τελευταίο κομμάτι των υπηρεσιών σας.

Α.Χ.: Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μεγάλη επένδυση που κάναμε, μαζί με τις μεγάλες αποθήκες 5.000 τετραγωνικών μέτρων στη Σίνδο. Συγκεκριμένα, εξασφαλίσαμε ειδική άδεια SEVESO για τη διαχείριση επικίνδυνων και τοξικών φορτίων, γεγονός που μας βοήθησε να αποκτήσουμε συγκριτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

YouTruck: Με βάση τον κύκλο των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που μας περιγράφετε, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να επαρκεί ο στόλος των ιδιόκτητων φορτηγών για να φέρετε εις πέρας το έργο σας.

Α.Χ.: Πέραν των 16 ιδιόκτητων φορτηγών έχουμε και περί τα 30 συνεργαζόμενα. Η επιλογή του συγκεκριμένου μίγματος ιδιόκτητων-συνεργαζόμενων φορτηγών δεν είναι τυχαία. Θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε περισσότερα ιδιόκτητα φορτηγά αλλά από ένα σημείο και μετά είναι προς το συμφέρον της εταιρείας να διαθέτει και έναν ικανό στόλο συνεργαζόμενων φορτηγών. Αυτή ακριβώς την επιλογή κάναμε και εμείς. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσω ότι ο κύκλος εργασιών που έχουμε είναι τόσο «δυνατός» ώστε από τα 30 συνεργαζόμενα φορτηγά, τα 20 έως 25 τα χρησιμοποιούμε καθημερινά.

YouTruck: Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι το πεδίο δράσης σας είναι το σύνολο του ελλαδικού χώρου;

Α.Χ.: Ο γεωγραφικός χώρος στον οποίο δραστηριοποιούμαστε είναι, κατά κύριο λόγο, η Βόρεια Ελλάδα: Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία και Θράκη. Φυσικά δραστηριοποιούμαστε και στον άξονα Πειραιάς – Θεσσαλονίκη αλλά όχι με την ένταση που υπήρχε στο παρελθόν.

YouTruck: Γιατί αυτό;

Α.Χ.: Γιατί πολύ απλά η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το μέγεθος του έργου που έχουν στη διάθεσή τους οι μεταφορικές εταιρείες, όπως άλλωστε και το έργο όλων των επιχειρήσεων, όλων των κλάδων της οικονομίας.

YouTruck: Να ξαναγυρίσουμε λίγο στην αρχή; Πως μια εταιρεία που αρχικά έχει την έδρα της στο σαλόνι ενός σπιτιού κατορθώνει τελικά να εδραιωθεί στην αγορά και να αναπτυχθεί; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Α.Χ.: Δεν υπάρχει ένα μυστικό για την επιτυχία. Υπάρχουν, όμως, μυστικά και στην περίπτωση της Salonica Transports είναι δύο: η εμπειρία και το γεγονός ότι είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση. Μπορεί ο όρος «οικογενειακός» να ξενίζει κάποιους όσον αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά τουλάχιστον στη δική μας περίπτωση αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Και αυτό γιατί συνδυάζεται με το απολύτως επαγγελματικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ μας αλλά και την πολυετή εμπειρία όλων των μελών της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή τα ηνία της εταιρείας έχουν περάσει στη β’ γενιά της οικογένειας Χαρουπάκη αλλά είναι ενδεικτικό ότι άνθρωποι που είναι μόλις 32 ετών, έχουν 18 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στις μεταφορές.

YouTruck: Αρκεί, λοιπόν, η εμπειρία και η συνέπεια για να εξασφαλίσει τη συνέχεια;

Α.Χ.: Έως ένα βαθμό ναι. Μαζί, όμως, με τα παραπάνω τη διαφορά την κάνει το επιχειρηματικό ρίσκο. Είναι αλήθεια ότι ξεκινώντας την εταιρεία πήρα μια σειρά από ρίσκα – κυρίως οικονομικού χαρακτήρα – καθώς δεν θα μπορούσα σε διαφορετική περίπτωση να στήσω την επιχείρησή μου. Βέβαια την περίοδο εκείνη, αρχές της δεκαετίας του ’90, είχαμε τόση δουλειά που αναγκαζόμασταν να διώχνουμε πελάτες. Οπότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι επρόκειτο για λελογισμένο ρίσκο.

YouTruck: Τώρα, όμως, τι ισχύει στην αγορά των μεταφορών;

Α.Χ.: Κοιτάξτε, ο κλάδος των μεταφορών σαφώς και έχει δυνατότητες ανάπτυξης αρκεί να υπάρχει έργο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι μεταφορές είναι οι αρτηρίες που μεταφέρουν τα ζωτικά συστατικά στο σώμα μιας οικονομίας. Αυτή τη στιγμή και λόγω της οικονομικής κρίσης το έργο των μεταφορικών εταιρειών έχει πιάσει ταβάνι. Επίσης, το βασικό πρόβλημα που στέκεται εμπόδιο στις δραστηριότητες τόσο της δικής μας επιχείρησης όσο και ολόκληρου του κλάδου των μεταφορών προκύπτει από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία. Οι μεταφορές σχετίζονται με 7 υπουργεία και η ελληνική γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη στην επιχειρηματική μας δραστηριότητα.

YouTruck: Κατά τη γνώμη σας, ποια προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα προκειμένου να τονωθεί η μεταφορική δραστηριότητα;

Α.Χ.: Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον κλάδο των μεταφορών χρειάζονται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις για να δημιουργηθεί νέα δυναμική. Πρώτο και κυριότερο είναι η φορολογία. Οι φόροι είναι πλέον εξοντωτικοί για τις μεταφορικές εταιρείες και πρακτικά θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ειδικά όσων δεν έχουν πολυετή λειτουργία ώστε να έχουν αποκτήσει ένα μεγάλο πελατολόγιο. Το άλλο ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί άμεσα είναι το άθλιο οδικό δίκτυο της χώρας, που δυσχεραίνει  το έργο των μεταφορικών εταιρειών.

 

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ