Ρωτήστε τον Ειδικό – Αύγουστος 2016

SHELL RIMULA PETROPOULOS 728×90

Το YouΤruck Magazine εγκαινιάζει μια νέα στήλη που θα έχει καθαρά συµβουλευτικό χαρακτήρα πάνω σε θέματα που αφορούν την ασφαλιστική κάλυψη του φορτηγού.

Στόχος µας είναι να ανοίξουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας προκειμένου να λύνουμε κάθε µήνα τις απορίες σας, να σας υποδεικνύουµε τρόπους ώστε να αποφεύγετε σηµαντικά λάθη, να κερδίζετε χρήµατα και φυσικά να είστε πάντα νόµιµοι όταν κινείστε µε το φορτηγό σας.

Θεωρήσαµε λοιπόν επιβεβληµένη την συνεργασία µας µε έναν ειδικό επί των θεµάτων ασφάλισης βαρέων επαγγελµατικών οχηµάτων και των φορτίων τους. Ο κ. Σαµολαδάς, µε πολυετή πείρα στη συγκεκριµένη αγορά, θα είναι στο εξής στην διάθεσή σας για να απαντά στις απορίες σας και να αναπτύσσει τις λύσεις σε ασφαλιστικά θέµατα που σας απασχολούν  ή απλά σας ενδιαφέρουν.

Πως είµαι σίγουρος ότι είναι όντως ασφαλισµένο το φορτηγό µου;

Επίσης, δεν θυμάσαι πότε λήγει η ασφάλεια και σε ποια ασφαλιστική εταιρία είναι τώρα ασφαλισµένο; Μπορείς πλέον να ελέγξεις όλα τα παραπάνω από τον υπολογιστή, από το κινητό ή το tablet σου! Σου δίνεται η δυνατότητα να ελέγξεις OnLine µέσω ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Αυτοκινήτων, αν το όχηµα σου είναι ασφαλισµένο, σε ποια ασφαλιστική εταιρία και τη διάρκεια ασφάλισης ή αν στο κεντρικό σύστημα εμφανίζεται ως ανασφάλιστο.

Το µόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφθείς την ηλεκτρονική διεύθυνση http://truckinsurance.gr/index.php/hic  ή στο www.hic.gr, να προσθέσεις στα αντίστοιχα πεδία τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του οχήµατος και θα έχεις µια πλήρη εικόνα της ασφαλιστικής κατάστασης του οχήµατος που σε ενδιαφέρει.

Ποιες είναι οι συνέπειες αν µε πιάσουν να οδηγώ ανασφάλιστο φορτηγό, ή αν εµπλακώ σε ατύχηµα και το φορτηγό µου είναι ανασφάλιστο;

Ας δούµε αρχικά τι προβλέπει ο νόµος και ποιες είναι οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Πρόστιµο και κυρώσεις

  • Ο νόµος 489/76 προβλέπει τις εξής διοικητικές και ποινικές κυρώσεις:

Διοικητικές κυρώσεις

  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 µήνες.
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια σε περίπτωση ατυχήµατος ή για τρία (3) χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
  • Χρηµατικό πρόστιµο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, µε πράξη της Αστυνοµικής Αρχής, €1000 για τα φορτηγά και τα λεωφορεία.
  • Η άδεια ικανότητας οδηγού µπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήµατα, αν πληρώσει το πρόστιµο και προσκοµίσει την απόδειξη πληρωµής. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες µπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήµατος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήµατα, αν πληρώσει το πρόστιµο και προσκοµίσει την απόδειξη πληρωµής καθώς και το ασφαλιστήριο συµβόλαιο για το όχηµα.

Ποινικές κυρώσεις

  • Φυλάκιση από 2 µήνες µέχρι 1 χρόνο.
  • Χρηµατική ποινή µέχρι €3.000.

Σε εκκρεµότητα παραµένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήµατος, µετά την οποία θα σταλεί ειδοποιητήριο από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου για:

  • να ασφαλιστεί µέσα σε 8 µέρες ή να δώσει εξηγήσεις.
  • να πληρώσει παράβολο €250 για να ασφαλιστεί.

Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιµο €500, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ