ΡΑΕ: Υδρογόνο, το καύσιμο του μέλλοντος

banner-google-news

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021. Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου παρουσίασε την εκδήλωση με θέμα «Η εποχή του υδρογόνου: Η μετάβαση προς μία οικονομία μηδενικών ρύπων». Τονίστηκε ότι το υδρογόνο θα είναι μία από τις κύριες μορφές καθαρής ενέργειας, που μαζί με άλλες, θα συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση προς οικονομίες μηδενικών ρύπων.

«Μακροχρόνια, ίσως το 2030, το υδρογόνο είναι δυνατόν να παρέχεται σε πιο ανταγωνιστικές τιμές από το φυσικό αέριο», τόνισε ο πρόεδρος Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο, Παντελής Κάπρος. «Θα έχουμε τις δυνατότητες να αρχίσει η υποκατάσταση, το ξεκίνημα των συνθετικών καυσίμων στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης, για τα αεροπλάνα, τα μεγάλα οχήματα, κ.α. Πρώτη ύλη, θα είναι το υδρογόνο για τα πράσινα καύσιμα, θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης σημείωσε ότι ΠΚΜ «διεκδικεί να γίνει κόμβος παραγωγής υδρογόνου, λόγω της προοπτικής απολιγνιτοποίησης, ώστε να κινηθεί στα επόμενα χρόνια με ένα διαφοροποιημένο παραγωγικό μοντέλο, που να βασίζεται σε καθαρές τεχνολογίες, αλλά και, ταυτόχρονα, να επιβεβαιώνει τη βούληση, η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει η ενεργειακή καρδιά της χώρας».

«Για την Ελλάδα το υδρογόνο αποτελεί μια ενεργειακή πρόκληση, αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της χώρας», τόνισε ο συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής Υδρογόνου, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Παπαλουκάς.

Ο διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Χρηματιστήριο Ενέργειας, Βασίλης Γκουντής αναφέρθηκε στις προοπτικές της αγοράς υδρογόνου. «Εκτιμάται ότι το 2050 θα είναι μια αγορά περί τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, όλων των τύπων, μπλε, πρασίνου, ή γκρι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια τιμολόγηση. Πολλές στρατηγικές αναπτύσσονται ταχύτατα, ωστόσο, σε αυτή την προοπτική».