Ιστορία του Αυτοκινήτου: Πυροσβεστικό όχημα Peugeot H2O

Κρυμμένη κάτω από την παιχνιδιάρικη και δυναμική εμφάνιση ενός πυροσβεστικού οχήματος βρίσκεται η πολύ καινοτόμος τεχνολογία κυψελών καυσίμου.

banner-google-news

Το Peugeot H2O είναι ένα πρωτότυπο πυροσβεστικό όχημα, που κατασκευάστηκε με βάση το Peugeot 206. Προοριζόταν για χρήση μέσα στις πόλεις, όπου είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα. Δεν έφτασε όμως ποτέ σε μαζική παραγωγή. Παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2002 ως ένα πλήρως λειτουργικό μικρό πυροσβεστικό όχημα για μικρές κοινότητες και στενούς δρόμους. Στην πραγματικότητα ήταν ένα δοκιμαστικό στάδιο για την τεχνολογία κυψελών καυσίμου της Peugeot.

peugeot_h2o (3)

Το H2O είναι βασικά ένα ηλεκτρικό όχημα που τροφοδοτείται από μπαταρίες. Το ιδιαίτερο σημείο είναι ότι οι μπαταρίες του φορτίζονται από ένα σύστημα κυψελών καυσίμου, που χρησιμοποιεί υδρογόνο και οξυγόνο ως πηγή ενέργειας. Ως εκ τούτου εκπέμπει μόνο νερό (χημικός τύπος H2O) ως απόβλητο προϊόν, γεγονός που εξηγεί το όνομα του αυτοκινήτου.
Κρυμμένη λοιπόν κάτω από την παιχνιδιάρικη και δυναμική εμφάνιση ενός πυροσβεστικού οχήματος βρίσκεται μια πολύ καινοτόμος μέθοδος προώθησης.

Με το μεγάλο αναλογικά σύστημα εισαγωγής αέρα, τα φώτα σε σχήμα αιλουροειδούς και το καπό που μοιάζει με ρύγχος, το μπροστινό μέρος του οχήματος θυμίζει έντονα λιοντάρι. Αντιπροσωπεύει το τυπικό στυλ αυτοκινήτου Peugeot.

peugeot_h2o (4)

Το πίσω μισό είναι πλήρως πυροσβεστικό. Προφανώς το H2O αναπτύχθηκε σε συνεργασία με πυροσβέστες και διαθέτει όλο τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι πυροσβέστες: μια δεξαμενή νερού, μια τηλεσκοπική σκάλα, αντλίες, απορροφητήρες καπνού και κάθε είδους πρίζες και συνδέσεις εξόδου. Στο κάτω μέρος του πίσω άκρου, αντί για εξάτμιση (δεν χρειάζεται πλέον) βρίσκουμε δύο συνδέσεις για την παροχή νερού και τη μάνικα πυρόσβεσης.

Φυσικά, το χρώμα που επιλέχθηκε είναι το «κόκκινο της φωτιάς», που αντανακλάται στο εσωτερικό με ωραία ταιριαστές πινελιές μετάλλου.

Η καμπίνα έχει σχεδιαστεί για δύο πυροσβέστες. Διαθέτει οθόνη αφής, τηλέφωνο και σύστημα GPS. Υπάρχει επίσης μια δεύτερη οθόνη που συνδέεται με έναν υπολογιστή και απεικονίζει χάρτες κτιρίων. Ανάμεσα στα δύο μπροστινά καθίσματα βρίσκεται το χειρόφρενο και τα χειριστήρια για τη λειτουργία της σκάλας.

peugeot_h2o (1)

Στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αυτοκινήτου η κριτική επιτροπή ξεχώρισε και επέλεξε το Peugeot H2O για την αισθητική και την τεχνολογία του. Τιμήθηκε με το Βραβείο Δημιουργίας και Καινοτομίας, ως το «Ομορφότερο αυτοκίνητο της χρονιάς».

peugeot_h2o (2)

Στο σχεδιασμό της μηχανής του Peugeot H2O βοήθησε ο Mike Strizki, ιδρυτής του Hydrogen House Project, ο οποίος υπηρέτησε ως υπεύθυνος μηχανικός έργου για πάνω από 16 χρόνια στο Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογίας στο Τμήμα Μεταφορών του Νιου Τζέρσεϊ, όπου ανέπτυξε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.