Η πρώτη αφαίρεση άδειας οδήγησης για παραποίηση ταχογράφου το 2022

banner-google-news

Με την είσοδο του νέου έτους, η πολωνική αστυνομία έχει τα νόμιμα μέσα για να αφαιρέσει την άδεια οδήγησης βαρέων φορτηγών οχημάτων,  σε περίπτωση παραποίησης ταχογράφου.

Η πρώτη περίπτωση παραποίησης ταχογράφου που καταγράφηκε στην Πολωνία το 2022 σημειώθηκε στη Łomża, βορειοανατολικά της χώρας, και αφορούσε ένα φορτηγό ταξινομημένο στη Λιθουανία που κατευθυνόταν προς τη Γερμανία. Το όχημα χρησιμοποιούσε έναν παλιό αναλογικό ταχογράφο. Οι αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι  η απόσταση μεταξύ των πόλεων Marijampole στη Λιθουανία και Łomża είναι περίπου 205 χλμ., αλλά το φύλλο καταγραφής έδειξε ότι η απόσταση ήταν μόνο 102 χλμ. Περαιτέρω ενέργειες της αστυνομίας επιβεβαίωσαν στη συνέχεια μια απόκλιση 100 χιλιομέτρων.

Σχολιάζοντας, η επιθεώρηση οδικών μεταφορών του Białystok (μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας) είπε:

«Η παραποίηση ή η απόκρυψη του πραγματικού χρόνου εργασίας δεν είναι απλώς εκδήλωση αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά κυρίως απειλεί την οδική ασφάλεια για όλους τους χρήστες του δρόμου».

Οι επιθεωρητές πρόσθεσαν ότι ο οδηγός εξεπλάγη όταν έμαθε για τις νεότερες, σκληρότερες τιμωρίες για παραποίηση ταχογράφου, που ισχύουν στην Πολωνία. Ως αποτέλεσμα της παράβασης, του αφαιρέθηκε η άδεια για 3 μήνες.

Σύμφωνα με την  επιθεώρηση οδικών μεταφορών του Białystok οι οδηγοί φορτηγών είναι ένοχοι για τα ακόλουθα:

  • χρήση κάρτας ταχογράφου κάποιου άλλου,
  • χρήση περισσότερων από μία καρτών ταχογράφου,
  • χρήση φύλλου καταγραφής κάποιου άλλου,
  • χρήση περισσότερων από ένα φύλλων καταγραφής,
  • χρήση συσκευής παραποίησης ταχογράφου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα αφαιρούνται οι άδειες για 3 μήνες και θα τους παραδίδονται προσωρινές άδειες, που θα τους επιτρέπουν να οδηγούν στο σπίτι τους για ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι Πολωνοί οδηγοί θα έχουν 24 ώρες, ενώ οι διεθνείς οδηγοί θα έχουν 72 ώρες.