Πώς να προετοιμαστείτε για την αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου φορτηγού

banner-google-news

Πρόκειται να αντικαταστήσετε το παλιό σας φορτηγό; Ή θέλετε να επεκτείνετε την επιχείρησή σας; Έχετε βρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που απαιτούν νέους τύπους οχημάτων; Ή αναζητάτε ίσως τρόπους για να κάνετε πιο αποδοτικό τον στόλο σας; Δεν έχει σημασία ποιοι είναι οι λόγοι για την αγορά ενός νέου οχήματος – εδώ είναι μερικά ερωτήματα που πρέπει να ρωτήσετε πριν αγοράσετε ένα νέο φορτηγό.

  1. Τι είδους λύση μεταφοράς χρειάζομαι; Αυτό φυσικά βασίζεται σε διάφορους παράγοντες. Πόσο βάρος βάζω συνήθως; Ποια είδη αγαθών; Τι είδους περιβάλλον; Μακράς μεταφοράς ή τοπική διανομή;
  2. Ποιος είναι ο καλύτερος έμπορος; Ποιόν εμπιστεύομαι; Που βρίσκονται γεωγραφικά;Πως είναι το δίκτυο των συνεργατών; Ποια είναι η φήμη τους όσον αφορά την ποιότητα των εργασιών;
  3. Μακροπρόθεσμες ή βραχυπρόθεσμες επενδύσεις; Εάν προτίθεμαι να κρατήσω το φορτηγό για πολύ καιρό, πρέπει να εξετάσω αν το ντίζελ είναι ακόμα το καλύτερο καύσιμο ή αν πρέπει να κοιτάξω κάποια εναλλακτικά καύσιμα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μελλοντική νομοθεσία σχετικά με τις εκπομπές, την ασφάλεια και άλλους παράγοντες. Ο χρονικός ορίζοντας θα καθορίσει επίσης το πλαίσιο του προϋπολογισμού και ποιες μάρκες μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρουσες.
  4. Πρέπει να αγοράσω καινούργια ή μεταχειρισμένο; Το φορτηγό θα χρησιμοποιηθεί σε δύσκολες συνθήκες; Χρειάζομαι εγγύηση; Είναι η πιο σύγχρονη τεχνολογία πολύτιμη για μένα; Εάν η απάντηση σε αυτές ή ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις δεν είναι «ναι»,  τότε ορισμένα παλαιότερα μοντέλα μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας. Αν αγοράσω ένα μεταχειρισμένο φορτηγό, από ποιον πρέπει να το αγοράσω; Πώς θα λυθεί η υπηρεσία μου;
  5. Ποιες είναι οι τρέχουσες τάσεις της βιομηχανίας; Το να θέτεις τις σωστές ερωτήσεις ,σας βοηθά να ενημερώνεστε για το είδος των φορτηγών που διατίθενται στον τομέα σας. Τα φορτηγά, τα χαρακτηριστικά και οι υπηρεσίες γύρω από την ασφάλεια, την παραγωγικότητα, την άνεση του οδηγού και την απόδοση καυσίμου εξελίσσονται συνεχώς. Ποιες είναι οι πλέον κατάλληλες για τις δραστηριότητές μου;
  6. Τι χρήσιμα δεδομένα έχω στα υπάρχοντα μου φορτηγά; Εάν διαθέτετε ένα σύστημα διαχείρισης στόλου , θα έχετε πρόσβαση σε πολλά χρήσιμα δεδομένα. Πόσα χιλιόμετρα διένυσα τους τελευταίους έξι μήνες; Πόσα καύσιμα έχει χρησιμοποιήσει κάθε φορτηγό και οδηγός; Ποιες μεταφορές απαιτούσαν περισσότερους πόρους; Πού μπορώ να δω τις δυνατότητες βελτίωσης των λειτουργιών μου; Χρησιμοποιήστε στατιστικά στοιχεία για να ορίσετε ρεαλιστικούς στόχους και, στη συνέχεια, αποφασίστε για το φορτηγό με την καλύτερη δυνατή απόδοση.
  7. Ποια φορτηγά χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές μου; Οι αντίπαλοί σας έχουν στο στόλο τους νεότερα μοντέλα; Είναι συνεπώς ο τρόπος λειτουργίας τους πιο αποτελεσματικός; Ίσως να θέλετε να το κινηθείτε στα σίγουρα και να ακολουθήσετε το πλήθος ή να κάνετε τη δική σας απόφαση και να αποκτήσετε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα μπορούσε να είναι ένας φιλικότερος προς το περιβάλλον στόλος με εναλλακτικό κινητήρα όπως CNG/LNG ή ηλεκτρικό, για παράδειγμα.
  8. Πώς θα χρηματοδοτήσω το φορτηγό μου; Πριν εξετάσετε τις επιλογές χρηματοδότησής σας, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι πληρείτε τις προϋποθέσεις. Ορισμένες από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση φορτηγών περιλαμβάνουν συνολική πίστωση, προκαταβολή, ασφάλιση, ηλικία και κατάσταση του φορτηγού.
  9. Ποιος είναι ο τρέχων προϋπολογισμός μου; Όταν συγκεντρώνετε τον προϋπολογισμό σας, θυμηθείτε ότι το συνολικό κόστος της λειτουργίας ενός φορτηγού περιλαμβάνει καύσιμα, τα οποία μπορούν να ανέλθουν στο 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους. Λάβετε υπόψη τον αριθμό χιλιομέτρων μεταξύ των service, φθοράς ελαστικών και φρένων, μακροζωίας, κόστους συντήρησης και τιμής μεταπώλησης.