ΟΚΑΑ ΑΕ: Η πανδημία αφορμή για ψηφιακό μετασχηματισμό

banner-google-news

Η εκδήλωση της πανδημίας COVID-19 αποτέλεσε το έναυσμα για μια διαχείριση κρίσης, με δεδομένα, προκλήσεις, ανατροπές και εμπόδια που όμοιά τους δεν είχαν συναντηθεί μέχρι πρότινος. Οι όποιοι σχεδιασμοί είχαν γίνει πέρυσι τέτοια εποχή, πολύ γρήγορα ανετράπησαν και οι καινούριες συνθήκες που δημιουργήθηκαν απαίτησαν την σύνταξη και επεξεργασία ενός νέου πλάνου δράσης.

Από την φύση του αντικειμένου του, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑΑ ΑΕ) βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και οι σχεδιασμοί για την λειτουργία του σε ένα πλαίσιο ομαλότητας, επάρκειας και ταχύτητας έπρεπε να λάβουν υπόψη τους την διασφάλιση απόλυτα ελεγχόμενων, όσο και πιστοποιημένων συνθηκών υγείας.

Ο ΟΚΑΑ αποτελεί το καθημερινό σημείο αναφοράς και διάθεσης του μεγαλύτερου μέρους της Ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής σε όρους οπωροκηπευτικών, κρεάτων και αλιευμάτων. Παράλληλα, ανάγεται σε κοινό σημείο αναφοράς και τόπο καθημερινής συνάντησης και συναλλαγής μεταξύ των παραγόντων που απαρτίζουν το τετράπτυχο: Παραγωγοί – χονδρέμποροι – έμποροι και αγοραστές. Ο τελικός αποδέκτης όλων των παραπάνω δεν είναι άλλος από τους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι και απολαμβάνουν φρέσκα και ασφαλή προϊόντα.

Μετά την έλευση της πανδημίας, το πλέον σημαντικό ζητούμενο για την αγορά τροφοδοσίας νωπών προϊόντων, φρούτων, λαχανικών, κρεάτων και ψαρικών δεν είναι άλλο από την ασφαλή διαχείριση, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή των αγαθών. Κι αυτό, δίχως να διαταραχθεί ούτε κατ’ ελάχιστο η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

logo-okaa (1)-1

Η ασφάλεια στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ, από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε αδιαπραγμάτευτο παράγοντα, καθώς λάβαμε και έκτοτε εφαρμόζουμε ιδιαίτερα αυστηρά προστατευτικά μέτρα αναφορικά με την πανδημία του COVID-19. Η χρήση προστατευτικών μασκών και οι αποστάσεις ασφαλείας του προσωπικού τηρούνται με συνέπεια, ενώ παρέχονται προστατευτικά γάντια, gel απολύμανσης, μάσκες κλπ. Παράλληλα, πραγματοποιούμε ενδελεχείς απολυμάνσεις των εγκαταστάσεών μας σε εβδομαδιαία βάση, ενώ σε καθημερινή βάση γίνονται θερμομετρήσεις στις εισόδους και διαρκείς ενημερώσεις του προσωπικού μας. Τα ανωτέρω συνέβαλαν ώστε να αποφευχθούν προβληματικές καταστάσεις που θα επηρέαζαν την αδιατάρακτη λειτουργία των εγκαταστάσεών μας, διασφαλίζοντας την υγεία των συνεργατών, των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων στους χώρους μας.

Ένα από τα σημεία για τα οποία μπορούμε να υπερηφανευόμαστε στον ΟΚΑΑ ΑΕ είναι και το γεγονός ότι καθ’ όλη την διάρκεια των δύο lockdown, ουδέποτε καταγράφηκε ή έστω παρατηρήθηκε η παραμικρή έλλειψη σε ότι αφορά την επάρκεια των διαθέσιμων προϊόντων μέσω των επιχειρήσεων του Οργανισμού. Κι αυτό, γιατί είχαμε «διαβάσει» την σοβαρότητα και σφοδρότητα του πανδημικού κύματος έγκαιρα, αντιλαμβανόμενοι πως οι προκλήσεις που θα ορθώνονταν κατά το εγγύς μέλλον θα ήταν πέρα και πάνω από τις συνήθεις.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός «οδηγός» για το μέλλον

Η Διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ έχει καταστρώσει και εφαρμόζει ήδη ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο μετασχηματισμού των δομών, της φιλοσοφίας και των εν γένει offerings του ΟΚΑΑ. Εξάλλου, είναι απολύτως κατανοητό πως οι νέες προκλήσεις και τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα προϋποθέτουν ευελιξία, «φρέσκια» προσέγγιση, παροχή απόλυτα πελατοκεντρικών υπηρεσιών, με την ταυτόχρονη εισδοχή εννοιών, όπως η ταχύτητα και η ευφυία στην λειτουργία, η απλοποίηση των διαδικασιών, τα ανταγωνιστικότερα κόστη, αλλά και η υιοθέτηση των νέων ψηφιακών τεχνολογικών εφαρμογών και προϊόντων. Θέλουμε να δομήσουμε ένα σύγχρονο, πολυεπίπεδο, πλήρες, όσο και θελτικό “προϊόν”, καθώς επίσης να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το επιπλέον βήμα ως προς την εξυπηρέτηση των συνεργατών, αλλά και των πελατών τους προκειμένου να εισφέρουμε στην αγορά μια μοναδικά διαφοροποιημένη πρόταση. Επιπροσθέτως, μέσω της υιοθέτησης των αρχών του ψηφιακού μετασχηματισμού, η Κεντρική Αγορά θα είναι σε θέση να εφαρμόσει μια περισσότερο «έξυπνη» λειτουργία, μέσω της οποίας θα υιοθετήσει μια πιο άμεση, όσο και αποδοτική πρακτική, η οποία θα επιτρέψει στους επαγγελματίες να αξιοποιήσουν πολλαπλάσια τους διαθέσιμους πόρους, οικονομικούς μα και ανθρώπινους.

Φροντίδα για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον

Μια οντότητα όπως είναι ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ που «ζει και αναπνέει» εντός της ίδιας της κοινωνίας, δεν θα μπορούσε παρά να έχει συνδεθεί μαζί της σε πολλαπλά επίπεδα.

Βασική παράμετρος της λειτουργίας, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής φιλοσοφίας του ΟΚΑΑ ΑΕ είναι να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, εστιάζοντας σε πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, ικανοποιούν βασικές ανάγκες τους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην εν γένει κοινωνική πρόοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός υλοποίησε μια επεξεργασμένη στρατηγική, η οποία και αποσκοπούσε στην κάλυψη άμεσων, όσο και διαφορετικών αναγκών που αφορούσαν σε από μια σειρά από τομείς, ιδρύματα και φορείς. Από την δωρεά 2 πλήρους κρεβατιών Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (ΠΓΝ) «ΑΤΤΙΚΟΝ» και την επιτυχημένη διοργάνωση δράσης εθελοντικής αιμοδοσίας, μέχρι την τροφοδοσία με φρούτα, λαχανικά, κρέας, αλιεύματα και εν γένει είδη πρώτης ανάγκης ιδρυμάτων, δομών στήριξης και βοήθειας, γηροκομείων, φροντίδας παιδιών, κοινωνικών υπηρεσιών Δήμων κ.ά. Και από τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), του Πυροσβεστικού Σώματος και των στελεχών της, δια μέσω της προσφοράς απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, έως την κατάθεση χρηματικού ποσού σε ειδικό λογαριασμό δωρεών για τον Covid-19 του Υπουργείου Υγείας, το οποίο και συγκεντρώθηκε έπειτα από την διεξαγωγή σχετικού εράνου με τους συνεργάτες μας στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου.

Στον ΟΚΑΑ είμαστε εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον και την προάσπισή του, προκειμένου να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας στην βιωσιμότητα του πράσινου κεφαλαίου τόσο για τις σημερινές, όσο και τις μελλοντικές γενιές. Ήδη, στις εγκαταστάσεις μας εφαρμόζουμε σταδιακά συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν στην αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων και στην επαναχρησιμοποίησή τους για άλλους, κυρίως γεωργικούς σκοπούς. Παράλληλα, εξετάζουμε τρόπους εκσυγχρονισμού των υποδομών συλλογής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υποπροϊόντων, ενώ επεξεργαζόμαστε περαιτέρω σχεδιασμούς προκειμένου σύντομα να επεκτείνουμε αντίστοιχες δράσεις και λειτουργίες, δια μέσω των οποίων θα ενισχύσουμε το «πράσινο» αποτύπωμά μας.

Συμπερασματικά, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ αλλάζει με ταχύτητα και εκσυγχρονίζεται υιοθετώντας σύγχρονες πρακτικές και εφαρμόζοντας ένα πολυεπίπεδο πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού που θα τον εισάγει στην επόμενη ημέρα. Σκοπός είναι να ανταποκρίνεται άμεσα, με ποικιλία, ποιότητα, επάρκεια και ασφάλεια στις ανάγκες των επαγγελματιών και μεμονωμένων καταναλωτών, αποτελώντας το καθημερινό σημείο αναφοράς και διάθεσης του μεγαλύτερου μέρους της Ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής οπωροκηπευτικών, κρεάτων και αλιευμάτων.

* O Απόστολος Αποστολάκος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑΑ ΑΕ).