Νέος διαγωνισμός για 1.000 αστικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Νέο διαγωνισμό για την προμήθεια 1.000 λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, προετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος σε συνέντευξη του.

Όπως εκτίμησε, αυτή η προμήθεια δύναται να καλύψει τις συγκοινωνιακές απαιτήσεις του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ για τα επόμενα χρόνια.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την προμήθεια 650 λεωφορείων για τον ΟΑΣΑ και 350 για τον ΟΑΣΘ, αρκετά από τα οποία θα είναι ηλεκτροκίνητα. Μεγάλο ζητούμενο αποτελεί η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, με κύριες πηγές το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια 750 λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (400 στην Αθήνα και 350 στην Θεσσαλονίκη), συνολικού προϋπολογισμού 461 εκατ. ευρώ.

Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό υποβλήθηκαν προσφυγές από αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες έγιναν δεκτές. Ως εκ τούτου, η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος διαγωνισμός θα διαθέτει διαφορετικό μίγμα οχημάτων με κύριο βάρος στην προμήθεια «πράσινων ηλεκτρικών λεωφορείων». Τα ηλεκτρικά λεωφορεία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι 600 με 700. Στόχος είναι τα λεωφορεία να έρχονται σταδιακά και μία πρώτη σκέψη είναι να έρθουν πρώτα τα θερμικά και κατόπιν τα ηλεκτρικά λεωφορεία. Αναφορικά με τη φόρτιση των ηλεκτρικών λεωφορείων θα γίνεται κατά βάση στα Αμαξοστάσια. Αυτό γιατί η ακτίνα της διαδρομής στα περισσότερα δρομολόγια είναι μικρή, οπότε δεν θα υπάρχει ανάγκη ενδιάμεσης φόρτισής τους.

Ο νέος διαγωνισμός πρόκειται να δημοσιοποιηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου και η χρηματοδότηση θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ και την ΕΤΕπ. Από την ΕΤΕπ η προμήθεια των ηλεκτρικών λεωφορείων επιδοτείται με πολύ χαμηλά επιτόκια.

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ