Νέο πρότυπο Euro 7: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το κόστος παραμένει υψηλό για τον κλάδο

banner-google-news

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) εκφράζει την ικανοποίησή της για το νέο πρότυπο Euro 7 στο οποίο συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και οδηγεί σε χαλάρωση των κανονισμών για τα όρια εκπομπών ιδιωτικών οχημάτων και βαν.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν ήδη προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το νέο αυστηρό πρότυπο ρύπων θα επηρέαζε τη μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών και θα προκαλούσε μεγάλη άνοδο των τιμών.

«Η θέση της Ε.Ε. βελτιώνει την πρόταση για το Euro 7,  η οποία ήταν εντελώς δυσανάλογη, οδηγώντας βιομηχανία και πολίτες να επωμιστούν υψηλό κόστος, με περιορισμένα περιβαλλοντικά οφέλη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ACEA, Sigrid de Vries.

Οι κανόνες Euro 7 έθεταν όρια εκπομπών για όλα τα οχήματα, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούν βενζίνη, diesel, ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης κίνησης ή εναλλακτικά καύσιμα.

 «Ο στόχος του Ευρωκοινοβουλίου να συνεχίσει τις αποτελεσματικές δοκιμές Euro 6/VI είναι λογικός. Ωστόσο, το Euro 7 είναι πολύ ευρύτερο για νέα αυτοκίνητα, φορτηγά και, ειδικότερα, βαρέα οχήματα, απαιτώντας σημαντικές προσπάθειες μηχανικής και δοκιμών. Ως εκ τούτου, θα απαιτήσει τεράστιες πρόσθετες επενδύσεις από τον κλάδο μας, τη στιγμή που ο κλάδος διοχετεύει όλους τους πόρους του στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Η βιομηχανία μας είναι πλήρως αφοσιωμένη στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Τώρα καλούμε τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή να εργαστούν για έναν κανονισμό Euro 7, που θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε σε αυτούς τους διπλούς στόχους, διατηρώντας παράλληλα τα οχήματα προσιτά και τον κλάδο μας ανταγωνιστικό».

Από την πλευρά της η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το νέο πρότυπο «μειώνει σημαντικά τις δυσκίνητες και δαπανηρές νέες απαιτήσεις δοκιμών που είχαν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η Διευθύντρια Συνηγορίας της ΕΕ της IRU, Raluca Marian.