Νέο Peugeot Traveller : Για transfer πολυτελείας

Δυναμική είσοδο στην αγορά των Combi και VIP Shuttle πραγματοποιεί η Peugeot με την επιβατική εκδοχή του νέου Expert, που φέρει την ονομασία Traveller.

Κείμενο: Κώστας Σκαρμαλιωράκης, Φωτογραφίες: Peugeot

Τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (LCV) τύπου βαν, όχι μόνο διαθέτουν ισχυρή παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά με περισσότερες από 2,2 εκατ. πωλήσεις μέσα στο 2016, αλλά αποτελούν πλέον μια πολύ ενδιαφέρουσα βάση για την δημιουργία έως και πολυτελών επιβατικών εκδόσεων πολλαπλών χρήσεων.

Την τελευταία 10ετία, σε αυτή την κατηγορία οχημάτων οι συμμαχίες «παίρνουν και δίνουν» προκειμένου κάθε κατασκευαστής να βρεθεί με μια ισχυρή πρόταση απέναντι στον υποψήφιο αγοραστή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της σύμπραξης των ομίλων PSA (Peugeot – Citroen) και Toyota στην από κοινού κατασκευή ενός βαν μεσαίας κατηγορίας που έχε λανσαριστεί από τις τρεις εταιρίες εδώ και περίπου δύο χρόνια. Στην περίπτωση της Peugeot, αυτό το βαν ονομάζεται Expert και η επιβατική έκδοση αυτού Traveller.

Νέα πλατφόρμα

peugeot traveller2 (Medium)Καταρχήν, το αυτοκίνητο βασίζεται στην πλατφόρμα των Γάλλων, «EMP2 platform» και είναι διαθέσιμο σε τρία μήκη αμαξώματος από 4,6 έως 5,3 μέτρα ενώ το ύψος βρίσκεται στα μόλις 1,9 μέτρα ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση ακόμα και στα χαμηλότερα υπόγεια πάρκινγκ. Οι Standard (4,95 μέτρα σε μήκος) και Long (5,3 μέτρα) εκδόσεις τοποθετούνται στην καρδιά της αγοράς. Ενώ με μήκος 4,6 μέτρα η έκδοση Compact είναι μοναδική στην κατηγορία διατηρώντας την 9-θέσια διάταξη χάρη στους κόμπακτ προβόλους του αμαξώματος. Πρόκειται για μια έκδοση η οποία διευκολύνει απίστευτα την καθημερινή κίνηση μέσα στην πόλη, με πλεονέκτημα τον μικρό κύκλο στροφής (από 11,3 μέτρα) και την ηλεκτροϋδραυλική υποβοήθηση του τιμονιού για ξεκούραστους επιτόπιους ελιγμούς.

Εντυπωσιακή σχεδίαση

peugeot traveller3 (Medium)Σχεδιαστικά, η Peugeot Design έχει μεταφέρει ελκυστικά στοιχεία από την SUV γκάμα της μάρκας και τα επιβατικά μοντέλα της, ώστε το νέο Peugeot Traveller να ξεχωρίζει από την δυναμική και κομψή εμφάνισή του. Το αυτοκίνητο χαρακτηρίζεται από τους κοντούς προβόλους (οι τροχοί είναι πραγματικά στις άκρες του αμαξώματος) και την απόλυτη χωροταξική εκμετάλλευση στην καμπίνα των επιβατών. Αεροδυναμική σχεδίαση, μεγάλος εμπρόσθιος προφυλακτήρας, όμοια πίσω όψη και φανάρια, είναι μερικά από τα κύρια γνωρίσματα του Traveller, που έρχεται να προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης σε ένα premium εσωτερικό έως και 9 θέσεων, με πολλαπλές δυνατότητες διαρρύθμισης. Πράγματι, το εντελώς επίπεδο πάτωμα προσφέρει ευρυχωρία και ευκολία κινήσεων. Στην καμπίνα μπορούν να καθίσουν έως εννέα άτομα ενώ υπάρχει η δυνατότητα για χώρο αποσκευών από 550 έως και 4.900 λίτρα χάρη στα προσθαφαιρούμενα καθίσματα. Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο του Traveller φτάνει τα 1.400 κιλά για απροβλημάτιστες μετακινήσεις ακόμη και όταν όλες οι θέσεις και το πορτμπαγκάζ είναι πλήρως κατειλημμένα.

Ταυτόχρονα, o κατασκευαστής κάνει λόγο για μια πολύ καλά μονωμένη καμπίνα που επιτρέπει ελάχιστο θόρυβο να περνά στο εσωτερικό της ενώ η σύγχρονη ανάρτηση φροντίζει για την ικανοποιητική απόσβεση κάτω από όλες τις συνθήκες.

Μελετημένο

peugeot traveller5 (Medium)Στην κορυφή της γκάμας του νέου μοντέλου βρίσκεται το Peugeot Traveller VIP, το οποίο προσφέρει μία αντικριστή διαρρύθμιση των πίσω καθισμάτων με δερμάτινα υποβραχιόνια, πολύ-λειτουργική οροφή, κλιματισμό τριών ζωνών και άλλες ανέσεις.

Το νέο μοντέλο διαθέτει προαιρετικά πλήθος των τελευταίας γενιάς συστημάτων άνεσης και ασφάλειας, μεταξύ των οποίων είναι οι αυτόματα συρόμενες πλαϊνές πόρτες, το νέο head-up display, η πανοραμική γυάλινη οροφή, τα πίσω ανοιγόμενα παράθυρα, το νέο σύστημα πολυμέσων και πλοήγησης με υποστήριξη φωνητικών εντολών και οθόνη αφής 7’’κ.α.

Το Traveller προσφέρεται σε δύο επίπεδα εξοπλισμού. Την έκδοση  Allure VIP με 6 ή 7 θέσεις η οποία διαθέτει προαιρετικά τραπέζι για τους πίσω επιβάτες και την έκδοση Combi ή Traveller με 9-θέσια διάταξη.

Ανάλογα με την έκδοση και την διαρρύθμιση των καθισμάτων, το νέο Traveller μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως όχημα αναψυχής αφού προσφέρει τεράστιες μεταφορικές δυνατότητες. Παράλληλα, ο εσωτερικός φωτισμός και τα υψηλής ποιότητας υλικά δημιουργούν ένα μοναδικό πολυτελές περιβάλλον.

Τα… Highlights του προαιρετικού εξοπλισμού που μπορεί να δεχθεί το μοντέλο είναι:

  • To «Grip Control», το γνωστό πατενταρισμένο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης των κινητήριων τροχών που προσφέρει τα προγράμματα Snow, Off-Road, Sand, ESP Off.
  • Το «Safety Pack» περιλαμβάνει όλα τα συστήματα ασφαλείας όπως είναι η αυτόνομη πέδηση (Active Safety Brake), το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας (Lane Departure Warning System), η αυτόματη εναλλαγή φωτεινής δέσμης (Automatic main beam switching), η αναγνώριση κόπωσης του οδηγού (Driver Attention Alert), η αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας και η σύσταση ορίου ταχύτητας (Road Sign Reading and Speed Limit Recommendation) κ.α.
  • Το «Drive Assist Park» περιλαμβάνει ένα σύνολο από ραντάρ και κάμερες για την λειτουργία του ενεργητικού Cruise Control, της αποφυγής σύγκρουσης (Distance Alert) και της ενεργητικής πέδησης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Active Safety).

Χαμηλό κόστος χρήσης

peugeot traveller4 (Medium)Η βέλτιστη σχεδίαση του πλαισίου, το σχετικά χαμηλό κέντρο βάρους καθώς και αυτό της οροφής και η μελετημένη γεωμετρία της ανάρτησης, συνδυάζονται ιδανικά με τους BlueHDi κινητήρες 1.6 και 2.0 λίτρων. Το όφελος της νέας πλατφόρμας αντιστοιχεί σε μείωση βάρους από 100 έως 400 κιλά ανάλογα με την έκδοση κινητήρα. Οι Euro 6 κινητήρες BlueHDi εφοδιάζονται με την πιο προηγμένη αντιρρυπαντική τεχνολογία της αγοράς και με ένα SCR (Selective Catalytic Reduction) σύστημα που συνδυάζεται με φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδίων DPF (Diesel Particulate Filter). Με απόδοση από 95 ίππους και 240 Nm έως 180 ίππους και 400 Nm ιπποδύναμης και ροπής αντίστοιχα, όλες οι εκδόσεις κινητήρων έχουν ιδιαίτερα χαμηλές εκπομπές ρύπων με μέσο όρο στα 140 γρ. CO2/χλμ. (5,4 λίτρα/100 χλμ.).

Η βασική έκδοση φέρει 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ενώ διατίθενται επίσης και ένα 6τάχυτο αυτοματοποιημένο κιβώτιο. Η εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου σε συνδυασμό με τα μεγάλα διαστήματα μεταξύ των τακτικών εργασιών συντήρησης (κάθε 60.000 χλμ.) εξασφαλίζουν ένα ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρήσης. Το νέο Peugeot Traveller έχει ξεκινήσει την εμπορική του πορεία στην ελληνική αγορά και διατίθεται στην έκδοση Combi 9 θέσεων από 26.200 ευρώ και με πέντε χρόνια εργοστασιακή εγγύηση για τα μηχανικά του μέρη.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ: 2,0 πετρελαίου: Κύλινδροι/Βαλβίδες 4c / 16V Κυβισμός (κ.εκ.) 1.998 Ισχύς (ίπποι) 180 Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 400 Μέση κατανάλωση (λίτ./100 χλμ.) 5,9

 1,6 BlueHDi πετρελαίου: Κύλινδροι/Βαλβίδες 4c / 16V Κυβισμός (κ.εκ.) 1.598 Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) 115/3.750 Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 300/1.750 Μέση κατανάλωση (λίτ./100 χλμ.) 5,1

1,6 BlueHDi πετρελαίου: Κύλινδροι/Βαλβίδες 4c / 16V Κυβισμός (κ.εκ.) 1.598 Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) 95/3.750 Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 240/1.750 Μέση κατανάλωση (λίτ./100 χλμ.) 5,1-5,6

ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Μετάδοση της κίνησης στους εμπρός τροχούς. Μηχανικά κιβώτια ταχυτήτων 5+1 σχέσεων και 6+1 σχέσεων. Αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Εμπρός: Ανεξάρτητη ανάρτηση, γόνατα ΜακΦέρσον, ψαλίδια βάσης, ελατήρια/αμορτισέρ, σταθεροποιητής Πίσω: Ημιάκαμπτος άξονας με τριγωνικά ψαλίδια ελικοειδή ελατήρια, σταθεροποιητής.

ΦΡΕΝΑ: Διπλό κύκλωμα, αυτορυθμιζόμενο σερβό υποβοήθησης. Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι Πίσω: Δίσκοι

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΒΑΡΗ (van): Μήκος 4,606 (Compact) – 4,956 (Standard) – 5,308 (Long) μ. Πλάτος 1,920 μ. Ύψος 1,905 – 1,895 – 1,935 μ. Μεταξόνιο 2,925 (Compact) – 3,275 (Standard – Long) μ. Πρόβολος εμπρός 0,881 μ. Πρόβολος πίσω 0,803 – 1,153 μ. Διάμετρος κύκλου στροφής 11,30 – 12,40 μ. Ελαστικά 215/65 R16

 

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ