Νέα δυναμική στις υποδομές και μεταφορές της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά

banner-google-news

Τα εμβληματικά έργα υποδομών και μεταφορών που θα προσδώσουν δυναμική σε επιχειρηματικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά συζήτησαν ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, το ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Η συζήτηση αφορούσε την τροχιά υλοποίησης των έργων στο Θριάσιο Ι και ΙΙ, ενώ εξετάστηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, τις σχετικές υποδομές, αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να επέλθει επικαιροποίηση σε ορισμένες εξ αυτών, λόγω των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει για την εφοδιαστική μετά την πανδημία.

Κοινή ήταν η αντίληψη ως προς την αναγκαιότητα επίσπευσης ορισμένων παρεμβάσεων που αφορούν στις υποδομές που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του εμπορικού, αλλά και επιβατικού λιμένα Πειραιά, ενώ τέθηκε θέμα για την επανεξέταση ορισμένων παραμέτρων της υποθαλάσσιας ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας και των πιθανών επιπτώσεων στα πλεονεκτήματα της νησιωτικότητας, αλλά και της μελλοντικής απασχόλησης του στόλου των ferry boat που καλύπτουν σήμερα το πορθμείο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, και στην κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών που θα δημιουργηθεί από το real estate και τις επενδύσεις που έχει προσελκύσει, οι οποίες θα μεταμορφώσουν την πόλη του Πειραιά. Όπως αναφέρθηκε , το λιμάνι του Πειραιά επίσης αναβαθμίζεται συγκοινωνιακά και, το επόμενο καλοκαίρι, θα δημιουργηθούν νέοι σταθμοί του Μετρό ενώ, από το τέλος Ιουνίου, θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του ΤΡΑΜ. Το 2022, η διαδρομή Πειραιάς – Αεροδρόμιο θα καλύπτεται σε 45 λεπτά, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τη διακίνηση επιβατών με προορισμό τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και τα πλοία της ακτοπλοΐας, από και προς αεροδρόμιο.

Ο υπουργός απάντησε σε όλα τα καίρια ερωτήματα των μελών του Δ.Σ. και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη λειτουργία του τραμ, μόλις λυθεί το θέμα με το διατηρητέο κτίριο στη Σκυλίτση και το χρονοδιάγραμμα εργασιών των 3 σταθμών του μετρό για το καλοκαίρι του 2022. Επίσης , επιβεβαίωσε πως το έργο της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού, βρίσκεται στις επιλογές της κυβέρνησης για υλοποίηση μέσω ΕΣΠΑ 2021-27 και εκτιμάται από την αναθέτουσα αρχή του έργου ΣΤΑΣΥ σε 100 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το Θριάσιο Ι, αποκάλυψε ότι, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια με την ΕΕ, που ήταν αποτέλεσμα της προβληματικής σύμβασης παραχώρησης. Όπως ανέφερε, 12 σημεία της είναι υπό αναθεώρηση, γεγονός που θα οδηγήσει στο να προχωρήσει το Θριάσιο Ι. Επίσης, τόνισε ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι η βελτίωση των ταχυτήτων του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ, αναφορικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική, είπε ότι είναι υπό επικαιροποίηση το πλαίσιο για την εφοδιαστική ώστε, μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρχει ένα πλήρες πλάνο για την αναμόρφωση του πλαισίου που τη διέπει, γεγονός που θα προσδώσει ιδιαίτερη δυναμική.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου αναφέρθηκε στα 109 έργα που είναι σε εξέλιξη σε όλη την περιφέρεια, συνολικού κόστους 198 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τόνισε τη σημασία κυκλοφοριακών παρεμβάσεων, όπως ο κόμβος Σχιστού και η υπογειοποίηση των γραμμών των ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.

Το Ε.Β.Ε.Π., με τη συνδρομή των επιστημονικών του συμβούλων, απέστειλε υπόμνημα με προτάσεις για τη συγκοινωνιακή, κυκλοφοριακή και βιοκλιματική αναβάθμιση όλης της περιοχής, καθώς και την αξιοποίηση των ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ στο λιμάνι του Πειραιά και του πρώην εργοστασίου του ΟΣΕ στη Λεύκα. Το υπόμνημα περιλαμβάνει, επίσης, προτάσεις για την ανάπτυξη των «last mile logistics», τη δημιουργία «park & ride», την «Ιπποδάμεια» αγορά τροφίμων, τη θαλάσσια σύνδεση Πειραιά με Ελληνικό, την ανάπλαση της περιοχής Παπαστράτου, τον κόμβο Σκαραμαγκά και την προνομιακή πολεοδομική μεταχείριση όλων των παραγωγικών, εφοδιαστικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων. «Καιροί ου μενετοί» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας την αναγκαιότητα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στα συγκοινωνιακά και άλλα έργα υποδομής, τα οποία αναφέρονται στην Περιφέρεια του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής, υπενθυμίζοντας τη σημασία τους, τόσο για το Πειραϊκό επιχειρείν, όσο και για τον τουρισμό, μεγάλο μέρος του οποίου, μέσω του Πειραιά, κατευθύνεται στη νησιωτική Ελλάδα.