Μετρό Γραμμή 3: Πειραιάς–Αεροδρόμιο σε 50 λεπτά. Αναδεικνύονται σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα

banner-google-news

Η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά είναι  ένα έργο με ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες, δεδομένου ότι το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής του βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Επιπλέον, κατά την κατασκευή του ήρθαν στο φως πάνω από 10.000 αρχαιολογικά ευρήματα. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τους υπό κατασκευή σταθμούς της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό, καθώς και την προσωρινή έκθεση των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων στην Ξυλαποθήκη. Διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες πολιτικού μηχανικού έχουν προχωρήσει σε ποσοστό περίπου 90%, επομένως οι σταθμοί «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» αναμένεται να παραδοθούν στο επιβατικό κοινό το καλοκαίρι του 2022.

Metro_3 (2)

Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε στην έκθεση αρχαιοτήτων στο Σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», η οποία περιλαμβάνει ένα βοτσαλωτό δάπεδο, που αποσπάστηκε, συντηρήθηκε και θα επανατοποθετηθεί σε ειδικό χώρο στον εν λόγω σταθμό. Στο Σταθμό «Πειραιάς» εκτελούνται εργασίες καθαίρεσης διαφραγματικού τοίχου, έκλεισε η πλάκα οροφής του Σταθμού και ο δρόμος θα λειτουργήσει στις αρχές του 2022.

Σταθμός-πρότυπο στο Δημοτικό Θέατρο, μπορούμε να έχουμε και αρχαία και Μετρό

Μετά την επίσκεψη στα εργοτάξια και την ξενάγηση στην αρχαιολογική έκθεση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Ο Πειραιάς, όταν παραδοθούν οι τρεις σταθμοί, θα γίνει πραγματικά ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο της Αττικής. Γιατί θα έχουμε το Μετρό, το Τραμ, τον Προαστιακό. Σκεφτείτε ότι θα συνδέεται το μεγαλύτερο λιμάνι με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας σε περίπου 50 λεπτά. Πέρα όμως από αυτά, μας δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι ένα μεγάλο έργο Μετρό είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων. Στην Ξυλαποθήκη είδαμε τα πραγματικά εντυπωσιακά ευρήματα από το Σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου, που θα είναι πραγματικά ένας Σταθμός-πρότυπο, διότι έχει βρεθεί ένα πολύ σημαντικό βοτσαλωτό δάπεδο, που θα εκτεθεί εδώ και θα υπάρχουν και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, σε προθήκες, σε πολλά τμήματα του σταθμού. Το καλοκαίρι του 2022 οι τρεις σταθμοί θα παραδοθούν στο επιβατικό κοινό».
Metro_3 (1)

Πειραιάς – Αεροδρόμιο σε 50 λεπτά

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιουλίου του 2020 δόθηκαν σε λειτουργία οι τρεις πρώτοι σταθμοί της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά: «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια», αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα της ευρύτερης περιοχής. Σε «Μανιάτικα», «Πειραιά» και «Δημοτικό Θέατρο», οι εργασίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων και της εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Όταν το έργο ολοκληρωθεί και τεθούν οι τρεις τελευταίοι σταθμοί σε λειτουργία, προβλέπεται να αυξηθεί η συνολική επιβατική κίνηση στο δίκτυο του Μετρό κατά 132.000 επιβάτες ημερησίως. Η κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων αναμένεται να μειωθεί κατά 23.000 ημερησίως και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως. Η διαδρομή από το λιμάνι του Πειραιά έως το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα διαρκεί περίπου 50 λεπτά.
Στο σταθμό «Πειραιάς» προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές Μετρό (Γραμμές 1 και 3), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την επέκταση του Τραμ προς Πειραιά (5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμοί), διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Όλα αυτά θα είναι πολύ σημαντικά για την αναβάθμιση του Πειραιά, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του και συνολικά των κατοίκων και των επισκεπτών του Λεκανοπεδίου, αλλά και για την οικονομία της χώρας. Το συγκοινωνιακό αυτό κέντρο μπορεί να δώσει ώθηση στην τοπική ανάπτυξη της περιοχής, να δημιουργήσει νέες εμπορικές δυνατότητες και να αναβαθμίσει την τουριστική εμπειρία των επισκεπτών της χώρας μας.

Μόνιμη έκθεση με σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό «Δημοτικό Θέατρο»

Η μόνιμη έκθεση στο σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» περιλαμβάνει μια αρχαία δεξαμενή νερού και μια ακριβή αναπαράσταση Ρωμαϊκού υδραγωγείου, την πρωτότυπη αυλή μιας αρχαίας οικίας με το βοτσαλωτό δάπεδο και διάφορα χρηστικά σκεύη και αντικείμενα, καθώς και εικαστική αναπαράσταση του ιστού του αρχαίου και σύγχρονου Πειραιά. Όλα αυτά σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής.

Σπουδαιότερο από τα ευρήματα θεωρούνται τα βοτσαλωτά δάπεδα της Αλεξανδρινής εποχής, που βρέθηκαν στο φρέαρ Δεληγιάννη. Το ΚΑΣ είχε αποφασίσει το 2013 την απόσπαση και συντήρηση των βοτσαλωτών δαπέδων, τα οποία θα εκτίθενται κάτω από γυάλινο δάπεδο στο σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», μεταφέροντας τους επισκέπτες στην αρχαιότητα και συνδέοντας το σήμερα με το χθες του Πειραιά με την μακρά ιστορία του τόπου.