Η μεταφορά στην πρίζα : Ηλεκτροκίνητα φορτηγά

banner-google-news

DAF CF Electric 

16 (Medium)

Η DAF Trucks εισάγει τώρα το CF Electric με 6×2 άκαμπτο πλαίσιο. Τα πρώτα σχετικά ηλεκτρικά οχήματα θα δοκιμαστούν αργότερα μέσα στη χρονιά ως απορριμματοφόρα από τις ολλανδικές εταιρείες διάθεσης απορριμμάτων HVC και ROVA. Η πόλη του Ρότερνταμ και η Cure θα ακολουθήσουν το παράδειγμα στις αρχές του 2020 με ένα πλήρως ηλεκτρικό φορτηγό γεώτρησης 6×2 με γερανό φορτωτή. Όλα αυτά τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με σύστημα μετάδοσης κίνησης VDL E-Power ενώ η πλήρως ηλεκτρική υπερκατασκευή διατίθεται από τη VDL Translift.

Το CF Electric είναι ιδανικό όχι μόνο για την αστική διανομή αλλά και για τη συλλογή των οικιακών απορριμμάτων. Για το σκοπό αυτό, η DAF έχει σχεδιάσει έναν άκαμπτο πλαίσιο τριών αξόνων με άξονα διεύθυνσης για αυξημένη ευελιξία και ακόμη μεγαλύτερη χωρητικότητα φόρτωσης. Το μεικτό βάρος για το CF Electric 6×2 ανέρχεται στους 28 τόνους.

Το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης VDL E-power του φορτηγού παρέχει ισχύ 210 kW και ροπή 2.000 Nm – όπως και ο ηλεκτροκίνητος ελκυστήρας CF. Η μονάδα τροφοδοσίας τροφοδοτείται από μια μπαταρία με (ακαθάριστο) ενεργειακό περιεχόμενο 170 kWh. που επαρκεί για την κάλυψη των κανονικών οδών συλλογής απορριμμάτων. Τα φορτηγά απορριμμάτων συνήθως επιστρέφουν στην αποθήκη κάθε λίγες ώρες για να εκφορτωθούν, όπου τα ηλεκτρικά φορτηγά μπορούν να επαναφορτίζουν έως 80% την χωρητικότητα της μπαταρίας σε μόλις 30 λεπτά.

Υπενθυμίζουμε ότι από τα τέλη του 2018, τα πρώτα DAF CF Electrics λειτουργούν ως ελκυστήρες 4×2 για διάφορους ολλανδούς μεταφορείς, όπως οι Peter Appel, Simon Loos και Tinie Manders, καθώς και στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Jumbo. Τα φορτηγά αυτά αποτελούν μέρος μιας εκτεταμένης δοκιμής, στην οποία απαιτείται να μεταφέρουν εμπορεύματα από και προς προορισμούς όπως τα σούπερ μάρκετ και τα κέντρα διανομής. Η γερμανική εταιρεία εφοδιαστικής Rhenus χρησιμοποιεί επί του παρόντος δύο ηλεκτρικά συστήματα CF για περιφερειακές μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων. Χάρη στην αποτελεσματικότητα και την πρακτική χρησιμότητα, η DAF CF Electric κέρδισε το βραβευμένο «Green Truck Award» στη Γερμανία την χρονιά που μας πέρασε.


Fuso eCanter 

Ανάλογα με την υπερκατασκευή και το πεδίο εφαρμογής, το ηλεκτρικό Canter μπορεί να εξασφαλίσει μια φέρουσα ικανότητα φορτίου ύψους 4,5 τόνων. Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης περιλαμβάνει έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 129 kW (180 ίπποι) και ένα κιβώτιο μιας σχέσης που μεταφέρει την δύναμη στον πίσω άξονα του φορτηγού. Η δύναμη αυτή, είναι διαθέσιμη ολόκληρη από το πρώτο δευτερόλεπτο και ικανή να επιταχύνει το φορτηγό των 7,5 τόνων σχεδόν σαν ένα επιβατικό όχημα! Η μέγιστη ταχύτητα του eCanter περιορίζεται -βάσει νομοθεσίας- στα 80 χλμ./ώρα, με τις έξι συνολικά μπαταρίες ιόντων λιθίου, υψηλής τάσης, και βάρους 600 κιλών, να εξασφαλίζουν μια αυτονομία που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Όπως συμβαίνει με τα αυτόματα κιβώτια, ο οδηγός δεν έχει παρά να επιλέξει ανάμεσα στις θέσεις D, N, P και R. Όταν ο οδηγός σταματά να πατά το πεντάλ του γκαζιού, τα ηλεκτρονικά του φορτηγού μεταβαίνουν στη λειτουργία ανάκτησης μέρους της ενέργειας που καταναλώνεται κατά την πέδηση.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, δεν πρόκειται μόνο για ένα φιλικό προς το περιβάλλον όχημα αλλά και ένα οικονομικά αποδοτικό εργαλείο δουλειάς. Σε σύγκριση με ένα «συμβατικό» πετρελαιοκίνητο φορτηγό, το eCanter μπορεί να εξοικονομήσει σε επίπεδο λειτουργικών δαπανών, μέχρι και 1.000 ευρώ ανά 10.000 διανυθέντα χιλιόμετρα.


MAN eTGM

18 (Medium)

Η MAN Truck & Bus, ένας από τους πρώτους ευρωπαίους κατασκευαστές φορτηγών που «έβγαλαν» την ηλεκτροκίνηση επιτυχώς στο δρόμο προχωρά τώρα σε μικρής κλίμακας παραγωγή του ηλεκτρικού φορτηγού διανομών MAN TGM 26.360, που θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Steyr της Αυστρίας. Έχουν προηγηθεί, ήδη από το φθινόπωρο του 2018 επιτυχημένες πρακτικές δοκιμές του φορτηγού μαζί με εννέα αυστριακούς πελάτες από την κοινοπραξία CNL Council for Sustainable Logistics.

Το MAN eTGM ικανοποιεί όλες τις βασικές απαιτήσεις για την κυκλοφορία στο μέλλον των αστικών μεταφορών: Εκπέμπει μηδενικές εκπομπές κινείται ήσυχα. Σημαντικό είναι ότι το όχημα έχει χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου συγκρίσιμη με το αντίστοιχο συμβατικής γραμμής κίνησης. Το ηλεκτρικό φορτηγό για μεσαία και βαριά κυκλοφορία διανομής μπορεί να διαμορφωθεί ως ψυκτικό όχημα. Προσφέρεται σε διαμόρφωση τριών αξόνων 6×2-4 σε πλαίσιο 26 τόνων και λειτουργεί με ηλεκτρικό μοτέρ ισχύος 264 kW, αναπτύσσοντας μέγιστη ροπή 3100 Nm. Οι βοηθητικές μονάδες όπως το υδραυλικό τιμόνι, οι αεροσυμπιεστές και το σύστημα κλιματισμού λειτουργούν ηλεκτρικά ενώ ελέγχονται από το σύστημα διαχείρισης ενέργειας και έτσι εξοικονομούν ενέργεια.

Εν τω μεταξύ η ενέργεια πέδησης ανακτάται κατά την επιβράδυνση και έτσι η κινητήρια ενέργεια του οχήματος μετατρέπεται και πάλι σε ηλεκτρική ενέργεια και αποθηκεύεται πίσω στην μπαταρία. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την εμβέλεια του οχήματος ενώ μια οθόνη στην καμπίνα ενημερώνει τον οδηγό σχετικά με την τρέχουσα ενεργειακή στάθμη των μπαταριών. Το όχημα τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου υψηλής απόδοσης του ομίλου Volkswagen, οι οποίες βρίσκονται κάτω από την καμπίνα στην κορυφή του μπροστινού άξονα, στο χώρο όπου τα συμβατικά φορτηγά φέρουν τον πετρελαιοκινητήρα. Πρόσθετες μπαταρίες βρίσκονται στο πλαίσιο του οχήματος. Η εμβέλεια είναι έως και 200 χιλιόμετρα, ανάλογα με την περιοχή εφαρμογής, τις κλιματικές συνθήκες και την τοπογραφία.

Προκειμένου να γίνει η μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα όσο το δυνατόν πιο εύκολη και επιτυχημένη, η MAN παρέχει στους πελάτες της μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα τους βοηθήσει να αγοράσουν ένα eTGM, προσφέροντας ολοκληρωμένες, προσαρμοσμένες συμβουλές – από την ανάλυση των αναγκών, τη διαμόρφωση του στόλου, τη χρέωση των υποδομών και τη διαχείριση της ενέργειας μέχρι την ολοκληρωμένη, οικονομικά συμφέρουσα λύση μεταφοράς. Επιπρόσθετα, οι οδηγοί MAN eTGM λαμβάνουν εκπαίδευση ειδικά σχεδιασμένη για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις οδήγησης ενός ηλεκτρικού φορτηγού.


Mercedes-Benz

eActros 

Τη βάση για την εξέλιξη του ηλεκτρικού Actros αποτέλεσε το «συμβατικό» Actros το οποίο υπέστη αρκετές διαφοροποιήσεις στην αρχιτεκτονική του σασί προκειμένου να δεχθεί το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης. Ο κινητήριος άξονας (πλήμνης με μειωτήρες) βασίζεται στον ZF AVE 130 ο οποίος έχει αποδείξει την αξία του σε υβριδικά λεωφορεία Citaro και λεωφορεία κυψελών καυσίμου ενώ τώρα αναθεωρείται ριζικά για να τοποθετηθεί στο eActros. Το περίβλημα του άξονα έχει επανασχεδιαστεί πλήρως και είναι τοποθετημένος σε σημαντικά ψηλότερη θέση, αυξάνοντας έτσι την απόσταση από το έδαφος σε περισσότερο από 200 χιλ. Το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο αξόνων ανέρχεται στους 11,5 τόνους.

Το σύστημα μετάδοσης περιλαμβάνει δύο ηλεκτροκινητήρες, τοποθετημένους κεντρικά των τροχών του οπίσθιου άξονα. Πρόκειται για τριφασικούς, ασύγχρονους και υδρόψυκτους κινητήρες που λειτουργούν με ονομαστική τάση 400 Volt. Παράγουν ισχύ 125 kW ο καθένας και μέγιστη ροπή 485 Nm. Οι σχέσεις μετάδοσης μετατρέπουν αυτή τη ροπή σε 11.000 Nm στον καθένα, και έτσι το συνολικό αποτέλεσμα από πλευράς απόδοσης ισοδυναμεί με εκείνο ενός πετρελαιοκίνητου φορτηγού.

Η ενέργεια για μια μέγιστη αυτονομία 200 χιλιομέτρων εξασφαλίζεται από δύο μπαταρίες ιόντων λιθίου με ισχύ 240 kWh που έχουν χρόνια τώρα αποδείξει την αξία τους σε εφαρμογές της EvoBus GmbH. Οι μπαταρίες φιλοξενούνται σε έντεκα συνολικά συστοιχίες, τρεις από τις οποίες βρίσκονται στην περιοχή του πλαισίου και οι υπόλοιπες από κάτω, όλες καλυμμένες -για λόγους ασφαλείας- με ειδικά προστατευτικά κουτιά από χάλυβα. Σε περίπτωση σύγκρουσης, τα κουτιά αυτά παραμορφώνονται αποτρέποντας την καταστροφή των μπαταριών.

Οι εκφορτισμένες μπαταρίες υψηλής τάσης μπορούν να επαναφορτιστούν πλήρως εντός τριών έως έντεκα ωρών, βάσει μιας ικανότητας φόρτισης από 20 έως 80 kW από μια κινητή συσκευή φόρτισης που συνήθως υπάρχει σε έναν χώρο στάθμευσης στόλου φορτηγών. Για την φόρτιση, χρησιμοποιείται το σύστημα συνδυασμένης φόρτισης CCS ενώ δύο συμβατικές μπαταρίες 12V (που φορτίζονται από τις μπαταρίες υψηλής τάσης μέσω μετατροπέα DC-DC) διασφαλίζουν ότι οι βασικές λειτουργίες του οχήματος όπως τα φώτα, οι ενδείξεις ή τα συστήματα της ανάρτησης παραμένουν σε λειτουργία ακόμα και εάν το δίκτυο υψηλής τάσης αποφορτιστεί. Το εν λόγω δίκτυο δεν τροφοδοτεί με ενέργεια μόνο το σύστημα κίνησης, αλλά καλύπτει συνολικά τις ανάγκες των ηλεκτροφοδοτούμενων συστημάτων όπως το σύστημα διεύθυνσης, το σύστημα κλιματισμού ή το ψυγείο.


eEconic

Οι δοκιμές του eEconic από πελάτες του κατασκευαστή αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2021 και η εμπειρία που θα αποκτηθεί από αυτές θα επιτρέψει τις τελευταίες διορθώσεις πριν το όχημα περάσει τη γραμμή παραγωγής το 2022. Η ηλεκτρική έκδοση eEconic θα βασιστεί στο ηλεκτρικό eActros και θα προσφερθεί αρχικά σε διαμόρφωση 6×2/N NLA ως όχημα συλλογής απορριμμάτων. Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί την ιδανική λύση για αυτού του τύπου αστικής χρήσης, καθώς τα απορριμματοφόρα επιχειρούν προγραμματισμένες ημερήσιες διαδρομές έως 100 χλμ. με πολλές στάσεις, κάτι που επιτρέπει την ανάκτηση μέρους της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της πέδησης, βελτιώνοντας την αυτονομία και την αποδοτικότητα.


Nikola TRE

21 (Medium)

Το τρίτο κατά σειρά πρωτότυπο φορτηγό, που παρουσίασε η εταιρία Nikola Motor Company, αρχικά με τεχνολογία κυψελών υδρογόνου, πριν από έναν περίπου χρόνο, γίνεται και επίσημα το φορτηγό που θα απευθυνθεί στις αγορές της Ευρώπης. Για να συμβεί αυτό, η αμερικάνικη εταιρία με έδρα το Φοίνιξ της Αριζόνας, χρειάστηκε να συμμαχήσει με έναν κατασκευαστή φορτηγών, που όχι μόνο θα έδινε ευρωπαϊκή κατεύθυνση στο σχέδιο αλλά θα ήταν και πρωτοπόρος σε θέματα εναλλακτικών μορφών κίνησης. Η Iveco και η FPT Industrial ήταν ο εταίρος που ανταποκρίθηκε στην πρό(σ)κληση της Nikola, για μια συνεργασία με στόχο την επιτάχυνση της μετατροπής της κατηγορίας βαρέων φορτηγών σε κατάσταση ουδετερότητας, όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων, τόσο στη Β. Αμερική όσο και στην Ευρώπη, μέσω υιοθέτησης της τεχνολογίας κυψελών καυσίμων.

H κοινοπραξία, ξεκίνησε ήδη την ανάπτυξη του πρώτου φορτηγού, του ηλεκτροκίνητου Nikola TRE, το οποίο βασίζεται στη νέα πλατφόρμα του Iveco S-WAY, αλλά ενσωματώνει την τεχνολογία φορτηγών και τα συστήματα ελέγχου και ψυχαγωγίας της Nikola. Οι δοκιμές του TRE αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2020 στη Νορβηγία ενώ μέχρι το 2028 ο κατασκευαστής σχεδιάζει αφενός να έχει περισσότερους από 700 σταθμούς υδρογόνου στις ΗΠΑ και στον Καναδά και αφετέρου να τεθούν σε λειτουργία οι ευρωπαϊκοί σταθμοί υδρογόνου μέχρι το 2022. Το ντεμπούτο του στο ευρωπαϊκό κοινό υπολογίζεται να γίνει το Φθινόπωρο, στην Έκθεση Επαγγελματικών Οχημάτων του Ανόβερο (ΙΑΑ 2020). Τις πωλήσεις -που θα ξεκινήσουν το 2021- και την υποστήριξη του Nikola TRE στην Ευρώπη θα αναλάβει το δίκτυο αντιπροσώπων της Iveco.

Το Nikola TRE 4×2 φέρει ένα αρθρωτό σύστημα μπαταρίας, με συνολική χωρητικότητα έως και 720 kWh, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει με τις αποστολές διαφορετικών πελατών. Η ηλεκτρική τροφοδοσία παράγει συνεχή ισχύ 480 kW (περίπου 653 ίπποι), με μέγιστη ροπή 1.800 Nm. Το καινοτόμο φορτηγό θα είναι επίσης διαθέσιμο σε εκδόσεις πλαισίου δύο και τριών αξόνων (6×4 και 6×2), με μεικτό βάρος που θα κυμαίνεται από 18 έως 26 τόνους και θα προορίζονται για αστικές διανομές και δημοτικές ανάγκες.


Volvo Trucks

Η Volvo Trucks ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη των πωλήσεων των ηλεκτροκίνητων εκδόσεων των φορτηγών FL και FE σε επιλεγμένες αγορές εντός της Ευρώπης, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες λύσεις μεταφοράς σε αστικά περιβάλλοντα.

Οι λύσεις της Volvo Trucks θα βασίζονται σε μεμονωμένες επιχειρησιακές ανάγκες που εξετάζουν μια σειρά από παραμέτρους, όπως κύκλους οδήγησης, ικανότητα φόρτωσης και ανάλυση διαδρομής, προκειμένου να χρησιμοποιήσει την χωρητικότητα της μπαταρίας με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.


FL Electric 

Παρουσιάστηκε πριν από έναν περίπου χρόνο, ως το πρώτο εξ ολοκλήρου ηλεκτρικό φορτηγό για εμπορική χρήση, για αστικές διανομές και διακομιδή απορριμμάτων, μεταξύ άλλων. Οι πωλήσεις και η μαζική παραγωγή του νέου μοντέλου ξεκινούν τώρα στην Ευρώπη. Φέρει ηλεκτροκινητήρα 185 kW, μέγιστης συνεχώς αποδιδόμενης ισχύος 130 kW και ροπής 425 Nm, μετάδοση δύο ταχυτήτων, από 2 έως 6 μπαταρίες ιόντων λιθίου με συνολική διαθέσιμη ενέργεια 100-300 kWh και αυτονομία έως 300 χλμ. Δυνατότητα ταχείας φόρτισης (1-2 ώρες) με συνεχές ρεύμα και νυχτερινής φόρτισης έως 10 ώρες με εναλλασσόμενο ρεύμα.


FE Electric

Διευρύνει την ηλεκτροκίνητη γκάμα φορτηγών Volvo σε μεγαλύτερα τονάζ (μέχρι 27 τόνους). Προσφέρεται σε πολλές παραλλαγές για διάφορους τύπους μεταφορικών εργασιών και είναι φτιαγμένο για βαρύτερες χρήσεις αστικών διανομών και μεταφοράς απορριμμάτων. Με τη νέα καμπίνα χαμηλής εισόδου της Volvo, η οποία διευκολύνει την είσοδο στην καμπίνα και την έξοδο από αυτήν, και παρέχει στον οδηγό εποπτική θέα προς την κυκλοφορία που τον περιβάλλει. Αλλά και το περιβάλλον εργασίας είναι βελτιωμένο, λόγω της χαμηλής στάθμης του θορύβου και της λειτουργίας χωρίς κραδασμούς. Η χωρητικότητα της μπαταρίας μπορεί να βελτιστοποιηθεί με βάση τις εκάστοτε ανάγκες και η φόρτιση μπορεί να γίνεται είτε μέσω του ρεύματος δικτύου ή σε σταθμούς ταχείας φόρτισης.

Φέρει δύο ηλεκτροκινητήρες με μέγιστη ισχύ 370 kW (260 kW συνεχής αποδιδόμενη ισχύς) με σύστημα μετάδοσης δύο ταχυτήτων της Volvo.


Scania G Fuel Cell

24 (Medium)

Η έρευνα και ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης των επαγγελματικών οχημάτων έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει ένας και μόνο δρόμος για τον τρόπο που θα παραχθεί/ανακτηθεί η απαιτούμενη ενέργεια. Γιατί ακριβώς οι διάφοροι πελάτες σε διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν διαφορετικές ανάγκες ως προς το μεταφορικό έργο που εκτελούν. Ένας από αυτούς τους τρόπους, και μάλιστα κοινά αποδεκτός και ήδη εφαρμόσιμος από το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι το «πάντρεμα» των κυψελών καυσίμου με την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή η παραγωγή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το αέριο υδρογόνο.

Η Scania είναι από τις πρώτες εταιρίες που έχουν προχωρήσει πολύ τη συγκεκριμένη τεχνολογία, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας στρατηγικής να απαλλαχτεί η μεταφορά από την ανάγκη των ορυκτών καυσίμων. Τώρα, σε συνεργασία με την ASKO βάζουν σε λειτουργία μεταφορικού έργου τέσσερα ηλεκτροκίνητα φορτηγά με τεχνολογία fuel cell, στην περιοχή Trondheim της Νορβηγίας. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα αποτελέσουν τη βάση για την περαιτέρω πρόοδο της εν λόγω τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Scania, το αέριο υδρογόνο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για ηλεκτροκίνητα οχήματα μεγάλων αποστάσεων και οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι η τεχνολογία λειτουργεί εξίσου καλά και σε ψυχρότερα κλίματα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Πρόκειται για πλήρως ηλεκτροκίνητα φορτηγά, με τη διαφορά ότι η ενέργεια δεν προέρχεται αποκλειστικά από μπαταρίες, αλλά, κυρίως, από τη μετατροπή του αέριου υδρογόνου σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου. Η κυψέλη καυσίμου παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω μιας ηλεκτροχημικής διαδικασίας που χρησιμοποιεί υδρογόνο και οξυγόνο. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτεί απευθείας τον ηλεκτροκινητήρα ενώ το σύστημα διαθέτει και μπαταρία για την αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας. Η μπαταρία είναι επίσης χρήσιμη για στιγμές που ο ηλεκτροκινητήρας χρειάζεται περισσότερη ισχύ ή για την ανάκτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την πέδηση.

Αυτή η λύση ηλεκτροκίνησης με βάση το υδρογόνο δείχνει να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο προβάδισμα ειδικά όσο η χιλιομετρική απόσταση που πρέπει να καλύψει το ηλεκτρικό όχημα αυξάνει. Σημαντικό είναι επίσης ότι πρόκειται για μια τεχνολογία μηδενικών ρύπων, καθώς το μόνο που «εκπέμπεται» στην πραγματικότητα από το φορτηγό είναι καθαρό νερό! Μην ξεχνάμε επίσης, ότι και το ίδιο υδρογόνο ως καύσιμο προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Ένα άλλο πραγματικά συγκριτικό πλεονέκτημα των οχημάτων με κυψέλες καυσίμου είναι ότι παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συγκρίσιμα με τα «συμβατικά», πετρελαιοκίνητα οχήματα, όσον αφορά τον τρόπο ανεφοδιασμού ή τις αναγκαίες υποδομές που δεν απαιτούν δραματικές αλλαγές όπως άλλες τεχνολογίες.

Οι προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν σήμερα από τους κατασκευαστές τέτοιων οχημάτων είναι κυρίως δύο. Η πρώτη έχει να κάνει με την εξασφάλιση ότι το χρησιμοποιούμενο υδρογόνο παράγεται όντως από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Και η δεύτερη αφορά τον διαθέσιμο χώρο στο φορτηγό. Η λύση που υπάρχει σήμερα για την αποθήκευση του υδρογόνου καταλαμβάνει μεγάλο όγκο στην κατασκευή, που διαφορετικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ωφέλιμος χώρος φόρτωσης.

 

Διαβάστε το περιοδικό online ή κατεβάστε το στη συσκευή σας!