Mercedes-Benz Vision URBANETIC : Όχημα-πασπαρτού, για όλες τις δουλειές!

Ένα εντελώς νέο σχέδιο για αποδοτική, άνετη, βιώσιμη και "κατά παραγγελία" κινητικότητα προσεγγίζει η Mercedes-Benz με το πειραματικό όχημα Vision URBANETIC.

Το Vision URBANETIC, στο πλαίσιο μίας ολιστικής προσέγγισης έρχεται να προσφέρει καινοτόμες λύσεις, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει μελλοντικές αστικές προκλήσεις που πρόκειται να απασχολήσουν την πόλη του μέλλοντος. Αποτελεί μία επαναστατική ιδέα κινητικότητας που υπερβαίνει κάθε άλλη ιδέα για τα αυτόνομα οχήματα μέχρι σήμερα, με κυριότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα το ότι καταργεί τη διάκριση ανάμεσα στη μετακίνηση επιβατών και τη μεταφορά αγαθών. Η οραματική ιδέα βασίζεται σε αυτό-οδηγούμενα, ηλεκτροκίνητα πλαίσια οχημάτων στα οποία μπορούν να τοποθετούνται εναλλάξιμα αμαξώματα για τη μεταφορά είτε επιβατών είτε αγαθών. Ως όχημα διαμοιρασμού διαδρομής, το Vision URBANETIC μπορεί να φιλοξενεί έως δώδεκα επιβάτες, ενώ η μονάδα μεταφοράς φορτίου χωράει έως δέκα παλέτες EPAL.

Απόλυτη ευελιξία

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα βασίζεται σε ένα πλαίσιο αυτόνομης οδήγησης, συνολικού μήκους 5,14 μέτρων στο οποίο μπορούν να προσαρμόζονται εναλλάξιμα αμαξώματα ανάλογα με τον σκοπό χρήσης. Τα δύο αμαξώματα εναλλάσσονται είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα, και η αυτόματη διαδικασία απαιτεί λίγα μόνο λεπτά. Ως όχημα διαμοιρασμού διαδρομής με αμάξωμα μεταφοράς επιβατών, το Vision URBANETIC προσφέρει χώρο για έως δώδεκα επιβάτες ενώ με την μονάδα μεταφοράς φορτίων μετατρέπεται σε ένα κλασικό ελαφρύ επαγγελματικό, με χώρο φόρτωσης 3,70 μέτρων και ωφέλιμου όγκου 10 κυβ. μέτρων. Εναλλακτικά, μπορεί να προσαρμόζονται στο όχημα πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα μεταφοράς φορτίου και να χρησιμοποιείται ως κινητός σταθμός διανομής πακέτων για παραδόσεις στον τελικό προορισμό. Εξετάζονται και πολυάριθμες άλλες περιπτώσεις χρήσης, αφού το πλαίσιο μπορεί να εξοπλίζεται με μία ευρεία γκάμα αμαξωμάτων για άλλους κλάδους και ποικίλες εφαρμογές.

Πλήρης δικαίωση

Το πρωτότυπο όχημα ενσωματώνει και μία ηλεκτρονική υποδομή που αναλύει σε πραγματικό χρόνο την προσφορά και τη ζήτηση σε δεδομένη περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ένας στόλος αυτό-οδηγούμενων οχημάτων, με δρομολόγια που προγραμματίζονται ευέλικτα και αποδοτικά βάσει των εκάστοτε μεταφορικών αναγκών. Δηλαδή το αυτόνομο πλαίσιο μπορεί να πηγαίνει από τη μία τοποθεσία στην άλλη χωρίς αμάξωμα. Την απόλυτη ασφάλεια εγγυώνται εφεδρικά συστήματα για όλες τις σημαντικές λειτουργίες όπως διεύθυνση, πέδηση και επιτάχυνση.

Χάρη στην πλήρη δικτύωση, την αξιολόγηση τοπικών πληροφοριών (όπως συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις) και τον ευφυή έλεγχο, το σύστημα δεν αναλύει απλώς τις τρέχουσες ανάγκες, αλλά και «μαθαίνει» από αυτές. Είναι λοιπόν σε θέση να προβλέπει και να ανταποκρίνεται σε μελλοντικές ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να βελτιστοποιούνται οι διαδικασίες και να μειώνεται ο χρόνος αναμονής και παράδοσης, καθώς και να αποφεύγονται οι κυκλοφοριακές συμφορήσεις. Για παράδειγμα, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα που λαμβάνονται από το κέντρο ελέγχου οχημάτων –το οποίο συλλέγει και αναλύει ανάγκες– για να εντοπίσει ένα πλήθος κόσμου που συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένη περιοχή. Στη συνέχεια, μπορεί να στείλει οχήματα γρήγορα εκεί και να ικανοποιήσει αποτελεσματικά την αυξημένη ζήτηση. Συνεπώς, το σύστημα μπορεί να ανταποκρίνεται ευέλικτα και δεν βασίζεται σε άτεγκτα δρομολόγια ή σταθερά ωρολόγια προγράμματα.

Μειωνει τα κόστη

Η Mercedes-Benz Vans, με το Vision URBANETIC επιδιώκει ένα φιλόδοξο στόχο. Σκοπεύει να μεταφέρει περισσότερους επιβάτες και περισσότερα αγαθά με λιγότερα οχήματα στο ίδιο ουσιαστικά οδικό δίκτυο, με τρόπο που να επιτυγχάνει την αποσυμφόρηση των κέντρων των πόλεων και, ταυτόχρονα, να ικανοποιεί τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες κινητικότητας και επιθυμίες των πελατών. Εν τέλει, με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις πόλεις, με ευέλικτες και άνετες μετακινήσεις ανθρώπων, αποδοτικές και βιώσιμες μεταφορές αγαθών, σημαντικά λιγότερες εκπομπές θορύβων και ρύπων και μεγαλύτερη ελευθερία στο σχεδιασμό πόλεων.

Εν τω μεταξύ, χάρη στην πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία χωρίς οδηγό, το λειτουργικό κόστος μειώνεται σημαντικά με το Vision URBANETIC. Επιπλέον, εκτός από τους χρόνους φόρτισης του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης και τις περιόδους συντήρησης, κάθε όχημα μπορεί να χρησιμοποιείται 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, κάτι που σημαίνει επικερδείς λύσεις αστικών δημόσιων μεταφορών που δεν θα ήταν βιώσιμες με οδηγό. Παρομοίως, το concept αποτελεί και μία απάντηση στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση σε τομείς όπως τα logistics και στην έλλειψη επαρκών οδηγών. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των θέσεων εργασίας οδηγών. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα γερμανικό περιοδικό του κλάδου ψήφισε τη λέξη «Fahrermangel» (έλλειψη οδηγών) ως τη Λέξη της Χρονιάς στον κλάδο των logistics το 2017 (2017 Logistics Word of the Year).

Πολλαπλές χρήσεις

Η αρχιτεκτονική του αυτόνομου Vision URBANETIC επιτρέπει τη διαρκή αναπροσαρμογή των δρομολογίων αξιοποιώντας πληροφορίες για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο. Η διαχείριση στόλου περιλαμβάνεται επίσης στο ηλεκτρονικό σύστημα και προβλέπει τη χρήση των οχημάτων τόσο σε περιορισμένους χώρους, όπως εργοστάσια ή αεροδρόμια, όσο και στους δημόσιους δρόμους.

Weltpremiere Vision URBANETIC, Kopenhagen 2018 World Premiere Vision URBANETIC, Copenhagen 2018

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του Vision URBANETIC προσφέρει κινητικότητα με μηδενικούς ρύπους τοπικά, καθιστώντας το ιδανικό όχημα για τα κέντρα πόλεων και περιοχές όπου ισχύουν νομικοί περιορισμοί πρόσβασης, π.χ. δακτύλιος. Το σχεδόν αθόρυβο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης προσφέρει και νέες επιλογές για νυχτερινές παραδόσεις, προσφέροντας έτσι σημαντικές επιχειρηματικές δυνατότητες.

Σχεδιαστική επανάσταση

Η απουσία καμπίνας οδηγού ελευθερώνει πολύ χώρο για την εσωτερική διαμόρφωση. Τιμόνι, πεντάλ, ταμπλό και θέση οδηγού ανήκουν στο παρελθόν. Έτσι, ο επιπλέον χώρος μπορεί να χρησιμοποιείται για μεταφορά περισσότερων επιβατών ή πρόσθετου φορτίου εμπορευμάτων.

Ειδικά με το αμάξωμα μεταφοράς επιβατών, οι δυνατότητες εξοπλισμού είναι σχεδόν απεριόριστες από άποψη τεχνολογικών καινοτομιών. Το όχημα χρησιμοποιεί πολυάριθμα συστήματα καμερών και αισθητήρων, για να παρατηρεί τον περιβάλλοντα χώρο του και να επικοινωνεί ενεργά με αυτόν. Διαθέτει μεγάλες οθόνες στον μπροστινό τμήμα του, για να ενημερώνει τους πεζούς που διασχίζουν το δρόμο μπροστά του, ότι τους έχει αντιληφθεί.

Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ψηφιακή σκίαση στην πλευρική πόρτα. Αρκετές εκατοντάδες λυχνίες προβάλλουν στην πλευρά του οχήματος το περίγραμμα των πεζών που πλησιάζουν, υποδεικνύοντάς τους ότι έχουν γίνει αντιληπτοί από το Vision URBANETIC.

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ