Mercedes-Benz Vans & Drones : Για μεταφορές που… πετάνε!

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, στο οποίο λαμβάνει μέρος η Mercedes-Benz, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η παράδοση αγαθών ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου δικτύου που προβλέπει την χρήση αυτόνομων συστημάτων εναέριας κυκλοφορίας (drones)!

SHELL RIMULA PETROPOULOS 728×90

Κείμενο: Κώστας Σκαρμαλιωράκης, Φωτογραφίες: Daimler Group

Έχουμε αναλύσει στο παρελθόν την στρατηγική της MercedesBenz που φέρει την ονομασία «AdVANce» και θα της επιτρέψει στο άμεσο μέλλον να αποκτήσει έναν πολυσύνθετο ρόλο στην αγορά των LCVs (Light Commercial Vehicles), με επίκεντρο την παροχή λύσεων μέσω ενός ολιστικού συστήματος, «στα μέτρα» του πελάτη. Ο κατασκευαστής έχει εξηγήσει με λεπτομέρειες, το πώς οραματίζεται τον τρόπο που τα οχήματά της θα εκτελούν το μεταφορικό έργο στο μέλλον. Η ιδέα ονομάζεται με μια φράση «Vision Van» και περιλαμβάνει πολλαπλές πτυχές του ίδιου concept, με στόχο να σκιαγραφηθεί το βαν του μέλλοντος.

Vans & Drones in Zürich: Mercedes-Benz Vans, Matternet und siroop starten Pilotprojekt zur On-Demand-Lieferung von e-Commerce-Produkten

Σύμφωνα με την MercedesBenz λοιπόν, το Vision Van -τμήμα της γενικότερης στρατηγικής AdVANce– ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες ενώ παράλληλα διαθέτει ένα πρωτοφανές επίπεδο συνδεσιμότητας των τεχνολογιών αυτών με πληροφορίες, για μια πλήρως ψηφιακά συνδεδεμένη διαδικασία μεταφοράς από την αποθήκη στον παραλήπτη του εμπορεύματος.

Απο τη θεωρία στην πράξη

Καθώς έφτασε λοιπόν η ώρα που η θεωρία πρέπει να αποκτήσει ουσία στην πράξη, το τμήμα vans της MercedesBenz σε συνεργασία με την αμερικάνικη εταιρία «Matternet» που ειδικεύεται στην εξέλιξη συστημάτων drone και το ελβετικό ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop) «siroop» έθεσαν σε εφαρμογή, στην πόλη της Ζυρίχης, ένα σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου, διήρκησε τρεις εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο είδη ηλεκτρονικού εμπορίου που ζυγίζουν μέχρι δύο κιλά μεταφέρθηκαν με drones.

Vans & Drones in Zürich: Mercedes-Benz Vans, Matternet und siroop starten Pilotprojekt zur On-Demand-Lieferung von e-Commerce-Produkten

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρακτική εφαρμογή όσων μας παρουσίασαν το 2016 οι MercedesBenz και Matternet μέσω του προγράμματος «Vans & Drones«, με πρώτο πελάτη-χρήστη την εταιρία siroop. Πιο συγκεκριμένα, τα drones φορτώνονταν από το έμπορο (ηλεκτρονικό κατάστημα) και στη συνέχεια πετούσαν με τελικό προορισμό ένα από τα δύο vans της MercedesBenz, που βρισκόντουσαν παρκαρισμένα σε προκαθορισμένα σημεία της πόλης και τα οποία διαθέτουν στην οροφή τους ειδική πλατφόρμα προσγείωσης. Ο οδηγός του van αναλάμβανε να παραλάβει το προϊόν από το drone και να το παραδώσει στον τελικό πελάτη που βρισκόταν πια σε μικρή απόσταση από το όχημα, την στιγμή που το drone επέστρεφε ήδη στο κατάστημα προκειμένου να ετοιμαστεί για την επόμενη παραγγελία!

Στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη των παραμέτρων που επηρεάζουν την συγκεκριμένη μεταφορά, η καταμέτρηση των χρόνων που απαιτεί η συγκεκριμένη εφοδιαστική αλυσίδα και, τέλος, η σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους παράδοσης. Απώτερος σκοπός είναι, αρχικά, η απόκτηση γνώσης και, στην συνέχεια, η βελτίωση του χρόνου και του επιπέδου εξυπηρέτησης έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια προστιθέμενη αξία για τους λιανοπωλητές και τους πελάτες τους.

Vans & Drones in Zürich: Mercedes-Benz Vans, Matternet und siroop starten Pilotprojekt zur On-Demand-Lieferung von e-Commerce-Produkten

Πλεονεκτήματα

Η χρήση των οχημάτων της MercedesBenz, ουσιαστικά ως πλατφόρμες προσγείωσης συγκεντρώνει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Μείωση του χρόνου παράδοσης και σε κόστος όμοιο με αυτό των υπαρχουσών υπηρεσιών ταχυμεταφοράς. Τα πακέτα παραδίδονται πιο γρήγορα, ανεξάρτητα από τις κυκλοφοριακές συνθήκες τις περιοχής.

  • Ενσωμάτωση συστημάτων drones στην εφοδιαστική αλυσίδα, χωρίς μεταβολή στην συμπεριφορά των πελατών. Οι πελάτες εξακολουθούν να παραλαμβάνουν την παραγγελία τους από τον οδηγό του βαν, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα.

  • Παρέχει στους εμπόρους μια πρόσθετη λύση παράδοσης εμπορεύματος, χωρίς την ανάγκη μιας πρόσθετης υποδομής.

  • Επιτρέπει στα drones να προσγειώνονται με ασφάλεια στην οροφή του βαν, δύο περίπου μέτρα πάνω από το έδαφος χωρίς να παρενοχλούνται οι περαστικοί.

Τα drones της Matternet ενσωματώνονται στο ελβετικό σύστημα εναέριου χώρου, πετούν σε χώρο χαμηλότερο από αυτό των ελικοπτέρων, μεταφέρουν πακέτα σε απόσταση έως και 20 χιλιόμετρα ενώ είναι εξοπλισμένα με ένα σύστημα αλεξίπτωτου, που αναπτύσσεται αυτόματα σε περίπτωση δυσλειτουργίας.

Vans and Drones in Zürich

«Η ταχύτητα, η ευελιξία και η αποδοτικότητα είναι βασικοί παράγοντες για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου και αυτές ακριβώς είναι οι πτυχές που το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έρχεται να μελετήσει και να βελτιώσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Matternet, κ. Ανδρέας Ραπτόπουλος

Οι πρώτες ενδείξεις είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικές. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως η παραπάνω, νέα διαδικασία θα επιτρέψει την αύξηση της παραγωγικότητας έως και 50% σε υπηρεσίες παράδοσης μικρής ακτίνας δρομολογίων. Οι τεράστιες δυνατότητες για την βελτίωση της παραγωγικότητας αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό παραδόσεων ανά ημέρα αφού ο χρόνος του διανομέα -που κατά 80% «χάνεται» στην ανεύρεση του πακέτου στο χώρο φόρτωσης, στην ανεύρεση της διεύθυνσης παράδοσης και στην προσέγγιση του σημείου παράδοσης- θα μειωθεί δραματικά.

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ