Mercedes-Benz Arocs 2019 : Τεχνολογία στο εργοτάξιο!

Το εξειδικευμένο για τον κατασκευαστικό κλάδο φορτηγό της Mercedes-Benz έρχεται για ακόμα μια φορά με αναβαθμισμένο εξοπλισμό, εν όψει του 2019. Όλα τα νέα του χαρακτηριστικά, όπως αποκαλύφθηκαν στη φετινή Bauma.

SHELL RIMULA PETROPOULOS 728×90

Πέντε περίπου χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του και έναν χρόνο μετά το update σε επίπεδο εκδόσεων, το Arocs προσφέρεται σήμερα σε μια εξαιρετικά ευρεία γκάμα επιλογών, με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τροχών και αξόνων. Με δύο άξονες, 4×2, 4×4, με τρεις άξονες 6×2, 6×4 και 6×6 και με τέσσερις άξονες 8×2, 8×4, 8×6 και 8×8. Η τρέχουσα σειρά εκδόσεων με ευρεία γκάμα καμπίνων, κινητήρων και παραλλαγών στην γραμμή κίνησης δείχνει πως ο κατασκευαστής προσαρμόζεται συνεχώς στις ανάγκες και επιθυμίες των πελατών.

Κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του εντελώς νέου Actros, οι μηχανικοί της Mercedes-Benz επαναπροσδιόρισαν εκτενώς πολλά από τα χαρακτηριστικά του εργοταξιακού Arocs. Έτσι, ο Γερμανός κατασκευαστής ετοίμασε το φορτηγό για to 2019 με πολλά νέα στοιχεία, όπως χαρακτηριστικά μας έδειξε, αρχικά στην Έκθεση Επαγγελματικών τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ανόβερο και «επισήμως» στην πρόσφατη έκθεση για τον κατασκευαστικό κλάδο τον περασμένο Απρίλιο.

Ακόμα πιο ολοκληρωμένο

Όπως συμβαίνει με το νέο Actros, έτσι και το ανανεωμένο Arocs ενσωματώσει έναν μεγάλο αριθμό καινοτομιών και τεχνολογιών που έχει αναπτύξει η μάρκα όλα αυτά τα χρόνια, με στόχο αφενός την βελτιστοποίηση στους τομείς της άνεσης και της ασφάλειας και αφετέρου την περαιτέρω μείωση του κόστους χρήσης (TCO). Από το… φουτουριστικό MirrorCam (σύστημα καμερών που αντικαθιστά τους εξωτερικούς καθρέπτες) μέχρι το Multimedia Cockpit (ψηφιακές υπηρεσίες και συστήματα υποστήριξης οδηγού), τα καινοτόμα, νέα χαρακτηριστικά του Arocs καθιστούν τον βασικό και προαιρετικό εξοπλισμό του φορτηγού ουσιαστικό, με οφέλη «εδώ και τώρα» για τον οδηγό και τον ιδιοκτήτη.

Der neue Mercedes-Benz Arocs auf der Bauma 2019: Erste Kundenstimmen zum neuen Mercedes-Benz Arocs - sicherer, vernetzter und effizienter auf dem Bau The new Mercedes-Benz Arocs at the Bauma 2019 exhibition: Initial customer reactions to the new Mercedes-

Αναμφισβήτητα, το πιο εντυπωσιακό, νέο στοιχείο εξοπλισμού του Arocs είναι το Active Brake Assist 5, που αποτελεί μια μετεξέλιξη του Active Brake Assist 4. Γιατί υπογραμμίζει την θέληση του κατασκευαστή να βελτιώσει την άνεση και την ασφάλεια παρέχοντας -για πρώτη φορά σε εργοταξιακό φορτηγό- την δυνατότητα να φρενάρει μόνο του σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, χάρη στον νέο τρόπο αλληλεπίδρασης των συστημάτων ραντάρ και καμερών, το Arocs (εκδόσεις 2 και 3 αξόνων) μπορεί να εκτελέσει ένα φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (αν ανιχνεύσει πεζό) με ταχύτητα κίνησης έως και 50 χλμ./ώρα.

Με Mirrorcam

Der neue Mercedes-Benz Arocs auf der Bauma 2019: Erste Kundenstimmen zum neuen Mercedes-Benz Arocs - sicherer, vernetzter und effizienter auf dem BauThe new Mercedes-Benz Arocs at the Bauma 2019 exhibition: Initial customer reactions to the new Mercedes-Η όποια παρέμβαση στην εξωτερική αισθητική του φορτηγού προέρχεται μόνο από την αντικατάσταση των εξωτερικών, συμβατικών καθρεπτών από το σύστημα MirrorCam, που αντιπροσωπεύει μια τεράστια βελτίωση στα θέματα αεροδυναμικής, ασφάλειας και οδικής συμπεριφοράς. Πρόκειται για ένα σύστημα που παρέχει σημαντικά βελτιωμένη περιμετρική ορατότητα και αποτελείται από δύο κάμερες τοποθετημένες στο εξωτερικό του οχήματος και δύο οθόνες 15 ιντσών (με ανάλυση 720 x 1920 pixel) στις κολώνες A μέσα στην καμπίνα. Τα οφέλη στην ορατότητα είναι αυτονόητα, καθώς το οπτικό πεδίο που «έκρυβαν» οι εξωτερικοί καθρέπτες είναι τώρα περισσότερο διευρυμένο. Επιπρόσθετα, το MirrorCam παρέχει πολλές άλλες λειτουργίες. Στις οθόνες, η εικόνα εμφανίζεται διαιρεμένη, σαν να κοιτάει κανείς συμβατικούς καθρέπτες, στις στροφές υπάρχει πλήρη θέαση του τρέιλερ ενώ ψηφιακές γραμμές απόστασης συμβάλλουν στην σαφέστερη εκτίμηση της απόστασης των οχημάτων που ακολουθούν. Μια επιπλέον γραμμή μπορεί να ρυθμιστεί ξεχωριστά ώστε να δείχνει το τέλος του ρυμουλκούμενου, κάτι που διευκολύνει τους χειρισμούς ακριβείας.

Der neue Mercedes-Benz Arocs auf der Bauma 2019: Erste Kundenstimmen zum neuen Mercedes-Benz Arocs - sicherer, vernetzter und effizienter auf dem Bau The new Mercedes-Benz Arocs at the Bauma 2019 exhibition: Initial customer reactions to the new Mercedes-

Μετά την δύση του ηλίου το σύστημα ενεργοποιεί την λειτουργία νυχτερινής όρασης ενώ προσαρμόζεται και η φωτεινότητα των οθονών. Οι βραχίονες των καμερών μπορούν να διπλωθούν προς την κατεύθυνση της κίνησης ή προς την κατεύθυνση της διαδρομής.

Αλλαγές στην καμπίνα

Η δυναμική εξωτερική εμφάνιση -που προσομοιάζει σε αυτή του Actros- συνοδεύεται από έναν αντίστοιχο χώρο εργασίας για τον οποίο ο υποψήφιος πελάτης μπορεί να επιλέξει διάφορες γραμμές σχεδιασμού και εξοπλισμού. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στο ανανεωμένο φορτηγό για το 2019 είναι το νέο Cockpit Multimedia που προσφέρει στον οδηγό μοναδικά επίπεδα ευκολίας χειρισμού και άνεσης ενδείξεων.

Der neue Mercedes-Benz Arocs auf der Bauma 2019: Erste Kundenstimmen zum neuen Mercedes-Benz Arocs - sicherer, vernetzter und effizienter auf dem Bau The new Mercedes-Benz Arocs at the Bauma 2019 exhibition: Initial customer reactions to the new Mercedes-

Δύο διαδραστικές οθόνες στο βασικό εξοπλισμό χρησιμεύουν ως κεντρική πηγή πληροφοριών στο ψηφιακό κόκπιτ του οδηγού και ελέγχονται μέσω του νέου τιμονιού πολλαπλών λειτουργιών. Σε αυτές προβάλλονται τα συστήματα υποβοήθησης καθώς και όλες οι βασικές πληροφορίες που αφορούν τον οδηγό. Η συνδεσιμότητα αποτελεί πλέον πραγματικότητα και στο ανανεωμένο Arocs, μια που τα smartphones μπορούν να συνδέονται μέσω του Apple CarPlayTM ή του Android Auto. Οι εφαρμογές βοηθούν τον οδηγό να εκπληρώνει τις μεταφορικές εργασίες του. Το Truck Data Centre συνδέει μόνιμα το φορτηγό με το cloud και αποτελεί τη βάση για όλες τις λύσεις συνδεσιμότητας. Η παρακολούθηση του φορτηγού σε πραγματικό χρόνο μέσω του Fleetboard και του Mercedes-Benz Uptime δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τον επιχειρηματία.

Ποικιλομορφία επιλογών

Η ποικιλομορφία και η δυνατότητα εξατομίκευσης της γκάμας του Arocs διακρίνεται και από τις εννέα διαφορετικές βασικές καμπίνες με τις οποίες μπορεί να εφοδιαστεί. Οι σχετικές επιλογές διαμορφώνονται συνδυαστικά από δύο πλάτη καμπίνας, τρία μήκη, δύο ύψη τούνελ κινητήρα και μια επιλογή επίπεδου πατώματος. Από την μικρή καμπίνα ClassicSpace S έως την πιο ευρύχωρη BigSpace L, το Arocs καλύπτει κάθε απαίτηση, συμπεριλαμβανομένων ειδικών χαρακτηριστικών όπως είναι η ιδιαίτερα χαμηλή οροφή.

Τεράστια είναι και η ποικιλία των κινητήρων που είναι δυνατόν να εφοδιάσουν το Arocs. Οι τελευταίας τεχνολογίας 6κύλινδροι κινητήρες χωρητικότητας 7,7 – 10,7 – 12,8 και 15,6 λίτρων προσφέρουν 18 διαφορετικές επιλογές σε επίπεδο ισχύος, από 238 έως 625 ίππους και από 1000 έως 3000 Nm. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται αναμφισβήτητα η τελευταία γενιά του 6κύλινδρου OM 470 ο οποίος συνδυάζει μέγιστη απόδοση, εξαιρετικές επιδόσεις και χαμηλές εκπομπές ρύπων. Στα νέα χαρακτηριστικά του συγκαταλέγονται η αυξημένη, μέγιστη πίεση έγχυσης 2.700 bar, τα νέα ακροφύσια έγχυσης επτά οπών με υψηλότερο ρυθμό ροής, η ασύμμετρη έγχυση μεταξύ των κυλίνδρων, η νέα γεωμετρία του θαλάμου καύσης και κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας απεριόριστα μεταβαλλόμενη ανακυκλοφορία καυσαερίων.

Εν τω μεταξύ οι νέες εκδόσεις του ανανεωμένου φορτηγού επιτυγχάνουν μείωση του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας (TCO) χάρη και στις βελτιωμένες λειτουργίες του «έξυπνου» cruise control, του Predictive Powertrain Control. Το οποίο, εκτός από την χρήση δορυφορικού συστήματος εντοπισμού θέσης, χρησιμοποιεί ακριβείς ψηφιακούς χάρτες και δεδομένα σχετικά με την τοπογραφία, τις στροφές και τα σήματα κυκλοφορίας. Έτσι, βελτιστοποιεί το στυλ οδήγησης, με πρωταρχικό στόχο την αποφυγή περιττών φρεναρισμάτων ή επιταχύνσεων ή αλλαγών στο κιβώτιο ταχυτήτων. Σε συνδυασμό με το αυτοματοποιημένο κιβωτίο PowerShift 3 (με 8, 12 ή 16 σχέσεις) επιτυγχάνουν αισθητή μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Τρία συστήματα 4κίνησης

Για τις εκτός δρόμου εκδόσεις του Arocs, η Mercedes-Benz προσφέρει διαφορετικά συστήματα πολυκίνησης, ανάλογα με τις οδικές συνθήκες που επικρατούν. Εάν έχουν προτεραιότητα το ωφέλιμο φορτίο και η κατανάλωση καυσίμου, τότε η κατ’ επιλογή εμπλοκή της κίνησης σε όλους τους τροχούς αποτελεί την σωστή επιλογή. Εάν απαιτείται μέγιστη πρόσφυση τότε η ιδανική λύση είναι η μόνιμη μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς.

Τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, ο κατασκευαστής προσφέρει και μια τρίτη επιλογή, το σύστημα HAD (Hydraulic Auxiliary Drive). Ο όρος HAD περιγράφει ένα ιδιαίτερα ευφυές, υδραυλικό, βοηθητικό σύστημα κίνησης των εμπρόσθιων τροχών που επιτρέπει στο Arocs να «τα βγάζει πέρα» όταν περιστασιακά τύχει να κινηθεί σε δύσκολα εδάφη. Με λίγα λόγια, με το HAD η Mercedes-Benz έρχεται να προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της 4κίνησης χωρίς να προσθέτει βάρος στο φορτηγό, με ευκολία λειτουργίας και χωρίς ανάγκες συντήρησης.

 

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ