Η MED FRIGO διαθέσιμη για τη μεταφορά του εμβολίου

banner-google-news

Η πρόσφατη ανακοίνωση του διεθνούς φαρμακευτικού κολοσσού της Pfizer, ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι σχεδόν έτοιμο και αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90%, χαροποίησε τη διεθνή κοινότητα, που δοκιμάζεται σοβαρά από την ασθένεια Covid-19.

Το άγχος όμως που δημιούργησε στην εφοδιαστική αλυσίδα, για τον τρόπο διάθεσης και μεταφοράς του, είναι εξίσου μεγάλο. Οι επίσημες ανακοινώσεις έκαναν λόγο για ανάγκη μεταφοράς και διατήρησης της θερμοκρασίας του εμβολίου στους -70 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στη διεθνή αγορά του logistics, ειδικά για στις εταιρείες που είναι πιστοποιημένες και για μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων.

Και είναι σαφές ότι θα αποτελέσει ένα δύσκολο παζλ προς επίλυση, η μεταφορά του εμβολίου διεθνώς, όταν σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, μόνο το 15% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι μπορούσαν να χειριστούν εμβόλια που απαιτούν αποθήκευση σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ λιγότεροι από τους μισούς που δήλωσαν ότι μπορούσαν να χειριστούν αυτές τις θερμοκρασίες, μπορούν να το κάνουν σε όλα τα σημεία μεταφόρτωσης της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, υπάρχει μια εταιρεία, που είναι πιστοποιημένη και για μεταφορά και αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων. Η MED FRIGO με εγκαταστάσεις ψυγειομεταφοράς στην Πάτρα και σε σημεία κόμβους σε όλη την Ελλάδα, έχει ακτίνα δράσης σε όλη την Δυτική Ευρώπη.

Η «Π» συνομίλησε για το θέμα της μεταφοράς του εμβολίου για τον κορονοϊό με τον διευθύνοντα σύμβουλο της MED FRIGO Σωτήρη Μπρακατσέλο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι, η Ελληνική Ενωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics (ΕΕΒΨ&L) της οποίας είναι μέλος η πατρινή εταιρεία, έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας πρόταση δημιουργίας συστάδας συνεργατικού σχηματισμού των βιομηχανιών ψύχους & Logistics για τα εμβολιαστικά κέντρα Covid-19.

Προς το παρόν, επίσημη πληροφόρηση για το τεχνικό σκέλος της μεταφοράς των εμβολίων δεν υπάρχει, είπε ο κ. Μπρακατσέλος, τονίζοντας παράλληλα ότι, οι απαιτήσεις μεταφοράς και αποθήκευσης του εμβολίου της Phizer, σε θερμοκρασία 70 βαθμών κάτω από το μηδέν, μόνο κάποια εξειδικευμένα εργαστήρια τις καλύπτουν.
Ομως, αν η μεταφορά αυτών των εμβολίων γίνει σε συσκευασίες ξηρού πάγου, τότε η μεταφορά και αποθήκευσή του, μπορεί να γίνει σε θερμοκρασίες μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου υπό του μηδενός.

Η εταιρεία ψυγειομεταφοράς MED FRIGO, είναι από τις ελάχιστες αν όχι η μοναδική που διαθέτει θαλάμους τόσο βαθιάς κατάψυξης, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, τόνισε ο κ. Μπρακατσέλος, ενώ έχει πιστοποιηθεί για μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων και για συνθήκες Covid – free.

Σε κάθε περίπτωση, αν πληρούνται οι απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές, η MED FRIGO ευχαρίστως θα συνέβαλλε σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό έργο, της μεταφοράς και διάθεσης των εμβολίων κατά του κορονοϊού, αν της ζητηθεί. Θα ήταν το ελάχιστο που μπορεί να κάνει, όχι σε επίπεδο ανάθεσης κάποιου εμπορικού έργου, αλλά, κοινωνικής προσφοράς και μόνο, τόνισε ο κ. Μπρακατσέλος.