Το Jumbo Track Multi στο αντιπυρικό οπλοστάσιο της χώρας

Διαθέτει δεξαμενή, η οποία χωράει 15 τόνους νερού. Στο θάλαμό του μεταφέρει 10 άτομα με ασφάλεια, ακόμη και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς διαθέτει πλήρη θερμική και βιοχημική προστασία. Επιχειρεί στην καρδιά της φωτιάς.

banner-google-news

Το είδαμε να επιχειρεί στην κατάσβεση της φωτιάς στην Αττική και στην Εύβοια φέτος τον Αύγουστο. Ένα ερπυστριοφόρο πυροσβεστικό όχημα, που μπορεί να επιχειρήσει κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και αν χρειαστεί, μπορεί να μπει και στην καρδιά της φωτιάς. Είναι ένα όχημα ελληνικής ευρεσιτεχνίας, το οποίο κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της RAM EUROPE, που βρίσκεται στον Ορχομενό Βοιωτίας. Δεν ανήκει στην Πυροσβεστική, η οποία ωστόσο το χρησιμοποιεί, όταν πηγαίνει για κατάσβεση εθελοντικά, καθώς είναι ευέλικτο και μπορεί να κινηθεί σε οποιαδήποτε μορφολογία εδάφους. Στην φονική φωτιά το 2007 στην Ηλεία, βοήθησε να σωθεί από τη μεγάλη καταστροφή το Μουσείο της Ολυμπίας.

jumbo multi

Πρόκειται για το Jumbo Track Multi. Η κατασκευή του βασίστηκε σε ένα παλαιό ερπυστριοφόρο όχημα μάχης. Διαθέτει δεξαμενή, η οποία χωράει 15 τόνους νερού, κι έχει μεγάλη αυτονομία πυρόσβεσης. Στο θάλαμό του μεταφέρει 10 άτομα με ασφάλεια, ακόμη και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς διαθέτει πλήρη θερμική και βιοχημική προστασία. Μπροστά έχει μια λεπίδα, που μπορεί να ανοίγει πέρασμα όπου υπάρχουν εμπόδια, αλλά και να δημιουργεί αντιπυρικές ζώνες σε σημεία που, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, κανένα άλλο όχημα δεν μπορεί να πλησιάσει. Η ισχύς του κινητήρα του είναι 830 HP και μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 64 χλμ.

jumbo multi

Το ερπυστριοφόρο πυροσβεστικό όχημα Jumbo Track Multi είναι μια αυτόνομη μονάδα υποστήριξης, διάσωσης και πυρόσβεσης σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών ιδιαίτερα σε δασώδεις, απομονωμένες και δύσβατες περιοχές. Επιχειρεί ακόμη και τη νύχτα, ενώ ο οδηγός, όσο και ο χειριστής του πυροσβεστικού μόνιτορ βρίσκονται σε απολύτως προστατευμένες θέσεις. Η πυρόσβεση μπορεί να γίνεται και με τηλεχειρισμό. Το κανόνι εκτοξεύει νερό σε απόσταση 80 μέτρων.

jumbo multi (4)
Φέτος τον Αύγουστο οδηγός του Jumbo Track Multi στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια ήταν ο ιδρυτής της τεχνικής κατασκευαστικής RAM EUROPE κ. Ανδρέας Ρέντζος. Ο οποίος απορεί πώς το Jumbo Track Multi δεν έχει ακόμη ενταχθεί στον περιφερειακό σχεδιασμό. Κάθε περιφέρεια, υποστηρίζει, θα μπορούσε να έχει 1-2 από αυτά, για όλες τις φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές και πλημμύρες. Θα μπορούσαν να επιχειρούν αμέσως, αποτελεσματικά, και σε 24ωρη βάση, με εκπαιδευμένο προσωπικό. Μήπως έφτασε η ώρα να το εκτιμήσουν οι υπεύθυνοι της πυρόσβεσης και να το εντάξουν στο αντιπυρικό οπλοστάσιο της χώρας;