Η Monarch συγκεντρώνει 61 εκατομμύρια δολάρια για τον στόλο των ηλεκτρικών τρακτέρ της

banner-google-news

Η τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων έφτασε και στα βαριά μηχανήματα, χάρη σε νεοφυείς εταιρείες όπως η  Monarch, και σε επενδυτές που υποστηρίζουν παρόμοιες προσπάθειες. Η Monarch Tractor είναι παγκοσμίως ο πρώτος κατασκευαστής πλήρως ηλεκτρικών, αυτόματων, έξυπνων τρακτέρ, κατακτώντας το Βραβείο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας 2021.

Η εταιρεία, που κατασκευάζει ηλεκτρικά τρακτέρ για εργασίες σε μικρές φάρμες, συγκέντρωσε άλλα 61 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαιο, στις συνεχείς προσπάθειές της να εξηλεκτρίσει τον αγροτικό εξοπλισμό και να καταργήσει τους κινητήρες ντίζελ.

Ο τελευταίος γύρος συγκέντρωσης κεφαλαίων, που ανακοινώθηκε από τη Monarch, περιλαμβάνει επενδύσεις από την CNH Industrial, έναν Ιταλοαμερικανό κατασκευαστή, δεύτερο μόνο μετά την Deere & Co. στην αγορά γεωργικού εξοπλισμού, και τον επιχειρηματικό βραχίονα της Trimble Inc., ενός  τεχνολογικού γίγαντα στην Καλιφόρνια, που ειδικεύεται στο GPS.

Η επένδυση θα βοηθήσει τη Monarch να επιταχύνει την παραγωγή και να επεκτείνει τη διανομή στην Ασία, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Σήμερα, η εταιρεία μπορεί να κατασκευάζει περίπου δύο από τα ηλεκτρικά τρακτέρ της, αξίας 58.000 δολαρίων, την ημέρα στο κέντρο στη Silicon Valley, το οποίο λειτουργεί ως έδρα, εργοστάσιο και εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης. Σχεδιάζει να κατασκευάσει έως και 6.000 τρακτέρ ετησίως μέχρι το φθινόπωρο του 2023.

Στο τρακτέρ η μπαταρία έχει μεταφερθεί μπροστά, και μπορεί να τροφοδοτήσει περίπου 10 ώρες μέσης εργασίας, όπως το ράντισμα, ή 5 ώρες βαρύτερων εργασιών, όπως το όργωμα. Η μηχανή έχει σχεδιαστεί, για να αλλάζει εύκολα μπαταρίες. Με δύο μπαταρίες και έναν σχετικά γρήγορο φορτιστή το όχημα μπορεί να λειτουργεί πλήρως. Οι κάμερες στα πλάγια τροφοδοτούν ένα συνεχές ρεύμα εικόνων, που ενημερώνουν για το πού και πότε πρέπει να γίνει η φύτευση. Οι εγκέφαλοι του μηχανήματος είναι συνδεδεμένοι στην οροφή, όπου οι αλγόριθμοι επεξεργάζονται δεδομένα αισθητήρων. Όταν ο αγρότης ραντίζει τα σταφύλια του, για παράδειγμα, η οροφή του τρακτέρ κατευθύνει τον εξοπλισμό, στοχεύει τα ακροφύσια και προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο με βάση τον άνεμο και τον καιρό. Η μόνη ορατή ένδειξη για την υψηλή τεχνολογία που έχει εφαρμοστεί, είναι μια οθόνη μεγέθους iPad που βρίσκεται κολλημένη στο πιλοτήριο. Μερικά χτυπήματα στην οθόνη αφής, και ο αγρότης επιτυγχάνει τις εργασίες που επιθυμεί.

Κανένας από τους αμερικάνικους γίγαντες των τρακτέρ, συμπεριλαμβανομένων των CNH και Deere & Company, δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι παρόμοιο με το τρακτέρ της Monarch.