Το κόστος κατοχής ηλεκτρικού οχήματος μειώνεται

Αν και ένα ηλεκτρικό φορτηγό έχει υψηλότερη αρχική τιμή πώλησης από ένα συμβατικό όχημα σήμερα, ο χαμηλός αριθμός κινούμενων μερών σε έναν ηλεκτρικό κινητήρα, σημαίνει ότι συχνά έχουν μεγαλύτερους κύκλους ζωής και χρειάζονται λιγότερη συντήρηση. Εν τω μεταξύ, η τιμή των μπαταριών μειώνεται με ρυθμό που ξεπερνά τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών. Η μέση τιμή βάσει όγκου μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου μειώθηκε κατά 85% σε πραγματικούς όρους από το 2010. Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο σημείο όπου η χρήση ενός ηλεκτροκίνητου φορτηγού  θα είναι το κλάσμα του κόστους ενός ντίζελ.

Οι μπαταρίες συνεχίζουν να βελτιώνονται

Καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα έχει αυξηθεί, οι καινοτομίες στην τεχνολογία της μπαταρίας επιταχύνονται επίσης. Οι ελαφρύτερες μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι περίπου το ένα τρίτο του βάρους και το ήμισυ του όγκου σε σύγκριση με τις μολύβδου. Και γίνονται ακόμη ελαφρύτερες και ισχυρότερες καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία. Ακόμα περισσότερα οφέλη θα μπορούσαν να επιτευχθούν με την επόμενη γενιά μπαταριών, γνωστή ως μπαταρίες στερεάς κατάστασης. Αυτές οι μπαταρίες φορτίζουν γρηγορότερα, είναι ασφαλέστερες και παρέχουν έως και διπλάσια πυκνότητα από τις σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να διπλασιάσουν την αυτονομία.


«Διαβάστε όλα τα νέα για την ηλεκτροκίνηση» Οι υποδομές βελτιώνονται

Σήμερα, η φόρτιση ενός ηλεκτρικού φορτηγού για εργασίες μικρής εμβέλειας μπορεί να γίνει εύκολα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ενώ η υποδομή για ταχείας φόρτιση σε φορτηγά εξακολουθεί να είναι μικρή, επεκτείνεται καθώς οι πόλεις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα βενζινάδικα φαίνεται να ικανοποιούν μια αναδυόμενη ζήτηση. Και οι νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων φορτιστών και των έξυπνων μπαταριών καθιστούν δυνατή την εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση υπό ένα ευρύτερο φάσμα συνθηκών. Νέες ανακαλύψεις δείχνουν επίσης ότι οι ταχύτητες φόρτισης μπορούν δυνητικά να μειωθούν δραστικά, αλλάζοντας, για παράδειγμα, το υλικό ηλεκτροδίου σε μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Θέμα προτίμησης για τις «πράσινες» επιχειρήσεις

Καθώς η τιμή των ηλεκτρικών οχημάτων μειώνεται, η επιλογή θα μπορούσε να γίνει ζήτημα προτίμησης και όχι κόστους. Τα ηλεκτρικά φορτηγά αποδεικνύονται επίσης δημοφιλή στους οδηγούς επειδή παράγουν λιγότερους κραδασμούς από τα παραδοσιακά πετρελαιοκίνητα οχήματα. Είναι ευκολότερο να κάνετε ελιγμούς και να σταθμεύσετε, καθιστώντας τα κατάλληλα για οδήγηση και παραδόσεις στην πόλη. Ως επιλογή χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα χωρίς εκπομπές καυσαερίων, τα ηλεκτρικά φορτηγά αποδεικνύονται δημοφιλή σε εταιρείες που θέλουν να λειτουργούν με βιώσιμο τρόπο.

Το πόσο γρήγορα θα συμβούν όλα αυτά είναι φυσικά το μεγάλο ερώτημα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα προχωρά πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί. Η ηλεκτροκινητικότητα στις πόλεις είναι εδώ!


728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ