Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα υπέφερε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά του Ομίλου Volkswagen

banner-google-news

Έξι φορές περισσότερο από το Brexit θα κόστιζε ένας εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, εάν αυτή και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείσουν την Κίνα από τις οικονομίες τους, δήλωσε, επικαλούμενο τα αποτελέσματα μιας μελέτης, το ινστιτούτο Ifo (Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Leibniz στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου).

Ο μεγαλύτερος χαμένος ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα θα ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία, με απώλεια προστιθέμενης αξίας 8,47%. Ακολουθούν οι κατασκευαστές εξοπλισμού μεταφορών με απώλειες 5,14%, ακολουθούμενοι από τη μηχανολογία με απώλεια 4,34%, ανέφερε το Ifo.

Οι συντάκτες της μελέτης, που ανατέθηκε από την Βαυαρική Βιομηχανική Ένωση (VBW), είπαν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να στραφούν προς άλλες χώρες, για να μειώσουν την εξάρτησή τους από ορισμένες αγορές.

Η ανάλυση προσομοίωσε πέντε σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της αποσύνδεσης των δυτικών οικονομιών από την Κίνα, σε συνδυασμό με μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, δεν θα τις αντιστάθμιζε πλήρως. Αντίθετα, θα είχε ως αποτέλεσμα το καθαρό κόστος ενός εμπορικού πολέμου να ισούται περίπου με το αναμενόμενο κόστος του Brexit, είπε ο Ifo.