Επιτυχημένες οι δράσεις του ΙΟΑΣ στην 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

banner-google-news

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» για την  6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (17-23 Μαΐου) “Δρόμοι για τη ζωή” #Love30, με κεντρικό αίτημα τη θέσπιση του ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε κατοικημένες περιοχές. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και την Κύπρο τόσο διαδικτυακά, μέσω των κοινωνικών δικτύων του Ινστιτούτου, όσο και με φυσική παρουσία σε ανοικτές εκδηλώσεις και συναντήσεις σε επιλεγμένους Δήμους ανά την Ελλάδα, με τη συμμετοχή δημοτικών αρχών, φορέων, συλλόγων ποδηλατών, πεζών, ΑμεΑ, γονέων και εκπαιδευτικών, καθώς και της ευρύτερης Κοινωνίας των Πολιτών. Η καμπάνια στην Ελλάδα υλοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων και την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), Μέλος της οποίας είναι το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής χαιρέτισε τις εκδηλώσεις και διαβεβαίωσε πως το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές θα ελαττωθεί στα 30χλμ/ώρα, και ότι μόνο με αυτή τη μείωση, μειώνουμε αυτομάτως και τις πιθανότητες θανάσιμου τραυματισμού πεζού σε περίπτωση ατυχήματος, από 80% σε 10%.

Η Πρόεδρος του ΙΟΑΣ κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ένα είναι το σημαντικότερο που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την καμπάνια: η ταχύτητα σκοτώνει! Κάθε μέτρο που περιορίζει τα όρια ταχύτητας στις περιοχές όπου παιδιά, πεζοί, ποδηλάτες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι και άλλοι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου συνυπάρχουν με τα οχήματα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης σύγκρουσης, όπως και τις πιθανότητες θανάσιμου τραυματισμού. Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζουμε τη μείωση του ανώτατου ορίου από τα 50 στα 30 χλμ/ώρα σε κατοικημένες περιοχές, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται με παρεμβάσεις στις υποδομές αλλά και με τη διαρκή εκπαίδευση όλων των πολιτών κάθε ηλικίας στην ασφαλή οδική συμπεριφορά. Είναι αιτήματα που επί 16 χρόνια το Ινστιτούτο παλεύει ακούραστα να γίνουν πράξη. Καλούμε λοιπόν και όλους τους πολίτες να υποστηρίξουν για μια ακόμα φορά το έργο μας και να υπογράψουν την Ανοικτή Επιστολή για την ασφάλεια και την υγεία όλων, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας και τους νέους. Για να δημιουργήσουμε ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ!»