Η Ελλάδα διεθνής ψηφιακός κόμβος στις Μεταφορές και την Εφοδιαστική Αλυσίδα

banner-google-news

Τα έργα ψηφιακής αναβάθμισης στις Υπηρεσίες Μεταφορών και την Εφοδιαστική Αλυσίδα παρουσίασε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές Μιχάλης Παπαδόπουλος στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2022. Είπε ότι η Ελλάδα θα γίνει διεθνής κόμβος για τις υπηρεσίες μεταφορών και την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε «digital hub».

Ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση αφορά όλες τις υπηρεσίες. Από την έκδοση των διπλωμάτων οδήγησης, που γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, έως τις υπηρεσίες εκτελωνισμού για τα logistics.
Είπε ότι ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας και των συνδυασμένων μεταφορών συνεισφέρει στην εθνική οικονομία σχεδόν το 1/10 του ΑΕΠ και έχει ξεκινήσει η επικαιροποίηση του Σχεδίου Δράσης για την Εφοδιαστική από το Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής και την Κυβερνητική Επιτροπή, με στόχους: την αύξηση του φορτίου που διέρχεται από την Ελλάδα, τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης τις μεταφορές και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών.

shutterstock_203427631

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο συγχρηματοδοτούμενο έργο FENIX στο λιμάνι του Πειραιά και στην ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Μεταφορών & Logistics:
«Η εφαρμογή (FENIX) εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ανταλλαγή και κοινή χρήση δεδομένων ανάμεσα στις πλατφόρμες και τις υπηρεσίες μεταφορών και εφοδιαστικής, κατά μήκος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Ένα πανευρωπαϊκό ψηφιακό δίκτυο πληροφόρησης που μειώνει τη γραφειοκρατία σε ένα πλήθος εργασιών, με ενδεικτικό παράδειγμα τη διαδικασία εκτελωνισμού φορτίου, όπου ο χρόνος διεκπεραίωσης μειώνεται από τις 6 ώρες στα 20 λεπτά!

Αναπτύσσουμε ταυτόχρονα, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταφορών & Logistics, μια πλατφόρμα όπου καταγράφονται οι πληροφορίες όλων των εταιρειών του κλάδου. Το Παρατηρητήριο θα διευκολύνει τη σύνδεση παρόχων ψηφιακών υπηρεσιών στις μεταφορές και τα Logistics, με το Δίκτυο που περιλαμβάνει τις πλατφόρμες Logistics της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η λειτουργία αυτών των υπηρεσιών καθιστά την Ελλάδα περισσότερο ελκυστική στο διαμετακομιστικό εμπόριο. Με μια κουβέντα, περισσότερο ανταγωνιστική». Κλείνοντας, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής της Εφοδιαστικής έχει προτείνει τη δημιουργία σταθερών σημείων ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας.