Εγκλωβισμένοι εκατοντάδες οδηγοί φορτηγών λόγω της χιονόπτωσης!

Απροετοίμαστη αποδείχθηκε η Πολιτική Προστασία στις συνθήκες αυτής της -ομολογουμένως- πρωτοφανούς κακοκαιρίας, λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

banner-google-news

Φορτηγά βρίσκονται ακινητοποιημένα σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, Πιερία, Λάρισα και  Αλμυρό, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σχετική ενημέρωση στους οδηγούς. Με έκπληξη οι επαγγελματίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα άνευ προηγουμένου «μπλόκο», μαθαίνοντας ότι η κίνηση των οχημάτων θα επιτραπεί απο σήμερα 17.02.2021, στις 7 το πρωί.

Αδιαφορία και έλλειψη σχεδιασμού καταγγέλλουν οι αυτοκινητιστές, και όχι άδικα. Ο Θοδωρής Κοτούλιας βρίσκεται ακινητοποιημένος στο όχημά του από εχθές, 15 Φλεβάρη,  στο ΣΕΑ Σκοτίνας. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για τον προορισμό του και αν η πρόσβαση σε αυτόν ήταν ενδεχομένως εφικτή. Γιατί, πως να το κάνουμε, δεν αποκλείστηκε όλη η Ελλάδα. Κάποια οδικά δίκτυα έμειναν ανοιχτά. Κανείς δεν πρόβλεψε ούτε και φρόντισε έστω για τα στοχειώδη, όπως ένα μπουκάλι νερό.

Τα ίδια συναισθήματα αγανάκτησης και απογοήτευσης μας μετέφερε στην τηλεφωνική μας επικοινωνία και ο Δημήτρης Τσάμης ο οποίος βρίσκεται αποκλεισμένος μέσα στο όχημά του, στον Αλμυρό, έχοντας μπροστά του μια δύσκολη νύχτα.

Οι επαγγελματίες οδηγοί γνωρίζουν τους τρόπους. Τα έχουν ζήσει ή τους τα έχουν μεταφέρει συνάδελφοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ο σχεδιασμός προβλέπει αρχικά ενημέρωση των οδηγών για τα αποκλεισμένα οδικά δίκτυα. Ο σχεδιασμός προβλέπει σκανάρισμα των προορισμών. Κάποια από αυτά τα οχήματα που αυτή τη στιγμή είναι ακινητοποιημένα ίσως και να μπορούσαν να προχωρήσουν. Ο σχεδιασμός προβλέπει αξιοποίηση των εκχιονιστικών και των αλατιέρων σε μορφή “follow me” με το κομβόι των φορτηγών να ακολουθεί με χαμηλές ταχύτητες. Ο σχεδιασμός προβλέπει στοιχειώδη φροντίδα των οδηγών. Μια κουβέρτα ή ένα μπουκάλι νερό.

Ευχαριστούμε τους φίλους οδηγούς που μοιράστηκαν μαζί μας τις ιστορίες τους και μας έστειλαν τις φωτογραφίες από τα σημεία.

Ας ευχηθούμε δύναμη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή.

Και καλή επιστροφή στα σπίτια τους.

Η ανακοίνωση από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ Σ.Ε.Ο.Φ.Α.Ε.
Η μόνη δικαίωση μίστερ είναι ότι τους σώσετε από το πρόστιμο (στους ιδιώτες)του ενός μυριου ευρώ όπως ορίζει ο νόμος περί συγκοινωνιών που εσείς ψηφίσατε
Και ταλαιπωρησατε εκατοντάδες εργαζόμενους στην μεταφορά για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα προς ίδιον όφελος.

Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στον νόμο 4663/20 που ψηφίστηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο και προβλέπει πρόστιμο υπό προϋποθέσεις και εφόσον η κυκλοφορία διακοπεί συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων για πάνω από μία ώρα. Δηλαδή, ο ιδιώτης έχει υποχρέωση να κρατά τον δρόμο ανοιχτό, κάτι που σημαίνει ενεργοποίηση ενός κοστοβόρου μηχανισμού καθαριότητας και ασφάλειας των ανθρώπων, το οποίο δεν θα καταβληθεί αφού η προληπτική απόφαση ήταν του κράτους και όχι της εταιρείας.