Διεθνές Van 2022: το νέο Mercedes-Benz Citan ήρθε στην Ελλάδα

banner-google-news

Με μικρές εξωτερικές διαστάσεις, γενναιόδωρο εσωτερικό χώρο και μεγάλο ωφέλιμο φορτίο, το νέο Mercedes-Benz Citan ήρθε στην Ελλάδα για να κατακτήσει την αγορά, χάρη στις πολλαπλές δυνατότητες χρήσεων και εφαρμογών που διαθέτει. Ιδανικό για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και διανομών και εντός πόλης, διατίθεται στην επαγγελματική έκδοση Van, αλλά  και στην επιβατική έκδοση Tourer. Οι συρόμενες πόρτες μεγάλου ανοίγματος στην αριστερή και δεξιά πλευρά του οχήματος, καθώς και το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης προαιρετικά, προσφέρουν άνετη πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο και εύκολη φόρτωση του οχήματος.

Εκτός από την υψηλή λειτουργικότητα και πολυμορφικότητα, το όχημα παρέχει επίσης εκτενή εξοπλισμό ασφάλειας, υψηλό επίπεδο οδηγικής άνεσης και εντυπωσιακές ψηφιακές λύσεις.

Η σχεδίαση του νέου Mercedes-Benz Citan διακρίνεται για τις ισορροπημένες αναλογίες και τις όμορφες επιφάνειες. Οι «μυώδεις» γραμμές και οι εντυπωσιακοί θόλοι των τροχών -ασυνήθιστα σχεδιαστικά στοιχεία για την κατηγορία των μικρών Van- υπογραμμίζουν τη δύναμη και την ελκυστική εμφάνιση του οχήματος. Λίγο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Αύγουστο, το νέο Citan βραβεύτηκε ως «Διεθνές Van της Χρονιάς 2022», στο «International Van of The Year».

Πολυάριθμες χρήσεις και άνετη φόρτωση

Το Citan συνδυάζει τις συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις (μήκος: 4498 mm) με γενναιόδωρους χώρους. Χάρη στις διαφορετικές εκδόσεις και τις πρακτικές λεπτομέρειες εξοπλισμού, προσφέρει άφθονες δυνατότητες για διαφορετικές χρήσεις και εύκολη φόρτωση. Ακόμη και στην έκδοση με κοντό μεταξόνιο (2716 mm), το Citan προσφέρει πολύ περισσότερο χώρο σε σύγκριση με τον προκάτοχό του – για παράδειγμα στην έκδοση Van, το μήκος του χώρου φόρτωσης είναι 3,05 μέτρα (με ευέλικτο διαχωριστικό τοίχωμα).

2021 / Citan / Feature Motif / Panel Van PRO / Exterior / Loading

Οι συρόμενες πόρτες αυξάνουν την πρακτικότητα του οχήματος, ιδίως σε στενούς χώρους στάθμευσης. Το νέο Citan διατίθεται με έως δύο συρόμενες πόρτες, οι οποίες προσφέρουν μεγάλο άνοιγμα μεγέθους 615 mm και στις δύο πλευρές του οχήματος ενώ το ύψος του ανοίγματος στον χώρο φόρτωσης είναι 1059 mm. Ο χώρος φόρτωσης είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος και από το πίσω μέρος, καθώς το κατώφλι φόρτωσης του Van βρίσκεται σε ύψος μόλις 59 cm. Επιπλέον, τα δύο φύλλα της πόρτας μπορούν να ασφαλίσουν στις 90 μοίρες ή να ανοίξουν κατά 180 μοίρες φτάνοντας μέχρι τα πλαϊνά τοιχώματα του οχήματος.

2021 / Citan / Feature Motifs / Tourer Base / Multifunctionality / Loading

Εκτός από το σταθερό διαχωριστικό τοίχωμα (το οποίο διατίθεται με ή χωρίς τζάμι) μεταξύ της καμπίνας οδηγού και του χώρου φόρτωσης, το Citan Van μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με πτυσσόμενο διαχωριστικό. Εάν πρέπει να μεταφερθούν πολύ μεγάλου μήκους αντικείμενα, αυτό το πλέγμα μπορεί να περιστραφεί προς το κάθισμα του οδηγού κατά 90 μοίρες, προτού διπλωθεί προς το κάθισμα του οδηγού και στερεωθεί σε αυτή τη θέση. Το κάθισμα του συνοδηγού μπορεί επίσης να αναδιπλωθεί δημιουργώντας μια επίπεδη επιφάνεια. Το προστατευτικό πλέγμα κατασκευάζεται από χάλυβα και χρησιμεύει στην προστασία του οδηγού και του συνοδηγού από το φορτίο.

2021 / Citan / Feature Motifs / Panel Van Base / Multifunctionality / Separation Grid

Ασφάλεια και άνεση με και χωρίς φορτίο

Η ομάδα ανάπτυξης της Mercedes-Benz έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση όλων των τυπικών χαρακτηριστικών οδήγησης της μάρκας, τα οποία συνιστούν έναν ισορροπημένο συνδυασμό άνεσης, δυναμικής και ασφάλειας στην οδήγηση. Στο πλαίσιο των εντατικών δοκιμών του οχήματος, η συνολική ανατομία της ανάρτησης του Citan (ελατήρια, αμορτισέρ, αντιστρεπτικές ράβδοι, κ.α.) ρυθμίστηκε και εναρμονίστηκε για εξαιρετική ποιότητα κύλισης. Έτσι, το DNA της Mercedes είναι αισθητό και στην οδηγική συμπεριφορά του Citan. Φορτωμένο ή μη, το νέο Citan προσφέρει σταθερή, ασφαλή και άνετη οδήγηση.

2021 / Citan / Driving / Single / Panel Van PRO

Εκτός από τα απαιτούμενα από την νομοθεσία συστήματα ABS και ESP, τα νέα μοντέλα Citan περιλαμβάνουν επίσης στον βασικό τους εξοπλισμό το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα και το σύστημα υποβοήθησης κατά των πλευρικών ανέμων, το σύστημα εφίστασης προσοχής ATTENTION ASSIST και το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης Mercedes-Benz. Τα συστήματα υποβοήθησης στο Citan Tourer είναι ακόμη πιο διευρυμένα. Σε αυτό το μοντέλο, η ενεργή υποβοήθηση πέδησης Active Brake Assist, το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, το σύστημα υποβοήθησης νεκρής γωνίας ορατότητας και το σύστημα υποβοήθησης τήρησης ορίων ταχύτητας με ανίχνευση σημάτων κυκλοφορίας περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό, ώστε να απολαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη ο οδηγός.

Weltpremiere Mercedes-Benz Citan/eCitanWorld premiere Mercedes-Benz Citan/eCitan

Προαιρετικά, διατίθενται και πολλά άλλα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, όπως το ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC, το οποίο μπορεί να αναλάβει αυτόματα την οδήγηση σε μποτιλιάρισμα, καθώς και το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης, βοηθώντας τον οδηγό να κρατά το Citan στο κέντρο της λωρίδας.

BANNER NEWS MERCEDES_728X90

Πακέτα εξοπλισμού Pure, Urban & Progressive

Οι επιλογές στοιχείων εξοπλισμού που διατίθενται στο νέο Citan είναι πολλές και μπορούν να καλύψουν κάθε ιδιαίτερη απαίτηση. Επιπρόσθετα, η ομάδα της Mercedes-Benz Vans στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει τα πακέτα εξοπλισμού Pure, Urban & Progressive, που το κάθε ένα με τη σειρά του έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες χρήσης.

2021 / Citan / Feature Motifs / Panel Van PRO / Multifunctionality / Ergonomic Cockpit

Σύγχρονοι και οικονομικοί κινητήρες

Η γκάμα κινητήρων του νέου Citan αποτελείται από τρεις πετρελαιοκινητήρες και δύο βενζινοκινητήρες. Κοινά πλεονεκτήματα όλων τους είναι τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά οδήγησης ακόμη και στο φάσμα χαμηλών στροφών και οι χαμηλές τιμές κατανάλωσης. Για ακόμη καλύτερη επιτάχυνση, λόγου χάρη κατά την προσπέραση, η έκδοση του πετρελαιοκινητήρα 85 kW για το Van διαθέτει μια λειτουργία ενίσχυσης της ισχύος/ροπής στρέψης (overpower/overtorque), η οποία μπορεί να προσφέρει στιγμιαία έως 89 kW ισχύος και 295 Nm ροπής στρέψης.

Τα μηχανικά σύνολα πληρούν τα πρότυπα εκπομπών Euro 6d και όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με τη λειτουργία ECO start/stop. Εκτός από το μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων, τα ισχυρότερα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα μοντέλα διατίθενται επίσης με ένα αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων διπλού συμπλέκτη (DCT)2.

Έξυπνο και ψηφιακό

Ακριβώς όπως ο μεγαλύτερος αδελφός του – το Sprinter – και τα μοντέλα επιβατικών αυτοκινήτων Mercedes-Benz, το νέο Citan μπορεί να εξοπλιστεί προαιρετικά με το σύστημα infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) που προσφέρει διαισθητικό χειρισμό και μπορεί να μαθαίνει. Με πανίσχυρους επεξεργαστές, λογισμικό αυτοδιδασκαλίας, οθόνες υψηλής ανάλυσης και εξαιρετικά γραφικά, το σύστημα έχει ανατρέψει τον τρόπο χειρισμού των οχημάτων. Για το νέο Citan είναι προαιρετικά διαθέσιμες διάφορες εκδόσεις του MBUX. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του είναι ο σχεδιασμός διαισθητικού χειρισμού μέσω της οθόνης αφής επτά ιντσών, των κουμπιών ελέγχου αφής στο τιμόνι ή του φωνητικού βοηθού «Hey Mercedes». Άλλα πλεονεκτήματα είναι η ενσωμάτωση smartphone με το Apple Car Play και το Android Auto, το σύστημα ανοικτής ακρόασης Bluetooth και το ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB και DAB+). Επιπλέον, το Citan είναι εργοστασιακά έτοιμο για τη χρήση πολλών ψηφιακών υπηρεσιών του Mercedes me connect. Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες παραμένουν διαρκώς συνδεδεμένοι με το όχημα, όπου κι αν βρίσκονται. Έτσι, οι σημαντικές πληροφορίες είναι πάντα διαθέσιμες τόσο μέσα όσο και έξω από το όχημα, και ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιεί ορισμένες χρήσιμες λειτουργίες εξ αποστάσεως. Με το Mercedes me, το MBUX γίνεται ακόμα πιο έξυπνο και φιλικό προς το χρήστη. Για παράδειγμα, το «Hey Mercedes» λειτουργεί με φυσική γλώσσα και, συνεπώς, οι χρήστες δεν χρειάζεται να μαθαίνουν ειδικές εντολές. Οι λειτουργίες του Mercedes me connect περιλαμβάνουν απομακρυσμένες υπηρεσίες, όπως η Remote ανάκτηση της κατάστασης οχήματος, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να ελέγχουν εύκολα τις σημαντικότερες πληροφορίες σχετικά με τα οχήματά τους ανά πάσα στιγμή, από το σπίτι ή το γραφείο για παράδειγμα. Οι προορισμοί μπορούν να καταχωρούνται ως διευθύνσεις τριών λέξεων με βάση το σύστημα what3word (w3w), το οποίο αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο προσδιορισμού μιας τοποθεσίας. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, ο κόσμος χωρίζεται σε τετράγωνα 3×3 μέτρων με μια σαφή διεύθυνση τριών λέξεων – αυτό μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια κατά την αναζήτηση ενός προορισμού, ιδίως σε επαγγελματίες.

2021 / Citan / Feature Motifs / Connectivity / MBUX / Live Traffic Information

To νέο Mercedes-Benz Citan σε αριθμούς

Η φέρουσα ικανότητα φορτίου του Citan Van είναι έως 2,9 m3, μετρημένη σύμφωνα με το πρότυπο VDA. Στο χώρο φόρτωσής του χωρούν δύο ευρωπαλέτες, η μία πίσω από την άλλη.

Η μέγιστη ικανότητα έλξης είναι 1,5 τόνοι. Εκτός από τον κανονικό, σταθερό σύνδεσμο ρυμουλκούμενου, υπάρχει επίσης μια έκδοση με χαμηλά τοποθετημένη σφαιρική κεφαλή, η οποία επιτρέπει να ανοίγουν ευκολότερα οι πόρτες όταν υπάρχει συνδεδεμένο ρυμουλκούμενο.

Μέχρι και επτά αερόσακοι στον βασικό εξοπλισμό: το Citan Van περιλαμβάνει έξι αερόσακους (μπροστινούς αερόσακους για οδηγό και συνοδηγό, αερόσακους παραθύρων και πλευρικούς αερόσακους θώρακα), ενώ το Citan Tourer περιλαμβάνει έναν επιπλέον κεντρικό αερόσακο.

Για το νέο Citan, διατίθενται προαιρετικά οι προβολείς LED High Performance. Με θερμοκρασία χρώματος 5500 Kelvin, το φως των λυχνιών LED είναι πολύ κοντά στο φως της ημέρας (6500 K). Μελέτες έχουν δείξει ότι το τεχνητό φως προκαλεί λιγότερη καταπόνηση στα μάτια όταν το χρώμα του προσομοιάζει σε αυτό του φωτός της ημέρας. Οι λυχνίες LED είναι επίσης ενεργειακά πολύ πιο αποδοτικές και καταναλώνουν περίπου 75% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από τους κανονικούς λαμπτήρες, ανάλογα με το πεδίο λειτουργίας.

Ο πετρελαιοκινητήρας 85 kW για το Van διαθέτει λειτουργία overpower και overtorque, η οποία μπορεί να αποδώσει στιγμιαία έως 89 kW ισχύος και 295 Nm ροπής. Έτσι, διευκολύνονται ακόμη περισσότερο οι προσπεράσεις.

Η υποβοήθηση πέδησης (βασικός εξοπλισμός στο Citan Tourer, προαιρετικά στο Citan Van) μπορεί να μειώσει δραστικά την απόσταση ακινητοποίησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Με ταχύτητα 120 km/h, ο ταχύτερος χρόνος αντίδρασης επιτρέπει τη μείωση της απόστασης κατά έξι μέτρα.

Weltpremiere Mercedes-Benz Citan/eCitanWorld premiere Mercedes-Benz Citan/eCitan

Το νέο Citan μπορεί να εξοπλιστεί με δύο συρόμενες πόρτες που προσφέρουν ευρύ άνοιγμα 615 mm. Το ύψος είναι 1059 mm (και οι δύο αριθμοί αναφέρονται στις καθαρές διαστάσεις).

Το «Hey Mercedes», ο έξυπνος φωνητικός βοηθός του MBUX (Mercedes-Benz User Experience), καταλαβαίνει μέχρι και 28 γλώσσες. Μπορεί να χρησιμοποιείται για τον άνετο χειρισμό των λειτουργιών infotainment. Για παράδειγμα, σε συνδυασμό με το Mercedes me connect, το σύστημα πλοήγησης μπορεί να ελέγχεται με κανονική ομιλία και όχι με συγκεκριμένες εντολές.

Μετά από ψηφιακούς υπολογισμούς και εντατικούς στατικούς ελέγχους, τόσο τα πρωτότυπα όσο και τα οχήματα περιορισμένης παραγωγής του νέου Citan υποβλήθηκαν σε περισσότερες από 500 επιμέρους δοκιμές στην Ευρώπη. Στη διάρκεια πολυάριθμων οδηγικών δοκιμών, το μικρό Van απέδειξε τις ικανότητές του σε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από -25 °C έως +40 °C.

Αρχικά, το νέο Citan θα είναι διαθέσιμο σε εννέα χρώματα βαφής, εκ των οποίων πέντε μεταλλικά χρώματα.