DAF CF Electric : Στην… πρίζα και η DAF!

Η DAF Trucks συνεργάζεται με τον όμιλο VDL προκειμένου να λανσάρει το πλήρως ηλεκτροκίνητο φορτηγό μεσαίου τονάζ, CF Electric. Οι πρώτες δοκιμές από πελάτες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ένας-ένας οι κατασκευαστές φορτηγών θέτουν σε λειτουργία -έστω και σε δοκιμαστικό στάδιο- τις ηλεκτρικές εκδόσεις των φορτηγών τους. Η ανάπτυξη των εν λόγω οχημάτων είναι σύνθετη και ενέχει υψηλά κόστη ενώ, ανάλογα και το επίπεδο τεχνογνωσίας του κάθε κατασκευαστή καθορίζεται τελικά ο τρόπος και ο χρόνος που θα δούμε ένα τέτοιο όχημα στο δρόμο.

workhouse

Έτσι λοιπόν, την τεχνογνωσία της VDL στην ηλεκτρική εγκατάσταση εκμεταλλεύεται ο Ολλανδός κατασκευαστής φορτηγών και ετοιμάζει ηλεκτροκίνητα CF, μηδενικών ρύπων και πολύ χαμηλού θορύβου, που δοκιμάζονται ήδη από το 2018, από κορυφαίους πελάτες του. Η VDL, που εδρεύει επίσης στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας είναι μια από τις κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας, με σημαντική εμπειρία στην ηλεκτροκίνηση επαγγελματικών οχημάτων και ειδικά των αστικών λεωφορείων, έχοντας παραδώσει εκατοντάδες ηλεκτρικά λεωφορεία σε δημόσιους μεταφορείς σε όλη την Ευρώπη.

workhouse

Οι Preston Feight και Willem van der Leegte, πρόεδροι των DAF και VDL Group αντίστοιχα, δήλωσαν ομόφωνα ότι αυτή η συνεργασία αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία και για τις δύο εταιρίες με στόχο να πρωτοστατήσουν στην αγορά ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων του μέλλοντος.

Φορτηγό διανομών

Το DAF CF Electric που δημιούργησαν οι δύο συνεργάτες είναι μια μονάδα τράκτορα 4×2 που έχει απόβαρο 9.700 κιλά και έχει εξελιχθεί για εφαρμογές διανομών έως και 40 τόνους. Βασίζεται στο «συμβατικό» CF που πέρυσι βραβεύτηκε «Διεθνές Φορτηγό της χρονιάς 2018», συγκεντρώνει αρκετές τεχνικές διαφοροποιήσεις (κυρίως στην αρχιτεκτονική του σασί) και χρησιμοποιεί την προηγμένη τεχνολογία E-Power της VDL για πλήρη ηλεκτρική λειτουργία. Στο επίκεντρο του συστήματος βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας 210 kW ο οποίος παίρνει ενέργεια από μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 170 kWh. Το ηλεκτρικό φορτηγό εξασφαλίζει μια αυτονομία της τάξεως των 100 χιλιομέτρων περίπου και άρα κρίνεται κατάλληλο για ένα πλήθος εφαρμογών μεταφοράς εντός της πόλης. Το ηλεκτρικό δίκτυο του φορτηγού, δεν τροφοδοτεί με ενέργεια μόνο το σύστημα κίνησης, αλλά καλύπτει συνολικά τις ανάγκες των ηλεκτροφοδοτούμενων συστημάτων όπως το σύστημα διεύθυνσης, το σύστημα κλιματισμού ή το ψυγείο.

DAF CF Electric (1)

Ο κατασκευαστής δίνει την δυνατότητα για γρήγορη φόρτιση των μπαταριών μέσα σε μόλις 30 λεπτά αλλά και την δυνατότητα πλήρους φόρτισης που ολοκληρώνεται μέσα σε 1,5 ώρες.

workhouse

Βελτιωμένο παντού

Η αεροδυναμική της καμπίνας αλλά και γενικότερα του οχήματος, είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς του DAF CF, κάτι που σαφώς ενισχύει την αυτονομία και της ηλεκτρικής έκδοσης.

workhouseΠιο συγκεκριμένα, πολλαπλές είναι οι τροποποιήσεις που έχουν δεχθεί τα αεροδυναμικά βοηθήματα και τα σκίαστρα στο πάνω μέρος της καμπίνας, ενώ εντελώς νέα είναι και η σχεδίαση της μάσκας.

DAF CF Electric (8)Παράλληλα, το εσωτερικό της καμπίνας ανέκαθεν διακρίνονταν για το κορυφαίο επίπεδο της ποιότητας κατασκευής και της άνεσης που απολαμβάνουν οι επιβαίνοντες σε αυτά. Αναβαθμίζοντας σημαντική την ποιότητα των επενδύσεων στο ταμπλό, τα καθίσματα, τις κουρτίνες, τα στρώματα αλλά και τα πλευρικά τοιχώματα, οι υπεύθυνοι της ολλανδικής εταιρείας αναβαθμίζουν περαιτέρω τα πρότυπα για την κατηγορία των βαρέων φορτηγών. Με τα νέο CF, η DAF Trucks προσφέρει για πρώτη φορά το ολοκαίνουργιο και πλήρως αυτόματο σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του οχήματος με την ονομασία «HVAC». Χάρη στις σημαντικές βελτιώσεις που έχει δεχθεί, το εν λόγω σύστημα είναι σε θέση να ελέγχει ακόμη καλύτερα την ατμόσφαιρα και τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της καμπίνας, ενώ την ίδια στιγμή, επιβαρύνει ακόμα λιγότερο ενεργειακά το όχημα, αναφορικά με το φορτίο που απαιτεί για τη λειτουργία του. Και αυτό αποτελεί επίσης μεγάλο όφελος για την ηλεκτρική έκδοση.

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ