Μπλόκο σε αλλοδαπά φορτηγά στα οποία εντοπίζονται παραβάσεις

banner-google-news

«Μπλόκο» στα αλλοδαπά φορτηγά, τα οποία εντοπίζονται από τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις με αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας τους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μέχρι την αποπληρωμή του καταλογισθέντος προστίμου, προβλέπουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι «στις περιπτώσεις που η παράβαση επισύρει την ποινή του διοικητικού προστίμου, μέτρο για την εξασφάλιση της καταβολής του, αποτελεί η επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος».

Ορίζεται μάλιστα ρητά ότι «Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα των οχημάτων, των οποίων έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία κυκλοφορίας». Αυτά επιστρέφονται στο νόμιμο κάτοχό τους από τις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές αφού εξοφληθεί το πρόστιμο.

Ειδικά για τα αλλοδαπά οχήματα μάλιστα προβλέπεται ότι: «Εάν δεν καταβληθεί το πρόστιμο εντός της ίδιας ημέρας, αντίγραφο της καταλογιστικής πράξης αποστέλλεται από τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου σε όλα τα Τελωνεία, τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές εισόδου και εξόδου από τη χώρα, ώστε να μην επιτραπεί η έξοδος του οχήματος έως ότου καταβληθεί το πρόστιμο». Η έξοδος θα επιτρέπεται μόνο εφόσον προσκομιστεί στις τελωνειακές αρχές το αποδεικτικό καταβολής του προστίμου και παραληφθούν τα στοιχεία κυκλοφορίας που είχαν αφαιρεθεί.