64,8 εκατ. ευρώ θα καταβάλει η Opel για να μην παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη

banner-google-news

Ύστερα από έρευνα που ξεκίνησε από τη Γερμανική Ένωση Περιβάλλοντος «Umwelthilfe», το 2018, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οδικής Κυκλοφορίας επέβαλε την υποχρεωτική ανάκληση των μοντέλων της Opel, τα οποία εξέπεμπαν ρύπους σημαντικά υψηλότερους από τα επιτρεπόμενα επίπεδα. Η αυτοκινητοβιομηχανία Opel συμμορφώθηκε με ένα τροποποιημένο λογισμικό και αποδέχθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 64,8 εκατ. ευρώ για το σκάνδαλο.

Η Εισαγγελία στη Φρανκφούρτη επέβαλε το πρόστιμο, επειδή πολλά μοντέλα ντίζελ της Opel είχαν εκπέμψει υψηλότερα επίπεδα ρύπων από ό,τι δηλώθηκαν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οδικής Κυκλοφορίας. Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ομίλου, «οι Αρχές σταμάτησαν την έρευνα εναντίον της Opel για παράβαση των υποχρεώσεων υποβολής έγγραφης τεκμηρίωσης κατά την υποβολή της αίτησης έγκρισης των μοντέλων ντίζελ τον Φεβρουάριο με την επιβολή ανάλογου προστίμου. Αυτό το πρόστιμο έχει εν τω μεταξύ καταβληθεί», είπε η εκπρόσωπος.

Έτσι, δεν θα υπάρξει τελικά προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον της Opel κατά το πρότυπο της Volkswagen. Οι διαδικασίες κατά των έξι υπεύθυνων διευθυντών σταμάτησαν επίσης.

Η Opel αποδίδει μεγάλη σημασία στην διατύπωση, η οποία γίνεται στην κοινοποίηση της επιβολής προστίμου, διότι δεν περιέχεται καμία κατηγορία για πράξη εκ προθέσεως ή ποινικό αδίκημα, ιδίως για απάτη.

«Δεν περιέχει επίσης καμία αναφορά για παράνομη εγκατάσταση συστήματος αναστολής,  ένα ειδικό λογισμικό για την παράκαμψη των απαιτήσεων σχετικά με τις εκπομπές καυσαερίων. Η Opel εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι όλα τα οχήματά της ανταποκρίνονται ανά πάσα στιγμή στις απαιτήσεις του Νόμου», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.