43 δισ. ευρώ επενδύει στη βιομηχανία ημιαγωγών η Ε.Ε.

banner-google-news

«Έχουμε έναν πολύ σαφή στόχο: μέχρι το 2030 το 20% των ημιαγωγών παγκοσμίως να παράγεται στην Ευρώπη». Αυτό δήλωσε η δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας έτσι και την απαίτηση της ACEA  να παράγονται περισσότερα τσιπ στην Ευρωπαϊκη Ένωση.  Η έλλειψη ημιαγωγών εδώ και τρία χρόνια ανάγκασε την αυτοκινητοβιομηχανία να διακόψει  ορισμένες μονάδες παραγωγής και έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ. Το ντόμινο επιπτώσεων είναι τόσο σοβαρό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς επί των κρατικών επιδοτήσεων και να υιοθετήσει μία επεμβατική βιομηχανική πολιτική σε μία ήπειρο που παραδοσιακά λειτουργεί στη βάση των αρχών και των νόμων της παγκόσμιας αγοράς.

«Για πρώτη φορά, η Ευρώπη εξελίσσει τους κανόνες για την πολιτική ανταγωνισμού, κυρίως για τις κρατικές επιδοτήσεις», εξήγησε ο Τιερί Μπρετόν, που ηγείται της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επενδυτικό πακέτο πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες μέλη και από το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η έρευνα για τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες και πιλοτικές γραμμές για την προετοιμασία της βιομηχανοποίησης.

Για να επιτραπεί η εγκατάσταση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών επιδοτήσεων των κρατών μελών να κατευθυνθούν προς βιομηχανικές εταιρείες του τομέα, περιλαμβανομένων τεχνολογικών κολοσσών όπως η αμερικανική Intel, που σχεδιάζει να επενδύσει στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η Κομισιόν προβλέπει τη σύσταση ταμείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των start-up που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τσιπ. Με αυτόν τον τρόπο η Κομισιόν φιλοδοξεί να προσελκύσει μέσα από ένα αρχικό ποσό κρατικών χρηματοδοτήσεων ακόμα μεγαλύτερα επενδυτικά πακέτα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο ανταγωνίζεται το σχέδιο των ΗΠΑ, που επιδιώκουν επίσης τον επαναπατρισμό παραγωγικών δραστηριοτήτων στο έδαφός τους. Την Παρασκευή, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον επαναπατρισμό της παραγωγής των ηλεκτρονικών τσιπ.

«Η Ευρώπη έχει σήμερα μεγάλη καθυστέρηση ως προς τα μέσα παραγωγής», τονίζει η Εμιλί Ζολιβέ, διευθύντρια ημιαγωγών για την Yole Développement. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα είναι «ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά πρέπει να το συγκρίνουμε με ό,τι γίνεται αλλού στον κόσμο, κυρίως στην Ασία», εξηγεί τονίζοντας ότι ο ταϊβανέζικος όμιλος TSMC θα επενδύσει μόνος του 36 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2022.Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή δέσμια της τεχνογνωσίας, ανάπτυξης και παραγωγής τσιπ από δύο πλευρές. Αφενός από αμερικανικές εταιρείες όπως οι Intel, Micron, NVIDIA και AMD που σχεδιάζουν τα τσιπ και αφετέρου από χώρες της Ασίας όπως η Ταϊβάν, η Κίνα και η Νότια Κορέα όπου εδράζεται το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής.

«Ο Ευρωπαϊκός νόμος για τα τσιπ θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, τις δεξιότητες και τις τεχνολογικές ικανότητες για να γίνει ηγέτης στον τομέα αυτό πέρα από την έρευνα και την τεχνολογία στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συσκευασία προηγμένων τσιπ, για να εξασφαλίσει την προμήθεια ημιαγωγών και να μειώσει τις εξαρτήσεις της», τονίζει η Επιτροπή.