Η Volvo παραδίδει ηλεκτρικό φορτηγό 74 τόνων για βαριές μεταφορές

banner-google-news

Η Volvo Trucks παρέδωσε ένα ηλεκτρικό φορτηγό για βαριά μεταφορά σε μεταφορέα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Το φορτηγό μπορεί να αντέξει συνολικό βάρος 74 τόνων.

Όλο και περισσότεροι μεταφορείς αρχίζουν να επενδύουν σε ηλεκτρικά φορτηγά για βαριές μεταφορές. Ο Mattson Åkeri στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας είναι ένας από αυτούς και η εταιρεία έχει αγοράσει τρία βαριά ηλεκτρικά φορτηγά Volvo FH από τη Volvo.

Τις τελευταίες εβδομάδες διεξάγονται δοκιμές σε ένα από τα φορτηγά που κυκλοφορούν με εμπορευματοκιβώτια στην περιοχή του λιμανιού του Arendal στο Γκέτεμποργκ. Η δοκιμή είναι ένα έργο που ονομάζεται HCT (High-Capacity Transport). Το φορτηγό με δύο ρυμουλκούμενα έχει μήκος 32 μ. και μπορεί να αντέξει μεικτό συνδυαστικό βάρος 74 τόνων.

 «Θέλουμε να δείξουμε ότι οι πλήρως ηλεκτρικές λύσεις λειτουργούν και σε εφαρμογές με υψηλά συνολικά βάρη και ποσοστό χρήσης. Μαζί με τον Mattson Åkeri, τη Σουηδική Διοίκηση Μεταφορών και αρκετούς άλλους εταίρους, εξετάζουμε τώρα πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη λειτουργία του ηλεκτρικού φορτηγού, συμπεριλαμβανομένου του να γίνεται η φόρτιση με τον οποίο πιο αποτελεσματικό τρόπο», εξηγεί η Lena Larsson, υπεύθυνη έργου το έργο HCT της Volvo.

Το ηλεκτρικό φορτηγό που δοκιμάζεται είναι ένα Volvo FH Electric 6X4 και φορτίζεται στους δύο γρήγορους φορτιστές 180 kW που έχει εγκαταστήσει η Mattsson Åkeri στην αποθήκη της εταιρείας στο Arendal. Μακροπρόθεσμα, το φορτηγό θα κινείται επίσης μεταξύ του Γκέτεμποργκ και της πόλης Borås, 70 χλμ. από το Γκέτεμποργκ.

 Σε λειτουργία 12 ώρες την ημέρα

«Η οδήγηση μεγάλων και βαρέων φορτίων με ηλεκτρική ενέργεια λειτουργεί πολύ καλά μέχρι στιγμής και μπορούμε να μεταφέρουμε τόσο φορτίο όσο ένα φορτηγό ντίζελ», λέει ο Jan-Olof Mattsson, διευθύνων σύμβουλος της Mattson Åkeri. «Το φορτηγό λειτουργεί 12 ώρες την ημέρα, με στάση για φόρτιση όταν ο οδηγός κάνει διάλειμμα. Φορτίζουμε με πράσινο ηλεκτρισμό και έτσι δεν εκπέμπουμε CO2. Η αθόρυβη, ηλεκτρική λειτουργία σημαίνει επίσης καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για τον οδηγό».

Από τότε που η Volvo Trucks ξεκίνησε την παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών φορτηγών το 2019, η εταιρεία έχει πουλήσει σχεδόν 5.000 ηλεκτρικά φορτηγά σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Volvo προσφέρει σήμερα τη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων του κλάδου με έξι ηλεκτρικά μοντέλα σε σειρά παραγωγής που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών για μεταφορά εντός και μεταξύ των πόλεων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Volvo Trucks έχει θέσει ως στόχο τα μισά από όλα τα φορτηγά που πωλούνται να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030.