Volvo: Γιατί τα ηλεκτρικά φορτηγά θα γίνουν δημοφιλή νωρίτερα από ότι νομίζουμε

banner-google-news

Ολόκληρη η βιομηχανία μεταφορών αντιμετωπίζει σκληρές απαιτήσεις για τη βελτίωση των επιπτώσεών της στο κλίμα. Για να επιταχυνθεί η μετάβαση προς πιο βιώσιμες μεταφορές, ο στόχος της Volvo Trucks είναι ολόκληρη η γκάμα των προϊόντων της να είναι χωρίς ορυκτά καύσιμα έως το 2040. Τα ηλεκτρικά φορτηγά θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο για να επιτευχθεί αυτό. Μπορεί να ακούγεται ως μη ρεαλιστικός στόχος, αλλά στην πραγματικότητα, η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα έχει οριστεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα από οτι οι περισσότεροι περίμεναν. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους θα επιτευχθεί η μετάβαση:

4volvo (Medium)


Το κόστος ιδιοκτησίας ηλεκτρικού οχήματος μειώνεται

Αν και ένα ηλεκτρικό φορτηγό έχει υψηλότερη τιμή αγοράς από ένα συμβατικό όχημα σήμερα, ο χαμηλός αριθμός κινητών εξαρτημάτων σε έναν ηλεκτροκινητήρα σημαίνει ότι συχνά έχουν μεγαλύτερο κύκλο ζωής και χρειάζονται λιγότερη συντήρηση. Εν τω μεταξύ, η τιμή των μπαταριών μειώνεται με ρυθμό που ξεπερνά τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών. Οι συνεχείς επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο σημείο όπου η λειτουργία ενός φορτηγού με ηλεκτρική ενέργεια θα είναι ένα κλάσμα του κόστους του ντίζελ.

Οι μπαταρίες βελτιώνονται συνεχώς

Καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα έχει αυξηθεί, η καινοτομία στις μπαταρίες επιταχύνεται επίσης. Οι ελαφρύτερες μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι περίπου το ένα τρίτο του βάρους και το ήμισυ του όγκου σε σύγκριση με τις μολύβδου-οξέος. Και γίνονται ακόμα πιο ελαφριες και ισχυρότερες καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία. Ακόμα περισσότερα οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν με την επόμενη γενιά μπαταριών, γνωστές ως μπαταρίες στερεάς κατάστασης. Αυτές φορτίζονται γρηγορότερα, είναι ασφαλέστερες και αποδίδουν έως και τη διπλάσια πυκνότητα μπαταρίας από τις σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να διπλασιάσει την αυτονομία.

Volvo_DHL (2)

 

Οι υποδομές φόρτισης αυξάνονται

Σήμερα, η φόρτιση ενός ηλεκτρικού φορτηγού για εργασίες μικρότερου βεληνεκούς μπορεί να γίνει εύκολα από τη μια μέρα στην άλλη. Ενώ η υποδομή για φορτηγά ταχείας φόρτισης είναι ακόμα μικρή, επεκτείνεται καθώς οι πόλεις, τα κέντρα εφοδιαστικής, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα βενζινάδικα προσπαθούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Και οι νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων φορτιστών και των έξυπνων μπαταριών, καθιστούν δυνατή την εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση υπό ευρύτερο φάσμα συνθηκών. Νέες έρευνες καταδεικνύουν επίσης ότι οι ταχύτητες φόρτισης θα αυξηθούν δραστικά με τη βελτίωση των μπαταριών ιόντων λιθίου.

Τα ηλεκτρικά φορτηγά γίνονται η καλύτερη επιλογή

Καθώς η τιμή των ηλεκτρικών οχημάτων μειώνεται, η επιλογή ηλεκτρικών θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο από ζήτημα βιωσιμότητας και κόστους. Τα ηλεκτρικά φορτηγά αποδεικνύονται επίσης δημοφιλή στους οδηγούς επειδή προκαλούν λιγότερους κραδασμούς από τα παραδοσιακά οχήματα ντίζελ. Είναι ευκολότερο στο χειρισμό και στο παρκάρισμα, καθιστώντας τα κατάλληλα για αστική οδήγηση και παραδόσεις εντός πόλεων. Ως μια επιλογή  χωρίς εκπομπές ρύπων, τα ηλεκτρικά φορτηγά αποδεικνύονται δημοφιλή στις εταιρείες που θέλουν να λειτουργούν πιο βιώσιμα. Η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσε να προχωρήσει πιο γρήγορα από ότι πολλοί περίμεναν. Τουλάχιστον, υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν αυτή την εξέλιξη. Και πολλά ηλεκτρικά φορτηγά κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους της Ευρώπης σε πραγματικές συνθήκες.

Volvo Trucks Electromobiity 2020