Volvo FH Performance Edition : Ουσία & Εντυπώσεις

Μια ιδιαίτερη έκδοση του FH που απευθύνεται σε... λίγους, αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό υψηλής απόδοσης, άνεσης για τον οδηγό, ασφάλειας και αποδοτικότητας καυσίμων.

SHELL RIMULA PETROPOULOS 728×90

Η σειρά φορτηγών FH αποτελεί τη ναυαρχίδα της Volvo Trucks τα τελευταία 25 χρόνια αλλά και σημείο αναφοράς στην αγορά σε πολλούς τομείς. Κατέχει το 60% των συνολικών πωλήσεων της εταιρίας, με περισσότερες από 650.000 μονάδες να έχουν πουληθεί από το 1993 που έκανε την εμφάνισή της η πρώτη γενιά. Ίσως για όλα τα παραπάνω οι Σουηδοί αντιμετωπίζουν με ευλάβεια θα έλεγε κανείς τόσο τη διαδικασία λανσαρίσματος (κάθε) νέας γενιάς όσο και τις ειδικές εκδόσεις που λανσάρουν κατά καιρούς απευθυνόμενοι στους… φανατικούς της μάρκας.

Το φορτηγό είναι ένα όχημα φτιαγμένο για να εργάζεται και να κερδίζει κανείς χρήματα από αυτό και όχι για αναψυχή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στιλιστικά δεν υπάρχει η δυνατότητα να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του ιδιοκτήτη του και αυτό το αποδεικνύουν οι σχεδιαστές που μπορούν να μετατρέψουν το φορτηγό σε ένα πραγματικό αντικείμενο πόθου.

Αυτό ακριβώς προσπάθησε να πετύχει η Volvo Trucks με την -περιορισμένου αριθμού διάθεσης- έκδοση «Performance Edition» του FH.

Μοναδική αισθητική

Volvo FH2 (Medium)Καταρχήν με το στυλ του χρωματικού συνδυασμού εξωτερικά της καμπίνας που παραπέμπει (σκόπιμα) στη σουηδική σημαία. Ξεχωρίζει λοιπόν στα πλαϊνά της καμπίνας ο κίτρινος σταυρός σε μπλε ή ασημί φόντο ενώ κάτω από το εντυπωσιακό «κέλυφος» κρύβεται όλη η τεχνολογία που έχουν τοποθετήσει την υπάρχουσα σειρά FH μεταξύ των κορυφαίων επιλογών στα φορτηγά διεθνών μεταφορών.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της έκδοσης συνεχίζονται και στο εσωτερικό της καμπίνας αυτού του FH. Το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι αναμφισβήτητα οι δερμάτινες επενδύσεις των καθισμάτων σε αποχρώσεις του μαύρου και του γκρι με εξωτερικές κομψές ραφές σε μπλε ή ασημί χρώμα. Στο προσκέφαλο των καθισμάτων βρίσκεται και το λογότυπο της ειδικής αυτής έκδοσης. Το ίδιο μοτίβο ακολούθησαν οι σχεδιαστές στις επενδύσεις των θυρών καθώς και σε τμήματα του ταμπλό.

Η καμπίνα Globetrotter XL παραμένει μια από τις κορυφαίες της αγοράς, όντας σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη γενιά FH. Ας δούμε τα κυριότερα που παρέχει στους σημαντικότερους τομείς:

Volvo FH3 (Medium)Ταμπλό – Θέση Οδήγησης: Πλήρως επανασχεδιασμένο ταμπλό και αναβάθμιση της ποιότητας των υλικών σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Πιο σύγχρονες γραμμές σχεδίασης με περισσότερες καμπύλες γραμμές και διχρωμίες στα πλαστικά μέρη.Τρία διαφορετικά επίπεδα άνεσης (βασικό, comfort, πολυτελείας) για το κάθισμα του οδηγού και δύο διαφορετικά επίπεδα (standard, comfort) για αυτό του συνοδηγού (προαιρετικά περιστρεφόμενο). Τιμόνι διαθέσιμο σε δύο διαφορετικά μεγέθη και όλες τις απαραίτητες δυνατότητες ρύθμισης.

Volvo FH5 (Medium)Διάκοσμος – Εξοπλισμός: Εσωτερικές επενδύσεις από βινύλιο, ύφασμα, μαλακό ύφασμα και δέρμα. Τρία εναλλακτικά συστήματα κλιματισμού, με το κορυφαίο να διαθέτει αυτόματα ελεγχόμενη θερμοκρασία και αισθητήρες εισόδου του ηλιακού φωτός και για την ποιότητα του αέρα. Το σύστημα κλιματισμού μπορεί να συμπληρωθεί με θερμαντήρα καμπίνας και με I-ParkCool, δηλαδή σύστημα ψύξης σε στάθμευση. Η καμπίνα είναι εφοδιασμένη με σταθερή γυάλινη οροφή ή -προαιρετικά- με θυρίδα οροφής που ανοίγει έως 50 χιλ.

Volvo FH7 (Medium)Αποθηκευτικοί χώροι: Εμπρός ράφι με τέσσερις τυποποιημένες αναμονές DIN και δύο μεγάλες θήκες για αντικείμενα με συρόμενες πόρτες στην πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού. Κάτω από το κρεβάτι υπάρχουν δύο συρόμενα συρτάρια με συνολική χωρητικότητα 130 λίτρων. Υπάρχουν δύο μικρότερες θήκες για αντικείμενα κάτω από το στρώμα, στο ποδαρικό (10 λ.) και στο κεφαλάρι (15 λ.) του κρεβατιού. Θήκη στο κρεβάτι για ένα πλαστικό μπουκάλι. Εξωτερικά, και στις δύο πλευρές υπάρχουν δύο μεγάλες θήκες για αντικείμενα με πρόσβαση είτε από έξω είτε από μέσα.

  • Αποθηκευτικός χώρος σε ντουλάπια εμπρός και πίσω (λίτρα): 171+281
  • Χώρος κάτω από την κουκέτα (λίτρα): 33
  • Μέγεθος ψυγείου (λίτρα): 33
  • Αποθηκευτικός χώρος στο εσωτερικό συνολικά (λίτρα): 539
  • Εξωτερικοί αποθηκευτικοί καμπίνας δεξιά/αριστερά (λίτρα): 180+35/200+35
  • Αποθηκευτικός χώρος εσωτερικά και εξωτερικά συνολικά (λίτρα): 989

Χώρος ανάπαυσης: Κάτω κρεβάτι με pocket spring των 160 χιλ., τρία επίπεδα σκληρότητας και δυνατότητα ρύθμισης του πλάτους έως 880 χιλ. Μικρότερο σε διαστάσεις επάνω κρεβάτι, πτυσσόμενο τύπου Comfort, με δίχτυ ασφαλείας και αλουμινένια σκάλα για εύκολη πρόσβαση.

Η χαρά της οδήγησης

Το FH Performance Edition είναι στην ουσία ένα FH16 με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο επιδόσεων και απόδοσης. Είναι φτιαγμένο σε κάθε λεπτομέρεια ώστε να παρέχει βέλτιστη απόδοση. Το κιβώτιο ταχυτήτων I-Shift διπλού συμπλέκτη εξασφαλίζει σταθερή ροή ισχύος, χωρίς διακοπή της ροπής, γεγονός που επιτρέπει την υψηλότερη μέση ταχύτητα χωρίς να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου. Ο 16λιτρος κινητήρας τεχνολογίας Euro 6 αποδίδει 540 ίππους και 2.650 Nm ροπής.

Volvo FH8 (Medium)Το ισχυρό πλαίσιο σε συνδυασμό με το σύστημα διεύθυνσης Volvo Dynamic Steering παρέχουν κορυφαία σταθερότητα πλοήγησης στις υψηλές ταχύτητες (απορρόφηση κραδασμών) και πλήρη έλεγχο στις χαμηλές ταχύτητες (ευκολία χειρισμού και ελιγμών). Υπενθυμίζουμε ότι οι Σουηδοί τόλμησαν να λανσάρουν για πρώτη φορά παγκοσμίως την ανεξάρτητη εμπρόσθια ανάρτηση IFS (Individual Front Suspension) η οποία επιδρά ριζοσπαστικά στην οδήγηση και στη σταθερότητα αφού οι κινήσεις του ενός τροχού δεν επηρεάζουν αυτές του άλλου.

Volvo FH9 (Medium)Αποφασιστικά συμβάλει στην ασφαλή οδήγηση ένας μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών συστημάτων που «θωρακίζουν» το φορτηγό από άποψη ενεργητικής ασφάλειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα «Lane Keeping Support» (LKS), «Lane Changing Support» (LCS), «Adaptive Cruise Control» (ACC) και «Driver Alert Support» (DAS). Στην ίδια κατεύθυνση συνδράμει και ο βελτιωμένος ο φωτισμός, χάρη στους προβολείς Xenon που «στρίβουν» εξασφαλίζοντας άριστο οπτικό πεδίο ανεξάρτητα από τις φυσικές συνθήκες φωτισμού.

Εν τω μεταξύ, με ένα «χρυσό συμβόλαιο» συντήρησης, η Volvo Trucks παρέχει πλήρη πρόσβαση στο δίκτυο εξυπηρέτησης και σε πιστοποιημένους τεχνικούς, με την δυνατότητα παρακολούθησης της κατάστασης του φορτηγού σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεματικής.

Τέλος, το σύστημα διαχείρισης στόλου Dynaflleet βοηθά στον έλεγχο της κατανάλωσης καυσίμου και στον βέλτιστο -από πλευράς αποδοτικότητας- σχεδιασμό των δρομολογίων.

 

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ