Οι βιώσιμες μεταφορές στην Δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

banner-google-news

Στις 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Βιώσιμες Μεταφορές. Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε εικονικά, επικεντρώθηκε σε προκλήσεις, ευκαιρίες και λύσεις για τις βιώσιμες μεταφορές παγκοσμίως. Μίλησαν οι αρχηγοί κρατών, με τον Κινέζο πρωθυπουργό Xi Jinping να ανακοινώνει ένα νέο παγκόσμιο κέντρο γνώσης για βιώσιμες μεταφορές και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ενισχύει τη σημασία των ψηφιακών εγγράφων μεταφορών όπως το eTIR και το eCMR.

Ο Γενικός Γραμματέας της IRU Umberto de Pretto τόνισε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διασυνοριακές υπηρεσίες οδικών μεταφορών, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία και την μακροπρόθεσμη επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ:

«Διακινδυνεύουμε να χάσουμε τα αναπτυξιακά κέρδη που κερδίσαμε δύσκολα τα τελευταία χρόνια και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες. Σίγουρα δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, εάν δεν έχουμε φορτηγά για να μεταφέρουμε αγαθά ή λεωφορεία για να μεταφέρουν εργαζόμενους».

Η δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Βιώσιμες Μεταφορές βασίζεται στην πρώτη έκδοση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν το 2016.