Toyota Proace Verso

banner-google-news

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε πριν από πέντε περίπου χρόνια η περίπτωση της σύμπραξης των ομίλων PSA (Peugeot – Citroen) και Toyota στην από κοινού κατασκευή ενός βαν μεσαίας κατηγορίας. Για πρώτη φορά η Toyota σταμάτησε να κινείται αυτόνομα με ένα -έως τότε- Proace μέτριας εμπορικής πορείας στην Ευρώπη, συμπράττοντας με τους πολύπειρους στην κατηγορία Γάλλους και χαρίζοντας αυτό το όνομα σε ένα ολοκαίνουργιο βαν, «αδελφό» μοντέλο της επίσης νέας γενιάς των Citroen Jumpy και Peugeot Expert.

ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Αυτή είναι η σύντομη ιστορία του νέου Proace, ενός βαν μεσαίου μεγέθους, που βασίζεται σε μια εντελώς νέα πλατφόρμα και υιοθετεί μια απόλυτα σύγχρονη σχεδιαστική φόρμα. Η Toyota κατάφερε έτσι να ανανεώσει την μοναδική πρότασή της στην κατηγορία των βαν στην Ευρώπη, με ένα αυτοκίνητο που είναι περισσότερο σχεδιασμένο στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το Toyota Proace βασίζεται λοιπόν στην πλατφόρμα των Γάλλων, «EMP2 platform» και είναι διαθέσιμο σε τρία μήκη αμαξώματος, το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο ανέρχεται στα 1.400 κιλά και «μεικτές» εκδόσεις με πέντε ή έξι καθίσματα, κανονικά ή αναδιπλούμενα, και με έως εννέα καθίσματα για τη μεταφορά προσώπων.

toyota (3)

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Σχεδιαστικά το αμάξωμα χαρακτηρίζεται από τους κοντούς προβόλους (οι τροχοί είναι πραγματικά στις άκρες του αμαξώματος) και την απόλυτη χωροταξική εκμετάλλευση στην καμπίνα των επιβατών αλλά και στο χώρο για τις αποσκευές. Αεροδυναμική σχεδίαση, μεγάλος εμπρόσθιος προφυλακτήρας, καπό με ενδιαφέρουσες ακμές είναι μερικά από τα κύρια εξωτερικά γνωρίσματα του Proace Verso. Η πίσω πόρτα διατίθεται μονοκόμματη και ανοιγόμενη προς τα πάνω ενώ προαιρετικά διατίθεται μια δεύτερη συρόμενη πόρτα στην αριστερή πλευρά του αμαξώματος (με δυνατότητα αυτόματης λειτουργίας).

toyota (5)

Στο εσωτερικό και ανάλογα την έκδοση μπορούν να φιλοξενηθούν έως και εννέα επιβάτες με τις αποσκευές τους, σε τρεις σειρές ανεξάρτητων καθισμάτων που είναι τοποθετημένα πάνω σε ράγες και μπορούν να κινηθούν ή να αφαιρεθούν αυτόνομα από τα υπόλοιπα. Το εντελώς επίπεδο πάτωμα προσφέρει ευρυχωρία και ευκολία κινήσεων ενώ ο κατασκευαστής κάνει λόγο για μια πολύ καλά μονωμένη καμπίνα που επιτρέπει ελάχιστο θόρυβο να περνά στο εσωτερικό της. Ταυτόχρονα η σύγχρονη ανάρτηση φροντίζει για την ικανοποιητική απόσβεση κάτω από όλες τις συνθήκες και έτσι η άνεση στο ταξίδι είναι εξασφαλισμένη.

ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ

Ο χώρος του οδηγού χαρακτηρίζεται από ένα απόλυτα λειτουργικό και υψηλής εργονομίας cockpit καθώς και ένα ταμπλό σχεδιασμένο με «καθαρές» γραμμές που προάγουν την εργονομία (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η τοποθέτηση του επιλογέα ταχυτήτων πολύ κοντά στο τιμόνι). Η θέση οδήγησης του Proace εξασφαλίζει εξαιρετική ορατότητα ενώ οι επί μέρους επενδύσεις και ταπετσαρίες εξαρτώνται από το επίπεδο εξοπλισμού.

toyota (1)

Η πλούσιος βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανεξάρτητα συστήματα φωτισμού και αερισμού και πρίζες 12V για όλες τις σειρές καθισμάτων ενώ δεν λείπουν οι διάφοροι κλειστοί ή ανοιχτοί αποθηκευτικοί για μικρά ή μεγάλα αντικείμενα. Ο αυτόματος κλιματισμός, τα φιμέ κρύσταλλα, οι αυτόματες λειτουργίες σε φώτα και υαλοκαθαριστήρες καθώς και η εξαιρετική ηχητική και θερμική μόνωση της καμπίνας εγγυώνται για την άνετη διαβίωση των επιβαινόντων όση ώρα και να διαρκέσει το ταξίδι τους.

toyota (6)

Σε επίπεδο ασφάλειας, οι έξι αερόσακοι πλαισιώνονται από το Pre-Collision System (με ανίχνευση πεζών), το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας VSC, το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα HAC και στο σύστημα προειδοποίησης πίεσης ελαστικών TPWS. Εννοείται ότι δεν απουσιάζουν τόσο το ABS με EBD όσο και το προσαρμοζόμενο cruise control ενώ η κορυφαία βαθμολογία 5 αστέρων στο πρόγραμμα δοκιμών συγκρούσεων του Euro NCAP επισφραγίζει τον ισχυρισμό του κατασκευαστή ότι έχουμε να κάνουμε με ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα στην κατηγορία του.

ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Στους κινητήρες, η Toyota ξεκίνησε την εμπορική πορεία του Proace με τους euro 6 BlueHDi του ομίλου PSA οι οποίοι αποδίδουν από 95 έως 180 ίππους. Υπάρχουν δύο 1600άρηδες με 95 και 115 ίππους και τρεις στα 2,0 λίτρα με 120, 150 και 180 ίππους. Η βασική έκδοση φέρει 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ενώ διατίθενται επίσης ένα 6τάχυτο μηχανικό και ένα 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Για την επίτευξη των προδιαγραφών ρύπων γίνεται χρήση της τεχνολογίας SCR, με το δοχείο AdBlue χωρητικότητας 22,4 λίτρων να εξασφαλίζει αυτονομία 15.000 χλμ.

Στην πορεία ωστόσο, ο 1600άρης αντικαταστάθηκε από έναν 1500άρη κινητήρα με απόδοση ισχύος 100 και 120 ίππων.

Η εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου σε συνδυασμό με τα μεγάλα διαστήματα μεταξύ των τακτικών εργασιών συντήρησης (κάθε 40.000 χλμ.) εξασφαλίζουν ένα ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρήσης.

toyota (2)