Συμφωνία για μια εφοδιαστική κυψελών καυσίμου στην Ευρώπη

Ο ρόλος της BASF και το Green HiPo στη Δυτική Μακεδονία

banner-google-news

Η BASF Environmental Catalyst and Metal Solutions, παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων πολύτιμων μετάλλων και κατάλυσης, και η Advent Technologies Holdings, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου (fuel cells) υδρογόνου, ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας εξαρτημάτων fuel cells στην Ευρώπη, ξεκινώντας παράλληλα συζητήσεις για την επέκταση της συνεργασίας τους στον τομέα της ηλεκτρόλυσης.

Εδώ και 20 χρόνια, η BASF Environmental Catalyst and Metal Solutions κατέχει ηγετική θέση στην τεχνολογία μεμβρανών και μεμβρανών ανταλλαγής πρωτονίων για fuel cells υψηλής θερμοκρασίας (HT-PEM fuel cells), ενώ διαθέτει μακρά εμπειρία στη διαχείριση πολύτιμων μετάλλων και στις καταλυτικές διεργασίες.

Αποτελώντας τον μεγαλύτερο κατασκευαστή HT-PEM fuel cells για αποκεντρωμένη παραγωγή και παροχή ενέργειας, η Advent στοχεύει να αντικαταστήσει τις ντιζελογεννήτριες με HT-PEM fuel cells, να εισάγει στον κλάδο της ναυτιλίας τα HTPEM fuel cells, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με πράσινη μεθανόλη, και να εγκαταστήσει τα HT-PEM fuel cells σε οχήματα βαρέως τύπου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον Ο ρόλο της BASF στην κλιμάκωση της παραγωγής μεμβρανών ανταλλαγής πρωτονίων στις νέες εγκαταστάσεις Έρευνας και Παραγωγής, που αναμένεται να κατασκευάσει η Advent στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου Green HiPo.

Παράλληλα, η BASF θα προσφέρει στην Advent το πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών της γύρω από μια ευρεία γκάμα υλικών.

Ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που διευρύνουμε τη συνεργασία μας με έναν παγκόσμιο ηγέτη όπως η BASF. Αυτή η συνεργασία θα μας επιτρέψει να συνδυάσουμε την μακρά εμπειρία μας στον χώρο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου, με την τεχνογνωσία της BASF στην ανάπτυξη καταλυτών και μεμβρανών, δημιουργώντας έτσι μια ισχυρή συνέργεια που θα προωθήσει την καινοτομία στη βιομηχανία κυψελών καυσίμου».

Το έργο Green HiPo της Advent περιλαμβάνει την ανάπτυξη και παραγωγή HT-PEM fuel cells και μονάδων ηλεκτρόλυσης. Το Green HiPo αποτελεί μέρος του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) της Ευρώπης στον τομέα του υδρογόνου. Η BASF θα υποστηρίξει την περαιτέρω εδραίωση των HT-PEM fuel cells στην αγορά, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων σε τομείς όπως τα PGM (Platinum Group Metals), οι καταλύτες, οι μεμβράνες και η ανακύκλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ