Η Stellantis εξετάζει αναδιάρθρωση εργοστασίου της για παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

banner-google-news

Η Stellantis εξετάζει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του εργοστασίου παραγωγής της στο Melfi, στη Νότια Ιταλία, ώστε να παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να μειώσει τις δύο παραδοσιακές γραμμές παραγωγής της στο Melfi σε μία, που θα εξακολουθεί να έχει ικανότητα παραγωγής περίπου 400.000 οχημάτων ετησίως, ακόμη όμως οι συζητήσεις δεν είναι επίσημες. Μπορεί επίσης να συναρμολογήσει μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα στο εργοστάσιο.

Το εργοστάσιο θα μπορούσε να γίνει ο τόπος παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων μεσαίου μεγέθους, με προγραμματισμένα τέσσερα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναφέρει το Bloomberg. Τα σχέδια περιγράφτηκαν σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Giancarlo Giorgetti και τους ηγέτες των συνδικάτων.

«Η Stellantis εργάζεται με αποφασιστικότητα και ταχύτητα για να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση όλων των ιταλικών βιομηχανικών εγκαταστάσεών της, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των εργοστασίων παραγωγής της», ανέφερε η εταιρεία.

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Giancarlo Giorgetti είπε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ότι η συζήτηση ήταν θετική, αλλά υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Για παράδειγμα, δεν είχε ληφθεί η τελική απόφαση για το πού θα παράγονται οι μπαταρίες.

Η Stellantis πρόκειται να παράγει τέσσερα ηλεκτρικά οχήματα μεσαίου μεγέθους, διαφορετικών εμπορικών σημάτων στη μονάδα Melfi από το 2024 και το Melfi θα είναι το πρώτο εργοστάσιο στη χώρα που θα αποκτήσει νέα μοντέλα με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο μετά το 2022.

Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους σε αρκετές δεκάδες εργοστάσια παραγωγής στην Ιταλία. Πέρυσι, η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte ενέκρινε πιστωτική διευκόλυνση ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Fiat. Είναι η μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη από την κυβέρνηση προς μια ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Mario Draghi σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κεφάλαια ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νέες υποδομές και να συμπληρώσει αυτό το ποσό με εγχώρια κεφάλαια για συνολική επένδυση άνω των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ .