Σταδιακά μετά το 2035 η κατάργηση των αυτοκινήτων βενζίνης και diesel

banner-google-news

Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που παρουσίασε το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελεί τον οδικό χάρτη της χώρας για την επίτευξη συγκεκριμένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων, με ορόσημο το έτος 2030 και τελικό στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050.

Σύμφωνα με το σχέδιο, δεν θα σταματήσει ούτε στην Ελλάδα ούτε στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πώληση καινούργιων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2030, αλλά θα είναι σταδιακή η κατάργηση των οχημάτων βενζίνης και diesel.

Στόχος της της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να ξεκινήσει σταδιακά το 2035 η απαγόρευση των συμβατικών αυτοκινήτων βενζίνης και diesel.

Το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα εκτιμά ότι ο στόλος των ηλεκτρικών οχημάτων σε κυκλοφορία  αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 30.000 οχήματα σήμερα  σε περισσότερα από 460.000 το 2030, με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τονίζει πως «το ΕΣΕΚ βάζει το φιλόδοξο στόχο να είναι τα ηλεκτρικά οχήματα το 50% των νέων ταξινομήσεων το 2030».

Ειδικότερα, για την περίοδο 2025-2030 προβλέπεται ο εξηλεκτρισμός των οδικών μεταφορών και η επέκταση των υποδομών φόρτισης. Για την περίοδο 2030-2040 προβλέπεται ταχεία αύξηση της ηλεκτροκίνησης στις οδικές μεταφορές, ενώ για την περίοδο 2040-2050 προβλέπεται ταχεία ανάπτυξη παραγωγής πράσινου υδρογόνου, υδρογονοκίνηση στις βαριές οδικές μεταφορές, ανάπτυξη παραγωγής και χρήση υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων με τελικό στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας το 2050.

Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησέ το!