Το σημείωμα του εκδότη – editorial Απριλίου 2021

banner-google-news

Αγαπητοί φίλοι,

Στις 28 Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν μια ώρα μπροστά και στο μυαλό όλων ξεκίνησε επίσημα η Άνοιξη και η προετοιμασία για το Πάσχα. Θα είναι άραγε η τελευταία φορά που αλλάζει η ώρα;

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά ότι το φως και ο ήλιος έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την ανθρώπινη ψυχολογία. Εκτός από αυτό, οι μεγάλες μέρες  παρατείνουν τρόπο τινά την τουριστική περίοδο και έτσι  επωφελούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις  και το εμπόριο.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες για την αξιολόγηση των ρυθμίσεων σχετικά με τη θερινή ώρα στην ΕΕ, από τις οποίες έχουν προκύψει σημαντικά συμπεράσματα, όπως π.χ. ότι η μη συντονισμένη αλλαγή της ώρας από τα κράτη μέλη θα ήταν επιζήμια για την εσωτερική αγορά καθώς θα είχε ως συνέπεια υψηλότερο κόστος για το διασυνοριακό εμπόριο, προβλήματα στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και τα ταξίδια, καθώς και χαμηλότερη παραγωγικότητα στην εσωτερική αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Από τις χώρες του Νότου της Ένωσης, η Ελλάδα είχε δώσει ορισμένα ενδιαφέροντα σχόλια για τις επιπτώσεις της θερινής ώρας ως προς την αναψυχή και τον τουρισμό. Σε επιστολή του Υπουργείου Ανάπτυξης του 1997, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά ανέφερε τις αιτίες για τις οποίες δεν πρέπει να καταργηθεί η θερινή ώρα : η μείωση των φωτεινών ωρών της ημέρας θα είχε ως επίπτωση να μειωθούν οι δυνατότητες επισκέψεων και επομένως να περιοριστούν οι μετακινήσεις των τουριστών, να δημιουργηθούν προβλήματα συντονισμού στην άφιξη των μισθωμένων πτήσεων (charters), ιδίως στα μικρά αεροδρόμια των ελληνικών νήσων και να αυξηθεί έτσι το πρόσθετο κόστος, τέλος δε να περιοριστούν οι ώρες εργασίας των καταστημάτων, των μουσείων και των αρχαιολογικών τόπων. Τα ίδια επιχειρήματα επαναλαμβάνονται σε επιστολή υπέρ της διατήρησης της θερινής ώρας που απηύθυνε η Ένωση Πλοιοκτητών Επιβατικών Πλοίων προς το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1997.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαρτίου 2019, η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021. Το Συμβούλιο της ΕΕ ωστόσο δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη θέση του.

Περιμένουμε όλοι με αγωνία να ακούσουμε ποια θα είναι η απόφαση της Ελλάδας!

Στο μεταξύ ας καλωσορίσουμε τη φετινή άνοιξη σε καθεστώς θερινής ώρας και ας ευχηθούμε να έχουμε πάντα φωτεινές και παραγωγικές μέρες με υγεία!

Καλό Πάσχα.