Το σημείωμα του εκδότη – editorial Ιανουαρίου 2021

banner-google-news
Η περίοδος των Γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνήθως είναι η πιο έντονη και δραστήρια περίοδος όλου του χρόνου. Οι καταναλωτές ξεχύνονται στους εμπορικούς δρόμους, να δουν τις στολισμένες βιτρίνες και να διαλέξουν δώρα για τους αγαπημένους τους, ενώ οι επιχειρήσεις διαθέτουν μεγάλη γκάμα προϊόντων σε γιορτινές τιμές, που θα αποφέρουν κέρδη για νέες επενδύσεις.

Το 2020 όμως μας αποχαιρέτησε με lockdown, εξαιτίας της έξαρσης του Covid-19, που ήδη κλείνει έναν χρόνο, και όχι, δεν θα του ευχηθούμε να τα εκατοστίσει. Εργοστάσια, βιομηχανίες, εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρήσεις, καταναλωτές βιώνουν επιβεβλημένους περιορισμούς στα ταξίδια και πρόσθετους αυστηρούς κανόνες ζωής.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού, έχουν επιταχύνει την αυξανόμενη στροφή των καταναλωτών προς τις ηλεκτρονικές αγορές. Πολλά προϊόντα παραγγέλλονται μέσω του Διαδικτύου, αρκετά από αυτά αποστέλλονται διασυνοριακά.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είχε ήδη αναπτυχθεί εντυπωσιακά ακόμη και πριν από την πανδημία. Αρκετές μεγάλες οικονομίες έχουν υιοθετήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο με ενθουσιασμό όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά οι μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία ήταν σχεδόν απροσπέλαστες στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Το ίδιο και οι ΗΠΑ, όπου οι διαδικτυακές πωλήσεις δεν είχαν φτάσει το 20% πριν από την πανδημία.

Όμως όλα αυτά έχουν αλλάξει. Ο αντίκτυπος του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία ήταν γρήγορος και αιφνίδιος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη μεγάλων εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου να εκτιναχθούν στα ύψη. Οι καταναλωτές πλέον διαμορφώνουν νέες αγοραστικές συνήθειες και οι επιχειρήσεις καλούνται να απαντήσουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ένα από τα πράγματα που ανακαλύψαμε το 2020 εξαιτίας του COVID-19, ήταν η εξάρτησή μας από τα ψηφιακά εργαλεία και τις υποδομές. Συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι η υγεία των κοινωνιών και η παγκόσμια οικονομία είναι αλληλένδετες. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι αναγνωρίσαμε τη σημασία της κοινωνικής υποστήριξης και της ύπαρξης οικογένειας και φίλων, στους οποίους μπορούμε να υπολογίζουμε όταν χτυπά μια κρίση.

Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά, αισιοδοξία και πίστη για το 2021.

Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησέ το!