Scania – JUNA: επιχείρηση για επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης στις οδικές μεταφορές

banner-google-news

Η Scania CV AB και η Technologies GmbH, κορυφαία εταιρεία ψηφιακών οδικών εμπορευματικών μεταφορών, ανακοίνωσαν ότι ίδρυσαν την JUNA, μια κοινοπραξία που θα πρωτοστατήσει σε ηλεκτρικές λύσεις στην εφοδιαστική οδικών εμπορευματικών μεταφορών σε όλη την Ευρώπη. Η κοινοπραξία, που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε στη Γερμανία, στοχεύει να προωθήσει την υιοθέτηση ηλεκτρικών φορτηγών στη βιομηχανία logistics, σύμφωνα με την κοινή δήλωση ACEA/PIC ότι «έως το 2040 όλα τα νέα επαγγελματικά οχήματα που πωλούνται πρέπει να είναι απαλλαγμένα από χρήση ορυκτών καυσίμων».

Η JUNA είναι μια νεοσύστατη γερμανική εταιρεία με έδρα το Βερολίνο, που παρουσιάζει ένα καινοτόμο μοντέλο πληρωμής ανά χρήση για ηλεκτρικά φορτηγά. Στοχεύει να ανοίξει το δρόμο για μια μεγάλης κλίμακας υιοθέτηση ηλεκτρικών φορτηγών που, στην ονομαστική τους αξία, είναι δύο έως τρεις φορές πιο ακριβά από το αντίστοιχο ντίζελ. Προσφέροντας πρόσβαση σε εγγυημένα φορτία στην ψηφιακή πλατφόρμα του αποστολέα JUNA αφαιρεί τα εμπόδια της υιοθέτησης ηλεκτρικών φορτηγών για τους πελάτες της. Αυτό περιλαμβάνει τις οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με το υψηλό αρχικό κόστος, την υπολειμματική αξία και τον τεχνολογικό κίνδυνο και παρέχει στις εταιρείες μεταφορών εμπορική προβλεψιμότητα μέσω εγγυημένων εισοδημάτων.

Συνδυάζοντας τα premium ηλεκτρικά φορτηγά της Scania και τις προσαρμοσμένες υπηρεσίες της Scania με την προηγμένη τεχνολογία του αποστολέα για τη σύνδεση μικρών και μεσαίων μεταφορέων με μεγάλες επώνυμες μεταφορικές εταιρείες, η JUNA αξιοποιεί τη δύναμη και των δύο εταιρειών για να επιταχύνει την απεξάρτηση από τις εκπομπές άνθρακα της ευρωπαϊκής οδικής εμπορευματικής εφοδιαστικής.

Το μοντέλο προσφέρει πλήρες πακέτο, συμπεριλαμβανομένων των premium ηλεκτρικών οχημάτων, επισκευής, συντήρησης, ασφάλισης, ψηφιακών και αναλυτικών υπηρεσιών. Εκτός από τις χρεώσεις που βασίζονται στη χρήση και την εγγυημένη χρήση, μέσω της ανάλυσης δεδομένων, η JUNA βελτιστοποιεί τις στρατηγικές ηλεκτροκίνησης και προσομοιώνει διαδρομές για την καταλληλότητα των ηλεκτρικών φορτηγών. Με την άρση των κινδύνων που συνδέονται με την υιοθέτηση ηλεκτρικών φορτηγών και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών, η JUNA σκοπεύει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην προώθηση της μετάβασης στις μεταφορές χαμηλών εκπομπών.

Το πιλοτικό έργο μόλις πρόσφατα ξεκίνησε. Ο πρώτος πελάτης χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό φορτηγό που προμηθεύεται από την JUNA φορτισμένο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το φορτηγό λειτουργεί για γνωστό αποστολέα FMCG στην περιοχή της Στουτγάρδης.

Ο Gustaf Sundell, Head of Ventures and New Business στη Scania, λέει: «Η JUNA είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ δύο εταιρειών με συμπληρωματική τεχνογνωσία στους τομείς των ηλεκτρικών οχημάτων και της ψηφιακής εφοδιαστικής, η οποία θα επιταχύνει τη μετάβαση στις ηλεκτροκίνητες βαριές μεταφορές. Η Scania διερευνά νέες λύσεις για να βρει τρόπους δημιουργίας αξίας για τους πελάτες μας τώρα και στο μέλλον και είμαστε περήφανοι που βλέπουμε αυτό το έργο με τον αποστολέα να ζωντανεύει. Πιστεύουμε ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οδήγηση της στροφής προς ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών».