Ρωτήστε τον Ειδικό – Μάρτιος 2017

banner-google-news

Θέμα: Υποχρεωτική η ασφάλιση της οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων για τους εθνικούς μεταφορείς ( Δ.Χ ). Τι συμβόλαιο χρειάζεται να έχω ως μεταφορέας ή μεταφορική εταιρία όσον αφορά τα εμπορεύματα που μεταφέρω;

Πολλοί αναγνώστες είναι μπερδεμένοι στο τι πρέπει να κάνουν, πολλοί μάλιστα αγνοούν ότι βάση του νόμου υπ’ αριθ. 3887 του Σεπτεμβρίου 2010 και όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4070 αρ.116 παρ.4, η ασφάλιση των μεταφορών εμπορευμάτων εσωτερικού είναι υποχρεωτική για ελάχιστο ποσό 60.000€. Ως επαγγελματίας στο χώρο των μεταφορών, διακινείτε καθημερινά εμπορεύματα με αξία.

Είτε το φορτηγό είναι δικό σας είτε μισθωμένο, ανεξάρτητα  από το αν δουλεύετε με μεταφορική εταιρία ή μεμονωμένα ως επαγγελματίας, έχετε ευθύνη για το φορτίο σας.

Πολλοί και αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να προξενήσουν την καταστροφή ή τη φθορά και να βρεθείτε υπόλογος απέναντι στον ιδιοκτήτη τους.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο και αυτός με την σειρά του να φτιάξει ένα συμβόλαιο το οποίο θα σας εξασφαλίζει από τις διεκδικήσεις για αποζημίωση που μπορεί να προκύψουν από τον πελάτη σας ιδιοκτήτη του εμπορεύματος, αν πάθει ζημιά το φορτίο που μεταφέρετε για λογαριασμό του.

Μπορείτε να καλύψετε την συγκεκριμένη σας ανάγκη καθώς και τις επιταγές του νόμου με δύο διαφορετικού τύπου ασφαλιστήρια συμβόλαια:

1. Με συμβόλαιο μεταφορών- cargo δια λογαριασμό του ιδιοκτήτη του εμπορεύματος,δηλαδή του πελάτη σας και για αυτόν τον τύπο συμβολαίου θα αναφέρουμε παρακάτω τα πιο κύρια χαρακτηριστικά.

2. Με ένα συμβόλαιο ευθύνης μεταφορέα, με το οποίο θα καλύπτετε την επαγγελματική σας ευθύνη για την ζημιά που θα προξενηθεί στο εμπόρευμα του πελάτη σας και θα μιλήσουμε για αυτόν τον τύπο συμβολαίου στο επόμενο τεύχος.

Ποιες είναι οι καλύψεις ενός τέτοιου προγράμματος;

Αυτό που θα πρέπει να ζητήσετε από τον ασφαλιστή σας είναι ένα συμβόλαιο μεταφορών δια λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ρήτρας Α.Το Α βγαίνει από το All Risks, που σημαίνει κατά παντώς κινδύνου.

Ένα τέτοιο συμβόλαιο θα σας προσφέρει ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη για την οδική μεταφορά εμπορευμάτων με φορτηγό αυτοκίνητο Δημοσίας Χρήσης Εθνικών μεταφορών μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας. Καλύπτει τη μεταφορά πάσης φύσεως εμπορευμάτων (εκτός αυτών που αναφέρονται παρακάτω), κατά παντός κινδύνου, για απώλειες ή ζημιές που μπορεί να προκύψουν κατά τη μεταφορά τους.

Τα μεταχειρισμένα εμπορεύματα ή άνευ συσκευασίας, κινητά τηλέφωνα, γούνες, λουλούδια (όχι αποξηραμένα), φυτά, εικαστικά έργα τέχνης, πίνακες, αντίκες, γλυπτά, τσιγάρα – προϊόντα καπνού και οινοπνευματώδη ποτά (εκτός μπύρας και οίνου),καλύπτονται μόνο βάση της ρήτρας C, δηλαδή  συνέπεια σύγκρουσης, πρόσκρουσης, ανατροπής, φωτιάς ή έκρηξης του μέσου μεταφοράς.

Μπορείτε να ζητήσετε στον ασφαλιστή σας και μεγαλύτερο όριο από αυτό που προβλέπει ο νόμος ( συνήθως ως 300.000€ ).

Ένα τέτοιο συμβόλαιο συνήθως έχει μία απαλλαγή, δηλαδή κάποιο ποσό που εσείς θα χρειαστεί να καλύψετε από την ‘’τσέπη’’ σας ( συνήθως 200€ – 500€ ).

Να προσέξετε, για όσους έχετε ελκυστήρες, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να εκδοθεί στα στοιχεία τους και να αναφέρει ρητά ότι καλύπτεται οποιοδήποτε νομίμως ρυμουλκούμενο και αν έλκει.

Αυτό θα σας προστατεύσει στην περίπτωση που θα κάνετε μία τρακτόρευση ή έχετε ξεχάσει να δηλώσετε στον ασφαλιστή σας την καινούργια σας νταλίκα.

Σε αυτόν τον τύπο συμβολαίου ισχύει ότι:

  • Συμβαλλόμενος στην ασφάλιση είναι ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ή αυτός που το μισθώνει.
  • Ασφαλιζόμενος και Δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ο ιδιοκτήτης του εμπορεύματος που μεταφέρεται. Η ασφάλιση αφορά το συγκεκριμένο φορτηγό.Δηλαδή εκδίδεται ένα ασφαλιστήριο ανά φορτηγό (π.χ. εάν ένας μεταφορέας έχει 4 φορτηγά, θα πρέπει να συνάψει 4 ασφαλιστήρια συμβόλαια).

Οι κυριότερες εξαιρέσεις που θα συναντήσετε σε τέτοιου είδους συμβόλαια είναι οι παρακάτω:

1. Ζημιές ή Απώλειες ή Δαπάνες συνεπεία μη τήρησης των διατάξεων Δημοσίου Δικαίου και νόμων σχετικά με το μεταφερόμενο εμπόρευμα ή το όχημα, καθώς και ανικανότητα του οδηγού λόγω μέθης, χρήσης ναρκωτικών ουσιών, έλλειψης κατάλληλης άδειας οδήγησης καθώς & παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.

2. Κλοπή μέρους ή ολόκληρου του φορτίου που δεν προκύπτει κατόπιν διάρρηξης, παραβίασης ή θραύσης των συστημάτων ασφαλείας και δεν καταγγέλθηκε αμέσως στις Αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές.

3. Ζημιές ή Απώλειες ή Δαπάνες που οφείλονται σε ανεξήγητη και μυστηριώδη εξαφάνιση.

4. Δόλος ή βαριά αμέλεια του ασφαλιζόμενου καθώς και δόλος του προσωπικού ή συνεργατών ή αντιπροσώπων αυτού.

5. Επακόλουθες ζημίες κάθε είδους (ενδεικτικά διαφυγόντα κέρδ κ.λ.π.).

6. Εκδορές, γδαρσίματα και αποχρωματισμοί.

7. Ζημιές ή Απώλειες ή Δαπάνες συνεπεία πρόσκρουσης των ασφαλισμένων εμπορευμάτων σε γέφυρες, δέντρα κ.λ.π.

Σίγουρα κανένα ασφαλιστήριο δεν καλύπτει τα πάντα αλλά κάνοντας ένα τέτοιο συμβόλαιο θα σας κάνει να κοιμάστε καλύτερα, πληρώνοντας μόνο κάποια cents την ημέρα ως ασφάλιστρο. Τα ετήσιο ασφάλιστρα της αγοράς κυμαίνονται από 110€ έως 220 € ανά όχημα.


O Γιάννης Σαµολαδάς είναι ειδικός σύµβουλος ασφάλισης βαρέων οχηµάτων και διευθύνων σύµβουλος της Τruck & Cargo Insurance Brokers.

Με την πολυετή εµπειρία του στο χώρο είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συµβουλέψει για όλα τα θέµατα που σας απασχολούν σε σχέση µε την ασφάλιση του φορτηγού σας και του φορτίου σας. Αν έχετε απορίες ή ερωτήσεις επικοινωνήστε µαζί του στο samoladas@truckinsurance.gr και θα σας απαντήσει µέσα σε 24 ώρες. Για επείγουσες συµβουλές στους αναγνώστες µας απαντάει χωρίς χρέωση στο 6973 232322.

Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησέ το!