Ρωτήστε τον Ειδικό – Δεκέμβριος 2016

banner-google-news

Πολλοί φίλοι µας κάλεσαν τον προηγούµενο µήνα και µας ρωτούσαν τι να κάνουν για τις ζηµιές που έπαθαν από τα έντονα καιρικά φαινόµενα. Η κάλυψη του φορτηγού µας από φυσικά φαινόµενα είναι πολύ σηµαντική τους χειµερινούς µήνες.

Όλοι θυµόµαστε τις περσινές πληµµύρες που προκάλεσαν µεγάλες καταστροφές σε πολλά οχήµατα. Από τους κατόχους φορτηγών υπέστησαν ζηµιές αποζηµιώθηκαν µόνο όσοι είχαν στο ασφαλιστήριό τους την προαιρετική κάλυψη των φυσικών φαινοµένων και όπως φαντάζεστε αυτοί ήταν ελάχιστοι µιας και το 90%των ιδιοκτητών ασφαλίζουν µόνο για το βασικό πακέτο της αστικής ευθύνης.

Η κάλυψη του φορτηγού σας από φυσικά φαινόµενα δεν κοστίζει πολύ και µπορεί να σας γλιτώσει από πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις και µεγάλα έξοδα επισκευών!
Ρωτήστε τον ασφαλιστή σας!

Τι σηµαίνει «κάλυψη από φυσικά φαινόµενα» και τι ακριβώς καλύπτει?
Ως ασφάλιση φυσικών φαινοµένων ορίζονται οι ζηµιές που προκαλούνται στο ασφαλισµένο όχηµα από:
– πληµµύρα, καταιγίδα
– χιόνι ή χαλάζι
(Προσοχή! Κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες το εξαιρούν)
– ανεµοθύελλα
– σεισµό
– κατολίσθηση
– έκρηξη ηφαιστείου
– λαίλαπα
– παλιρροιακό κύµα (τσουνάµι)
– καθίζηση

Τί πρέπει να γνωρίζετε όταν έχετε ή θέλετε να προσθέσετε κάλυψη από φυσικά φαινόµενα;

1. Εξαιρέσεις που ενδέχεται να υπάρχουν όπως:
– Βλάβες που προκλήθηκαν στα ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά συστήµατα του οχήµατος από παγετό.
– Ζηµιές που προκλήθηκαν στο όχηµα ενώ βρισκόταν σε υπόγειο παρκινγκ.
– Θραύση κρυστάλλων εκτός εάν ρητά περιλαµβάνεται στη κάλυψη.
– Σε κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες οι ζηµιές από χαλάζι δεν περιλαµβάνονται στην κάλυψη των φυσικών φαινοµένων.

2. Να λάβετε αναλυτική ενηµέρωση από τον ασφαλιστικό σας σύµβουλο για τις πιθανές εξαιρέσεις που ισχύουν και για το ύψος της απαλλαγής της συγκεκριµένης κάλυψης καθώς διαφέρουν από ασφαλιστική σε ασφαλιστική.(Οι εξαιρέσεις αναγράφονται ρητά στους όρους των ασφαλιστηρίων συµβολαίων)

3. Σε περίπτωση που το όχηµά σας υποστεί ζηµιές από καιρικά φαινόµενα, για να διεκδικήσετε αποζηµίωση από την ασφαλιστική σας εταιρεία θα πρέπει:

– Να καλέσετε την φροντίδα ατυχήµατος για την καταγραφή του περιστατικού.
– Να ζητήσετε και να παραλάβετε από την Ε.Μ.Υ. το δελτίο καιρικών φαινοµένων το οποίο θα αφορά τη περιοχή και την ώρα που έλαβαν χώρα τα εν λόγω φαινόµενα και το οποίο θα
προσκοµίσετε στην ασφαλιστική σας εταιρεία προκειµένου να σας αποζηµιώσει.

Να γνωρίζετε ότι η κάλυψη των φυσικών φαινοµένων δεν µπορεί να δοθεί µόνη της αλλά προϋποθέτει να υπάρχει στο συµβόλαιο η κάλυψη της φωτιάς (πυρός).

Επίσης θα πρέπει το φορτηγό σας να ασφαλιστεί στην πραγµατική του εµπορική αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται σήµερα στην αγορά.

Καλό θα είναι, εάν το αποφασίσετε, να αγοράσετε πακέτο προαιρετικών καλύψεων που να σας παρέχει και την κάλυψη της φωτιάς κλοπής (µερικής και ολικής), έτσι ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!

O Γιάννης Σαµολαδάς είναι ειδικός σύµβουλος ασφάλισης βαρέων οχηµάτων και διευθύνων σύµβουλος της Τruck & Cargo Insurance Brokers.
Με την πολυετή εµπειρία του στο χώρο είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συµβουλέψει για όλα τα θέµατα που σας απασχολούν σε σχέση µε την ασφάλιση του φορτηγού σας και του φορτίου σας. Αν έχετε απορίες ή ερωτήσεις επικοινωνήστε µαζί του στο samoladas@truckinsurance.gr και θα σας απαντήσει µέσα σε 24 ώρες. Για επείγουσες συµβουλές στους αναγνωστες µας απαντάει χωρίς χρέωση στο 6973 232322.