Ρωτήστε τον Ειδικό – Aπρίλιος 2017

banner-google-news

Οι 10 ασφαλίσεις που πρέπει να έχει μία μεταφορική επιχείρηση.

Ο W. Buffet είχε πει » Το να παίρνει κανείς σωστές αποφάσεις στην επιχείρησή του περιλαμβάνει και το να αναγνωρίζει τις αποφάσεις στις οποίες έσφαλε».

Η ασφαλιστική προστασία μιας μεταφορικής επιχείρησης που εάν χρειαστεί θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ζημιάς της και να συνεχίσει την λειτουργία της είναι πολύ σημαντική.

Έτσι λοιπόν προκειμένου να είναι όσο πιο προστατευμένη γίνεται θα πρέπει να έχει τις παρακάτω ασφαλιστικές καλύψεις:

1. Γενική Αστική και Εργοδοτική Ευθύνη: Κάθε επιχείρηση, ακόμη και εάν η έδρα της είναι το σπίτι σας πρέπει να έχει ασφάλιση αστικής ευθύνης. Η κάλυψη παρέχει προστασία και αποζημίωση σε περίπτωση που κάποιος από τους υπαλλήλους σας ή εξαιτίας των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας προκαλέσετε σε τρίτους τραυματισμό ή υλικές ζημιές.

2. Ασφάλιση Περιουσίας: Εάν είστε ιδιοκτήτης κτιρίου ή έχετε ατομική επιχείρηση ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού γραφείου, ηλεκτρονικών υπολογιστών, μηχανημάτων, εργαλείων ή εμπορευμάτων ιδιοκτησίας τρίτων υπό το καθεστώς προσωρινής εναπόθεσης ή αποθήκευσης πρέπει να σκεφτείτε πως θα τα προστατεύσετε από πυρκαγιά, κακόβουλων ενεργειών, κλοπή, εισροή υδάτων κλπ. Μπορείτε επίσης με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο να καλύψετε και το ενδεχόμενο διακοπής εργασιών.

3. Ασφάλιση Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων: Με βάση το νόμο υπ’ αριθ. 3887 του Σεπτεμβρίου 2010 και όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4070 αρ.116 παρ.4, η ασφάλιση των μεταφορών εμπορευμάτων εσωτερικού είναι υποχρεωτική.Ως επαγγελματίας στο χώρο των μεταφορών, διακινείτε καθημερινά εμπορεύματα με αξία.Είτε το φορτηγό είναι δικό σας είτε μισθωμένο, ανεξάρτητα  αν είστε μεταφορική εταιρία ή μεμονωμένος μεταφορέας, έχετε ευθύνη για το φορτίο σας. Πολλοί και αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να προξενήσουν την καταστροφή ή τη φθορά και να βρεθείτε υπόλογος απέναντι στον ιδιοκτήτη τους. Καλύτερα να προτιμήσετε την κάλυψη ρήτρας Α ( all risks –κατά παντός κινδύνου ) και όχι την κάλυψη ρήτρας C που καλύπτει μόνο φωτιά και ζημιές συνεπεία ατυχήματος με το μεταφορικό μέσο.

4. Ασφάλιση Φορτηγών – Στόλου (ιδίες ζημιές): Η σωστή κάλυψη των οχημάτων της εταιρείας σας ότι τύπος οχήματος και εάν είναι παίζει σημαντικό ρόλο για την επιχείρησή σας. Μην ξεχνάτε ότι τα οχήματά σας που μεταφέρουν προϊόντα, είναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησής σας.

5. Ασφάλιση Προσωπικού Ατυχήματος: Καλύψτε το ενδεχόμενο να συμβεί στους εργαζόμενους-οδηγούς- εργάτες σας κάποιο ατύχημα. Στην ουσία με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα εξασφαλίσετε την κάλυψη μισθών και ιατροφαρμακευτικές παροχές σε όσους έχουν τραυματιστεί ενώ εργάζονται. Σε αντάλλαγμα αυτών των παροχών, ο εργαζόμενος παραιτείται των δικαιωμάτων του να μην μηνύσει τον εργοδότη του για το περιστατικό. Ως ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ασφαλιστική αποζημίωση των εργαζομένων, διότι προστατεύει τον εαυτό σας και την εταιρεία σας από νομικές διαμάχες που μπορεί να κρατήσουν χρόνια.

6. Επαγγελματική Αστική Ευθύνη Μεταφορέα: Σας προστατεύει από λάθη και παραλείψεις κατά την άσκηση της επαγγελματικής σας δραστηριότητας ως μεταφορική εταιρία που μπορεί να προκάλεσαν ζημιά σε εμπορεύματα ιδιοκτησίας τρίτων. Ένα λάθος σας κατά την μεταφορά των εμπορευμάτων μπορεί να σας στοιχίσει ακριβά και να οδηγήσει σε αποζημιώσεις. Η περίπτωση που φορτώνετε και τρίτα οχήματα, δηλαδή λειτουργείτε και ως διαμεταφορέας, θα πρέπει να έχετε και ένα συμβόλαιο Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης Διαμεταφορέα το οποίο θα καλύψει την εγγυητική ευθύνη που έχετε απέναντι στον πελάτη σας για τον μεταφορέα που επιλέξατε.

7. Ασφάλιση Ευθύνης Στελεχών: Αφορά τα στελέχη και τα μέλη του ΔΣ μίας επιχείρησης, καλύπτοντας κατά κύριο λόγο τη διοικητική ευθύνη έναντι απαιτήσεων τρίτων όπως είναι οι προμηθευτές ή οι πελάτες μίας εταιρείας.

8. Ομαδική Ασφάλιση Προσωπικού: Η ομαδική ασφάλιση προσωπικού είναι μία εξαιρετικά σημαντική παροχή με πολλά πλεονεκτήματα για την μεταφορική επιχείρηση καθώς και για τους εργαζόμενους .

  • Ενισχύει του προφίλ της εταιρίας, ως εργοδότη, μέσω παροχής ανταγωνιστικού πακέτου ανταμοιβών.
  • Δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης και πίστης στην εταιρία.
  • Δημιουργεί κίνητρο στους εργαζόμενους για αύξηση της παραγωγικότητας
  • Φορολογικά οφέλη

9. Ασφάλιση Ευθύνης Αποθηκευτή: Στην περίπτωση που αποθηκεύετε εμπορεύματα στις εγκαταστάσεις σας, δια λογαριασμό πελατών σας, να γνωρίζετε ότι έχετε ευθύνη γι’ αυτά. Μπορείτε βέβαια να καλύψετε αυτό τον κίνδυνο με την ασφάλιση περιουσίας (βλ. Νο2) αλλά τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν ο ιδιοκτήτης των εμπορευμάτων τα έχει ήδη ασφαλισμένα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχετε ένα συμβόλαιο Warehouse Keeper’s Liability προκειμένου να αποκρούσετε τα αναγωγικά δικαιώματα της ασφαλιστικής εταιρίας του πελάτη σας που αφού τον αποζημιώσει θα στραφεί εναντίον σας.

10. Ασφάλιση Ζωής: Απευθύνεται στους ανθρώπους που θέλουν να εξασφαλίσουν τους οικείους, την οικογένεια τους ή τους συνεταίρους τους σε περίπτωση που φύγουν από τη ζωή ή υποστούν μόνιμη ανικανότητα. Αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν υπάρχει δανεισμός και με ένα τέτοιο συμβόλαιο εγγυάστε ότι ό,τι και αν σας συμβεί η οικογένειά σας θα συνεχίσει να έχει το βιοτικό επίπεδο που είχε και η επιχείρησή σας θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα συζητήσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο, προκειμένου μαζί να αποφασίσετε την ιεράρχηση τους με γνώμονα την σημαντικότητα που έχουν για την επιχείρησή σας οι παραπάνω απειλές.


O Γιάννης Σαµολαδάς είναι ειδικός σύµβουλος ασφάλισης βαρέων οχηµάτων και διευθύνων σύµβουλος της Τruck & Cargo Insurance Brokers.

Με την πολυετή εµπειρία του στο χώρο είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συµβουλέψει για όλα τα θέµατα που σας απασχολούν σε σχέση µε την ασφάλιση του φορτηγού σας και του φορτίου σας. Αν έχετε απορίες ή ερωτήσεις επικοινωνήστε µαζί του στο samoladas@truckinsurance.gr και θα σας απαντήσει µέσα σε 24 ώρες. Για επείγουσες συµβουλές στους αναγνώστες µας απαντάει χωρίς χρέωση στο 6973 232322.

Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησέ το!