Renault, Nissan και Mitsubishi ανακοινώνουν τον κοινό χάρτη πορείας Alliance 2030

banner-google-news

Οι Renault, Nissan και Mitsubishi ανακοίνωσαν τα κοινά τους σχέδια και τις δράσεις τους, προκειμένου να επιταχύνουν και να διαμορφώσουν το κοινό τους μέλλον, με χρονικό ορίζοντα το 2030, εστιάζοντας κυρίως στην ηλεκτροκίνηση.

Ενάμιση χρόνο μετά την ανακοίνωση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου συνεργασίας για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μελών-εταιρειών, η συμμαχία των Renault, Nissan και Mitsubishi βασίζεται πλέον σε γερά θεμέλια. Συνεχίζοντας το σχήμα Leader-Follower, που καθορίστηκε τον Μάιο του 2020, η νέα τεχνολογία θα αναπτύσσεται από μια ηγετική ομάδα με την υποστήριξη των άλλων μελών, επιτρέποντας έτσι σε κάθε μέλος να έχει πρόσβαση σε όλες τις βασικές τεχνολογίες.

Η συμμαχία των τριών εταιρειών έχει καθορίσει έναν κοινό οδικό χάρτη με χρονικό ορίζοντα το 2030, για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (EVs) και την Ευφυή και Συνδεδεμένη κινητικότητα, κατανέμοντας τις επενδύσεις προς όφελος των εταιρειών της και των πελατών τους.

Οι Renault, Nissan και Mitsubishi έχουν πρωτοστατήσει στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, έχοντας ήδη επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Στις κύριες αγορές (Ευρώπη, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Κίνα) 15 εργοστάσια της συμμαχίας παράγουν ήδη ανταλλακτικά, κινητήρες, μπαταρίες για 10 ηλεκτρικά μοντέλα που κυκλοφορούν στους δρόμους, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα EV να έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής και 30 δισεκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά χιλιόμετρα να έχουν διανυθεί.

Στόχος των κοινών προσπαθειών των τριών εταιρειών είναι επίσης η μείωση του κόστους των μπαταριών κατά 50% έως το 2026 και κατά 65% έως το 2028.

Βασιζόμενη σε αυτή τη μοναδική τεχνογνωσία, η συμμαχία επιταχύνει με επενδύσεις ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ηλεκτροκίνηση τα επόμενα πέντε χρόνια, με στόχο την παρουσίαση 35 νέων ηλεκτρικών μοντέλων έως το 2030.

Το 90% αυτών των μοντέλων θα βασίζεται σε πέντε EV πλατφόρμες, που είναι οι εξής:
• CMF-AEV, που θα είναι η πιο προσιτή πλατφόρμα.
• KEI-EV, για εξαιρετικά συμπαγή ηλεκτρικά οχήματα.
• LCV-EV, για τα επαγγελματικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Nissan Town Star και το Renault Kangoo.
• CMF-EV, που θα είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα. Σε αυτή βασίζονται τα Nissan Ariya και Renault Megane E-Tech Electric. Μέχρι το 2030 περισσότερα από 15 μοντέλα θα βασίζονται στην πλατφόρμα CMF-EV, με παραγωγή άνω των 1,5 εκατομμύριο αυτοκινήτων ετησίως.
• CMF-BEV, η οποία θα λανσαριστεί το 2024. Παρέχει αυτονομία έως και 400 km. Οι αεροδυναμικές επιδόσεις της είναι εξαιρετικές, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους κατά 33% και της κατανάλωσης ισχύος κατά περισσότερο από 10% (σε σύγκριση με τρέχον μοντέλο της συμμαχίας). Θα είναι η βάση για 250.000 οχήματα ετησίως, μεταξύ αυτών και το νέο compact EV, που θα αντικαταστήσει το Nissan Micra.