Ψηφιοποίηση των εμπορευματικών μεταφορών και ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως διεθνούς κόμβου

banner-google-news

Τα οφέλη από την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Εφοδιαστική Αλυσίδα με τη δημιουργία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταφορών και Logistics, παρουσίασε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές Μιχάλης Παπαδόπουλος σε ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), με θέμα «Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα στην Ελλάδα.  Το παράδειγμα του έργου FENIX».

Κατά την ομιλία του, τόνισε ότι οι εμπορευματικές μεταφορές είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, στην οποία συνεισφέρει το 1/10 του ΑΕΠ και είπε:

«Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των logistics στη διεθνή αγορά, με την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας σε όλες τις πτυχές της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Στο προσκήνιο αυτής της προσπάθειας βρίσκονται η καινοτομία και η ψηφιακή μετάβαση, καθώς βελτιστοποιούν την αποδοτικότητα των μεταφορών και υποστηρίζουν την ανάπτυξη λύσεων στην αγορά».

Ο υφυπουργός Μεταφορών τόνισε ότι η δημιουργία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταφορών και Logistics, που υλοποιείται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος FENIX, θα ενσωματώσει τη λειτουργία των εγχώριων εμπορευματικών Μεταφορών σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης και ανταλλαγής δεδομένων στις Μεταφορές:

«Το Παρατηρητήριο αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο  στην  προσέλκυση διεθνών φορτίων, καθώς η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών και η στατιστική πρόβλεψη εμπορευματικών ροών θα συμβάλλει στην υποστήριξη αποφάσεων σε επίπεδο στρατηγικών και προτάσεων πολιτικής ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του  τομέα.

Η Πλατφόρμα θα συλλέγει και θα αναλύει λειτουργικά δεδομένα για την ανάπτυξη  δεικτών αποδοτικότητας του ελληνικού διαδρόμου μεταφοράς και των logistics, ενώ θα καταρτιστούν μητρώα επιχειρήσεων και υποδομών, διευκολύνοντας τις υπηρεσίες των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και την επικοινωνία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η υλοποίηση του προγράμματος που θα επιταχύνει τη μετάβαση στην ψηφιοποίηση μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνεργειών ανάμεσα σε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα».

Στο πλαίσιο της Ημερίδας υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ε.Κ.Ε.Τ.Α. / Ι.ΜΕΤ.).

Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησέ το!