Πώς θα ταξιδεύουν οι ανεμβολίαστοι με λεωφορεία των ΚΤΕΛ;

Οι μεταφορείς καλούνται να ελέγχουν τους πολίτες

banner-google-news

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε χθες, 24 Αυγούστου, τα νέα μέτρα για τον COVID-19, που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με αυτά, οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί και θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο, αεροπλάνο, τρένο και λεωφορεία των ΚΤΕΛ πρέπει να πληρώσουν 10 ευρώ για να κάνουν rapid test, σε ιδιωτικό εργαστήριο και όχι σε δημόσια δομή.

Υπεύθυνοι για να κάνουν τους ελέγχους των ταξιδιωτών ορίστηκαν οι μεταφορείς, οι οποίοι καλούνται:
– να ελέγχουν πριν από την επιβίβαση τους πολίτες, αν διαθέτουν green pass (αν είναι εμβολιασμένοι), ή πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test τελευταίων 48 ωρών.
– να ζητούν την ταυτότητα των επιβατών, για να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία: εάν δηλαδή το όνομα που έχει το πιστοποιητικό, είναι του συγκεκριμένου επιβάτη.
– να ελέγχουν εάν οι ανήλικοι διαθέτουν self test.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστούν αυτά στα ΚΤΕΛ. Ποιος θα σκανάρει τα πιστοποιητικά των επιβατών, όταν τα λεωφορεία κάνουν στάσεις καθ’ οδόν, και ανεβαίνουν επιβάτες από ενδιάμεσες σημεία;

Πόσο χρόνο και πόσα δεδομένα πρέπει να διαθέτουν οι οδηγοί των λεωφορείων, οι οποίοι υποχρεώνονται να έχουν smartphone, για να κατεβάσουν την εφαρμογή covid free app , να επεξεργαστούν δεδομένα, για να ελέγχουν κάθε επιβάτη που μεταφέρουν;

Επιπλέον, οι οδηγοί και το προσωπικό των εκδοτηρίων δεν έχουν αρμοδιότητα να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία. Ο επιβάτης έχει δικαίωμα να αρνηθεί να δείξει την ταυτότητά του μαζί με το πιστοποιητικό, καθώς δεν υπάρχει ειδική νομοθετική ρύθμιση, που να επιτρέπει στους μεταφορείς να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία.

Ερωτήματα και σκέψεις προς προβληματισμό, των υπευθύνων κυρίως.