Παρουσίαση: Φορτηγά Αστικών Διανομών – Volvo FE/FL

banner-google-news

Οι σειρές φορτηγών FL και FE είναι αυτές που υποστηρίζουν με τις εκδόσεις τους τις εφαρμογές αστικών διανομών για τους πελάτες της Volvo Trucks. Δεν έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις και αλλαγές στα δύο φορτηγά, όπως συνέβη πρόσφατα με τις σειρές βαρέων φορτηγών FH, FH16, FM και FMX, καθώς ο Σουηδός κατασκευαστής την τελευταία 3ετία έχει ρίξει το βάρος στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών τους εκδόσεων.


ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ:

logo DRIVAKOS 1949


ΣΥΜΠΑΓΕΣ FL

Παρά τις περιορισμένες διαστάσεις του, το FL διαθέτει εντυπωσιακό παρουσιαστικό σε αστικό περιβάλλον. Ξεχωρίζει για τον κομψό και αεροδυναμικό σχεδιασμό του αλλά και τις τολμηρές γραμμές στη μάσκα και στα φωτιστικά σώματα σε σχήμα «V». Είναι το πρώτο φορτηγό που παρουσίασε την καινοτομία του παραθύρου χαμηλά στις πόρτες, για την βελτίωση της ορατότητας του οδηγού. Διατίθεται με καμπίνα ημέρας, με κοντή καμπίνα με κρεβάτι αλλά και με καμπίνα προσωπικού.

volvo 4 (Medium)

Εσωτερικά το φορτηγό εξασφαλίζει έναν εξαιρετικό χώρο εργασίας, με ρυθμιζόμενο τιμόνι, όλα τα απαραίτητα όργανα και τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας οδηγός καθώς και ικανοποιητικούς αποθηκευτικούς χώρους. Υπάρχουν επίσης εργονομικά και αναπαυτικά καθίσματα με ενσωματωμένα προσκέφαλα αλλά και τόσο καλαίσθητες όσο και ανθεκτικές επενδύσεις.

Το πλαίσιο του FL μπορεί να παραγγελθεί με την τυποποιημένη διάταξη ή να διασκευαστεί για κάθε απαίτηση και υπερκατασκευή. Διαθέτει στιβαρό και επίπεδο σχεδιασμό αλλά και τις απαραίτητες αναμονές για κάθε υπερκατασκευή και περιφερειακό εξοπλισμό. Το εύρος ικανότητας φορτίου για τους εμπρόσθιους άξονες κυμαίνεται από 4,0 έως και 7,1 τόνους ενώ διατίθενται τρεις διαφορετικοί οπίσθιοι άξονες σε ποικίλες διαμορφώσεις και εύρος φορτίου από 8,5 έως 11,5 τόνους.

volvo 5 (Medium)

4κύλινδροι και 6κύλινδροι κινητήρες 5,1 και 7,7 λίτρων αντίστοιχα, σχεδιασμένοι για μέγιστη παραγωγικότητα και οικονομία σε αστικό περιβάλλον, εφοδιάζουν τις εκδόσεις FL. Οι διαθέσιμες επιλογές ισχύος είναι 210 και 240 ίπποι για τον μικρότερο κινητήρα και 250 και 280 ίπποι για τον μεγαλύτερο κινητήρα ενώ η αντίστοιχη ροπή κυμαίνεται στα 800 και 900 Nm και 950 και 1.050 Nm αντίστοιχα.

volvo 2 (Medium)

Κορυφαία επιλογή στη γραμμή κίνησης αποτελεί η δυνατότητα τοποθέτησης του αυτόματου κιβωτίου 6 σχέσεων I-Sync. Ένας μοχλός πίσω από το τιμόνι επιτρέπει είτε τη χειροκίνητη είτε την αυτόματη λειτουργία του.

ΙΣΧΥΡΟ FE

Σχεδιασμένο για αστικές και περιφερειακές διανομές, καλύπτει επάξια το κενό ανάμεσα στο ελαφρύ FL και τα βαρέα φορτηγά της μάρκας. Όπως συμβαίνει και με το FL, η σχεδιαστική του ταυτότητα εξωτερικά και -κυρίως- εσωτερικά φανερώνει την ηλικία του σε σχέση με τις νέες σειρές βαρέων φορτηγών Volvo, κάτι που ωστόσο δεν το εμποδίζει να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της κατηγορίας.

volvo 3 (Medium)

Υπάρχουν και εδώ τέσσερις επιλογές καμπίνας: καμπίνα ημέρας, κοντή καμπίνα με κρεβάτι, καμπίνα με κρεβάτι και καμπίνα χαμηλής εισόδου. Η τελευταία αλλαγή στη γκάμα FE αφορούσε την προσθήκη καμπίνας χαμηλής εισόδου (LEC) με αρκετά νέα χαρακτηριστικά, κατάλληλα για απαιτητικές μεταφορές σε αστικές περιοχές. Τα περισσότερα από αυτά βελτιώνουν την ασφάλεια και την παραγωγικότητα των οδηγών. Παράλληλα, κινητήρες αερίου διατέθηκαν για όλους τους συνδυασμούς καμπίνας και πλαισίου του Volvo FE. Όλα αυτά καθιστούν το Volvo FE κατάλληλη επιλογή για υψηλές απαιτήσεις αστικών μεταφορών, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του χειριστή.

Σε εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων, αστικές διανομές και μεταφορές οικοδομικών υλικών – μία καμπίνα χαμηλής εισόδου (low-entry cab) προσφέρει πλεονεκτήματα ασφάλειας και παραγωγικότητας που βοηθούν ακόμα και τις πιο απαιτητικές συνθήκες λειτουργίας στην πόλη.

volvo 6 (Medium)

Πρώτον, η χαμηλή θέση οδήγησης βελτιώνει τη σφαιρική ορατότητα. Το να βλέπεις τι συμβαίνει γύρω από το φορτηγό και να έχεις οπτική επαφή με ευάλωτους χρήστες των δρόμων όπως πεζούς και ποδηλάτες αποτελούν προκλήσεις όταν πρέπει να κινείσαι με ασφάλεια σε ένα απαιτητικό περιβάλλον πόλης. Δεύτερον, το χαμηλό σκαλοπάτι εισόδου επιτρέπει στον οδηγό να εργάζεται πιο αποδοτικά και ταυτόχρονα μειώνει την κίνδυνο τραυματισμού των γονάτων και αστραγάλων του.

Η σειρά καμπινών χαμηλής εισόδου επεκτείνεται με μία έκδοση, βελτιστοποιημένη για οδηγό και συνοδηγό και προαιρετικό κάθισμα συνοδηγού μα αερανάρτηση. Προσφέρει την ίδια απρόσκοπτη ορατότητα με το σημερινό μοντέλο, ενώ η χαμηλή θέση οδήγησης σημαίνει στενή επαφή με το περιβάλλον γύρω από το φορτηγό. Επιπλέον, το έξτρα παράθυρο στην πόρτα του συνοδηγού βελτιώνει ακόμα περισσότερο την ορατότητα.

Η νέα έκδοση καμπίνας είναι μία ανταγωνιστική επέκταση της τρέχουσας σειράς Low-Entry που μπορεί να μεταφέρει μέχρι τρεις επιβάτες, ενώ προσφέρει ελεύθερη διέλευση. Οι λειτουργίες αυτές είναι απαραίτητες σε ορισμένες εργασίες μεταφορών, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, όπου η χαμηλή είσοδος είναι πλεονέκτημα. Στις αστικές διανομές, για παράδειγμα, ο οδηγός κάνει μόνος του όλη την οδήγηση και τις διανομές. Εν τούτοις, η χαμηλή είσοδος είναι ένα τεράστιο εργονομικό πλεονέκτημα εάν μπαίνεις και βγαίνεις από την καμπίνα πάνω από 50 φορές την ημέρα.

Το Volvo FE και το μικρότερο Volvo FL διατίθενται επίσης με Adaptive Cruise Control και Adjustable Speed Limiter. Οι λειτουργίες είναι σχεδιασμένες για να βοηθούν τον οδηγό να κρατά τις αποστάσεις και τη σωστή ταχύτητα, κάνοντας αυτά τα φορτηγά ακόμα πιο κατάλληλα για αστικές εργασίες μεταφορών με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Το Volvo FE προσφέρει επιλογές κινητήρων που ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις επιδόσεων και μία ευρεία σειρά τοπικών περιβαλλοντικών κινήτρων και κανονισμών. Κινητήρες Diesel διατίθενται από 250 έως 350 hp – όλοι μπορούν να λειτουργούν με HVO ενώ η έκδοση 320 hp λειτουργεί επίσης με 100% βιοντίζελ. Επιπλέον αυτού, το Volvo FE CNG προσφέρει χαμηλές εκπομπές ρύπων και λειτουργεί με βιοαέριο. Το Volvo FE CNG μπορεί τώρα να συνδυαστεί με όλες τις εκδόσεις καμπίνας – ανάμεσά τους και η νέα καμπίνα χαμηλής εισόδου.

 

Volvo FL Electric

Παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, ως το πρώτο εξ ολοκλήρου ηλεκτρικό φορτηγό για εμπορική χρήση, για αστικές διανομές και διακομιδή απορριμμάτων, μεταξύ άλλων. Οι πωλήσεις και η μαζική παραγωγή του νέου μοντέλου έχουν ήδη ξεκινήσει.

volvo 7 (Medium)

Χαρακτηριστικά

 • Πλήρως ηλεκτροκίνητο φορτηγό διανομών, αποκομιδής απορριμμάτων και άλλων εφαρμογών σε αστικές συνθήκες, ΜΒΟ 16 τόνων.
 • Παραγωγή/μετάδοση ισχύος: Ηλεκτροκινητήρας 185 kW μέγ. ισχύς/130 kW συνεχής αποδιδόμενη ισχύς, σύστημα μετάδοσης δύο ταχυτήτων, κεντρικός άξονας, οπίσθιος άξονας. Μέγ. ροπή ηλεκτροκινητήρα 425 Nm. Μέγ. ροπή οπίσθιου άξονα 16 kNm.
 • Αποθήκευση ενέργειας: 2-6 μπαταρίες ιόντων λιθίου, με συνολική διαθέσιμη ενέργεια 100–300 kWh.
 • Αυτονομία: Μέχρι 300 χλμ.
 • Φόρτιση: Φόρτιση AC μέσω του δικτύου ηλεκτροδότησης (22 kW) ή ταχεία φόρτιση DC μέσω συστήματος CCS/Combo2 για μέχρι 150 kW.
 • Χρόνος επαναφόρτισης: Από άδειες έως πλήρως φορτισμένες μπαταρίες: ταχεία φόρτιση 1-2 ώρες (φόρτιση με συνεχές ρεύμα-DC), νυχτερινή φόρτιση μέχρι 10 ώρες (φόρτιση εναλλασσόμενου ρεύματος-AC) με μέγιστη χωρητικότητα μπαταρίας 300 kWh.

Volvo FE Electric

Παρουσιάστηκε έναν περίπου μήνα αργότερα από το FL Electric, ξεκίνησε επίσης άμεσα πωλήσεις, διευρύνοντας τη σχετική γκάμα της Volvo Trucks σε μεγαλύτερα τονάζ (μέχρι 27 τόνους), για βαρύτερες χρήσεις αστικών διανομών και μεταφοράς απορριμμάτων.

Το νέο Volvo FE Electric θα προσφέρεται σε πολλές παραλλαγές για διάφορους τύπους μεταφορικών εργασιών. Η χωρητικότητα της μπαταρίας μπορεί να βελτιστοποιηθεί με βάση τις εκάστοτε ανάγκες και η φόρτιση μπορεί να γίνεται είτε μέσω του ρεύματος δικτύου ή σε σταθμούς ταχείας φόρτισης.

 volvo 8 (Medium)

Χαρακτηριστικά

 • Πλήρως ηλεκτροκίνητο φορτηγό διανομών, αποκομιδής απορριμμάτων και άλλων εφαρμογών σε αστικές συνθήκες, ΜΒΟ 27 τόνων.
 • Παραγωγή/μετάδοση ισχύος: Δύο ηλεκτροκινητήρες με μέγ. ισχύ 370 kW (260 kW συνεχής αποδιδόμενη ισχύς) με σύστημα μετάδοσης δύο ταχυτήτων της Volvo. Μέγ. ροπή ηλεκτροκινητήρων 850 Nm. Μέγ. ροπή οπίσθιου άξονα 28 kNm.
 • Αποθήκευση ενέργειας: Μπαταρίες ιόντων λιθίου, 200–300 kWh.
 • Αυτονομία: Μέχρι 200 χλμ.
 • Φόρτιση: Διατίθενται δύο διαφορετικά συστήματα φόρτισης. CCS2: Μέγιστη ισχύς φόρτισης 150 kW DC. Φόρτιση χαμηλής ισχύος: Μέγιστη ισχύς φόρτισης 22 kW ΑC.
 • Χρόνος φόρτισης: Από άδειες έως πλήρως φορτισμένες μπαταρίες (300 kWh): CCS2 150 kW περ. 1,5 ώρα, Φόρτιση χαμηλής ισχύος περ. 10 ώρες.