Opel Vivaro-e : Αλλάζει τις αστικές διανομές

Το Opel Vivaro-e είναι το πρώτο, αμιγώς ηλεκτρικό επαγγελματικό όχημα του Γερμανού κατασκευαστή και έρχεται στην αγορά σε μία εποχή που η διανομή αγαθών και η παροχή υπηρεσιών με μηδενικές εκπομπές ρύπων είναι επιβεβλημένη σε πολλές περιοχές. Βασίζεται στην εξαιρετικά ευέλικτη πλατφόρμα EMP2 του ομίλου, που επιτρέπει τη χρήση συμβατικών αλλά και ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, με την Opel να στοχεύει στη διάθεση ηλεκτροκίνητων εκδόσεων για όλα τα μοντέλα της μέχρι το 2024.

banner-google-news

Η Opel προσφέρει το Vivaro-e σε τρία μήκη – 4,6 m (S), 4,95 m, (M) και 5,30 m (L) – και αρκετές εκδόσεις όπως crew cab, panel van και επιβατικό όχημα. Καθώς οι περισσότερες εκδόσεις έχουν ύψος περίπου 1.90m, το Vivaro-e μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπόγειους χώρους στάθμευσης. Το Vivaro-e έχει ωφέλιμο φορτίο έως 1.275 kg, σχεδόν εφάμιλλο των εκδόσεων Cargo S 2.0L diesel (μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 1.405 kg). Το e-van είναι επίσης το μοναδικό ηλεκτροκίνητο όχημα που διατίθεται από το εργοστάσιο με προαιρετικό κοτσαδόρο, ο οποίος προσφέρει μέγιστη ικανότητα ρυμούλκησης 1.000 kg.

Opel Vivaro-e (Langversion/Long version)

Οι αγοραστές του Opel Vivaro-e μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο μεγέθη μπαταρίας ιόντων λιθίου, ανάλογα με τις ανάγκες τους: με 75 kWh για αυτονομία έως 330 km ή, για μικρότερη καθημερινή χρήση, με 50 kWh και αυτονομία έως 230 km, και στις δύο περιπτώσεις στον κύκλο WLTP1. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της μπαταρίας, το Vivaro-e προσφέρει στους επαγγελματίες δυνατότητα ασυμβίβαστων μετακινήσεων μηδενικών ρύπων από πόρτα σε πόρτα – και πέρα από το λεγόμενο «τελευταίο μίλι».

Αποδίδοντας ισχύ 100 kW (136 hp) και ροπή 260 Nm από το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, το Vivaro-e υπερέχει σε επιδόσεις από τα περισσότερα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα. Χάρη στην ηλεκτρονικά ελεγχόμενη μέγιστη ταχύτητα των 130 km/h, το όχημα μπορεί να ταξιδεύει με υψηλή ταχύτητα διατηρώντας παράλληλα την ηλεκτρική αυτονομία του. Ένα προηγμένο σύστημα ανατροφοδότησης πέδησης, το οποίο ανακτά την ενέργεια που παράγεται κατά το φρενάρισμα ή την επιβράδυνση, αυξάνει περαιτέρω την απόδοση.

Η μπαταρία που βρίσκεται κάτω από το χώρο φόρτωσης χαμηλώνει περαιτέρω το κέντρο βάρους, κάτι που αυξάνει την ασφάλεια στις στροφές και τη σταθερότητα σε συνθήκες με ισχυρούς ανέμους, ακόμα και όταν το Vivaro-e είναι πλήρως φορτωμένο, ενώ παράλληλα προάγει την οδηγική απόλαυση.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Χάρη στο πρακτικό, ανοιγόμενο διαχωριστικό καμπίνας (FlexCargo), η χωρητικότητα χώρου φόρτωσης των 4.6 m3 της έκδοσης S αυξάνεται στα 5,1 m3. Αυτό επιτρέπει τη μεταφορά αντικειμένων μήκους έως 3,32 m. Στις εκδόσεις M και L (μήκος 4,95 m & 5,30 m αντίστοιχα) ο χώρος φόρτωσης διαμορφώνεται στα 5,8 m3 και 6,6 m3 αντίστοιχα. Σκάλες ή πάνελ μήκους 3,58 ή 3,93 m μπορούν να αποθηκεύονται με ασφάλεια, ενώ παρέχονται και πολυάριθμοι αποθηκευτικοί χώροι στο cockpit (που περιλαμβάνει ηλεκτρικό χειρόφρενο) για την τοποθέτηση ποικίλων μικροαντικειμένων.

Opel Vivaro-e

Οι φαρδιές πίσω και πλαϊνές συρόμενες πόρτες του Vivaro-e παρέχουν απεριόριστη πρόσβαση στο χώρο φόρτωσης ή στην καμπίνα επιβατών. Ιδιαίτερα πρακτικές είναι οι ηλεκτρικές, συρόμενες πλαϊνές πόρτες που ανοίγουν αυτόματα – μία κίνηση του ποδιού είναι αρκετή για να ανοίξουν οι πόρτες από το εξωτερικό του οχήματος.

Opel Vivaro-e 3

Όπως τα αντίστοιχα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, το Vivaro-e προφέρει μία ασυνήθιστα ευρεία γκάμα συστημάτων υποβοήθησης οδηγού που αναβαθμίζουν τα επίπεδα ασφάλειας του επαγγελματία. Πλέον της Οθόνης Απεικόνισης Σημαντικών Δεδομένων (Head up Display), το Vivaro-e περιλαμβάνει συστήματα όπως Υποβοήθησης Διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας, Διευρυμένης Αναγνώρισης Σημάτων Οδικής Κυκλοφορίας, Ειδοποίησης Ανίχνευσης Υπνηλίας του οδηγού, Ειδοποίησης Επικείμενης Εμπρόσθιας Σύγκρουσης και Αυτόματου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης.

Opel Vivaro-e 2

Αισθητήρες υπερήχων στις εμπρός και πίσω ποδιές του Vivaro-e προειδοποιούν τον οδηγό για εμπόδια κατά τη διαδικασία στάθμευσης και παρακολουθούν το πλαϊνό τυφλό σημείο. Ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού, η κάμερα οπισθοπορείας 180 μοιρών προβάλλει τη σχετική εικόνα στην οθόνη αφής επτά ιντσών.

Opel Vivaro-e

Τα συστήματα infotainment Multimedia Radio και Multimedia Navi Pro του Vivaro-e συνοδεύονται από μεγάλη οθόνη αφής 7.0”. Και τα δύο διαθέτουν ενσωμάτωση τηλεφώνου μέσω Apple CarPlay και Android Auto.

ΕΥΚΟΛΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗΣ

Εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή του ως ένας αξιόπιστος συνεργάτης για μεγάλους και μικρούς στόλους οχημάτων, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, το Vivaro-e είναι εύκολο στη φόρτιση όσο και στη χρήση. Μέσω ενός wall box (επιτοίχιος φορτιστής), ενός ταχυφορτιστή, ή ακόμα και ενός καλωδίου για φόρτιση από οικιακή ηλεκτρική πρίζα εάν χρειαστεί, κάθε Vivaro-e υποστηρίζει ποικίλες λύσεις φόρτισης.

Opel Vivaro-e 7

Σε ένα δημόσιο σταθμό φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC) 100kW, για να φορτιστεί η μπαταρία των 50 kWh στο 80% της χωρητικότητάς της απαιτούνται μόλις 30 λεπτά (περίπου 45 λεπτά για τη μπαταρία 75kWh). Η Opel προσφέρει ενσωματωμένους φορτιστές που διασφαλίζουν τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους φόρτισης και τη μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας (καλύπτεται από εγγύηση οκτώ ετών/160.000km).

Ανάλογα με την αγορά και την υποδομή, το Vivaro-e διαθέτει έναν ισχυρό, τριφασικό ενσωματωμένο φορτιστή 11 kW ή ένα μονοφασικό φορτιστή 7.4 kW, στάνταρ.

Τα παρεχόμενα καλώδια και οι επιτοίχιοι φορτιστές ποικίλουν ανάλογα με την υποδομή ενέργειας κάθε χώρας, εξασφαλίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες του Vivaro-e μπορούν να εντοπίζουν και να χρησιμοποιούν ένα σταθμό φόρτισης σχεδόν οπουδήποτε.

Η εμπειρία των κατόχων Vivaro-e αναβαθμίζεται με πρακτικές λύσεις, αποκλειστικές για ηλεκτρικά οχήματα, όπως οι υπηρεσίες “OpelConnect”, η “myOpel” app και το πρόγραμμα “Free2Move Services” – εφαρμογή του Ομίλου PSA. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες γίνεται μέσω εφαρμογών.

Opel Vivaro-e

Η λειτουργία “Charge My Car” της εφαρμογής “Free2Move Services” παρέχει πρόσβαση σε πάνω από 140.000 σημεία φόρτισης σε όλη την Ευρώπη και διεκπεραιώνει και την πληρωμή. Για να διευκολύνει τους πελάτες να επιλέγουν το κατάλληλο σημείο φόρτισης, η εφαρμογή “Free2Move Services” κάνει μία προεπιλογή με κριτήριο την απόσταση από το σημείο φόρτισης, την ταχύτητα φόρτισης και την τρέχουσα τιμή φόρτισης, μεταξύ των διαθέσιμων σημείων δημόσιας φόρτισης.

Opel Vivaro-e 1

Με τις λειτουργίες απομακρυσμένου ελέγχου (e-remote) του “OpelConnect”, οι ιδιοκτήτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα smartphones τους για να ελέγχουν την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας ή να προγραμματίζουν το σύστημα κλιματισμού (A/C) και τις ώρες φόρτισης.

Επιπλέον, η γκάμα “OpelConnect” περιλαμβάνει από κλήσεις έκτακτης ανάγκης eCall και οδικής βοήθειας σε περίπτωση βλάβης, μέχρι πολυάριθμες ακόμα υπηρεσίες όπως ενημέρωση για την κατάσταση του οχήματος και γενικές πληροφορίες. Η υπηρεσία LIVE Navigation4 παρέχει online πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο.

2020 Opel Zafira-e Life

«Το Vivaro-e είναι το πρώτο, πλήρως ηλεκτρικό, ελαφρύ επαγγελματικό όχημα της Opel» δήλωσε ο Andreas Marx, επικεφαλής της Opel Γερμανίας. «Ανεξάρτητα από το μέγεθος της μπαταρίας, το νέο μας van πάντα μεταφέρει αγαθά από πόρτα σε πόρτα χωρίς εκπομπές ρύπων – και πέρα από το λεγόμενο «τελευταίο μίλι»– και χωρίς συμβιβασμούς στην πρακτικότητα. Το Vivaro-e αντιπροσωπεύει μία ελκυστική προσφορά στην αναπτυσσόμενη αγορά LCV.»

saloni_digital_ MAGAZINE INSIDE PAGES_2020-12_FINAL-03