Ολοκληρώνεται ο Ε65, θα ενώνει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα

banner-google-news

Σήμερα, 24 Ιουνίου, υπογράφεται με την κοινοπραξία «Κεντρική Οδός» η σύμβαση για το βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65, που θα ενώσει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ και αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, τις οποίες θα εκτελέσει η ΤΕΡΝΑ.

Όπως προβλέπουν σχετικές μελέτες κατά τη φάση κατασκευής του έργου, η οποία θα διαρκέσει 3 χρόνια, η απασχόληση θα τονωθεί με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ το έργο θα συνεισφέρει περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας. Το έργο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 έχει συνολικό μήκος 181,5 χλμ. Και συγκαταλέγεται στα εθνικά έργα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, καθώς συνδέει με ασφάλεια και ταχύτητα την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι με τον Ε65 το ταξίδι από τη Λαμία έως την Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, αντί των 3 ωρών και 15 λεπτών που απαιτούνται σήμερα, ενώ το Αθήνα–Γρεβενά δεν θα ξεπερνά τις 4 ώρες.

Με τον Ε65, τα ταξίδια από Αθήνα προς Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμπάκα και προς όλους τους δημοφιλείς προορισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας, αποκτούν νέα μορφή, καθώς οι αποστάσεις μειώνονται δραστικά και οι γνωστές για την επικινδυνότητά τους στροφές, όπως αυτές στο Δομοκό, παρακάμπτονται. Η απόσταση ΑθήναΜέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα είναι υπόθεση 4,5 ωρών.

Με τον αυτοκινητόδρομο Ε65 θα συνδέονται τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Βόλου, ενώ η χώρα αποκτά σύνδεση με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ο Ε65 θα διευκολύνει τις διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές από την Ελλάδα προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη προσφέροντας μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία είναι συντομότερη της υφιστάμενης ΠΑΘΕ–Κλειδί Ημαθίας–Εγνατία Οδός–Ηγουμενίτσα. Παράλληλα, θα εξυπηρετούνται και οι οδικές μετακινήσεις προς την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.