Οι οδηγοί της Uber έχουν εργασιακά δικαιώματα, σύμφωνα με ολλανδικό δικαστήριο

banner-google-news

Οι οδηγοί της Uber είναι υπάλληλοι και όχι εργολάβοι, γι’ αυτό έχουν εργασιακά δικαιώματα, σύμφωνα με την τοπική εργατική νομοθεσία. Αυτό αποφάσισε ολλανδικό δικαστήριο τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Ήταν μια ακόμη δικαστική νίκη για τα συνδικάτα που αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές και παροχές για όσους απασχολούνται στην “gig economy” (δηλαδή, το επιχειρηματικό μοντέλο όπου οι εργαζόμενοι βασίζονται σε μια ψηφιακή πλατφόρμα για να έρθουν σε επαφή με πελάτες, για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους). Μια παρόμοια δικαστική απόφαση για την Uber είχε προηγηθεί φέτος στη Βρετανία, σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters. Το Δικαστήριο του Άμστερνταμ τάχθηκε με την Ομοσπονδία Ολλανδικών Συνδικάτων (FNV), η οποία υποστήριξε ότι οι περίπου 4.000 οδηγοί της Uber στην πρωτεύουσα είναι υπάλληλοι μιας εταιρείας ταξί και θα πρέπει να λάβουν παροχές σύμφωνα με τον κλάδο των ταξί.

«Λόγω της απόφασης του δικαστή, οι οδηγοί της Uber απασχολούνται πλέον αυτόματα στην Uber. Ως αποτέλεσμα, θα λάβουν υψηλότερους μισθούς και θα έχουν περισσότερα δικαιώματα σε περίπτωση απόλυσης ή ασθένειας, για παράδειγμα», δήλωσε ο Zakaria Boufangacha, αναπληρωτής πρόεδρος του FNV.

Οι οδηγοί της Uber έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρέωση να επιστρέψουν την αμοιβή τους, ανέφερε το δικαστήριο.

Οι δικαστές επέβαλαν επίσης στην Uber να πληρώσει πρόστιμο 50.000 ευρώ, γιατί δεν  εφάρμοσε τους όρους της σύμβασης εργασίας για τους οδηγούς ταξί.

Η Uber και άλλες gig economy εταιρείες επιχειρούν μια νέα προσέγγιση για να κάμψουν τις αντιδράσεις των συνδικάτων. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται με πολλά συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Εργαζομένων στις Μεταφορές, για να επιτύχουν έναν συμβιβασμό, που θα επιτρέπει στους οδηγούς και τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε ένα συνδικάτο και να διαπραγματευτούν ελάχιστες αμοιβές και άλλα οφέλη, χωρίς όμως να επαναταξινομηθούν ως υπάλληλοι.